Jan Aksel Opsahl Odden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan Aksel Opsahl Odden
Født13. nov. 1969Rediger på Wikidata (54 år)
BeskjeftigelseTrener Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Trenerkarriere
0 Fjellhamar
0 Bækkelaget
0 Kurland
1997–1998 Asker
2001–2002 Team Strømmen
2003–2005 Fløya
2006 Amazon Grimstad
2007 Kjelsås
2008 Asker
2009 Stabæk
2010–2011 Kjelsås
2012–2015 Fjellhamar
2016– Grei

Jan Aksel Opsahl Odden (født 13. november 1969) er en norsk fotballtrener som er mest kjent som kvinnelagstrener, men har også vært trener i 2. div. herrer, kretslagstrener og målvaktstrener. Han har trent fem lag i Toppserien. Han er barnebarn til skuespiller Arve Opsahl.[1]

Aktiv trenerkarriere[rediger | rediger kilde]

Jan Aksel Opsahl Odden har trent fem toppklubber i kvinnefotball i sin karriere. Han begynte imidlertid i klubber i Oslo-området, der han trente Fjellhamar, Bækkelaget og Kurland.

Team Strømmen[rediger | rediger kilde]

Odden gjorde seg først bemerket som assistenttrener for Eli Landsem i Asker, før han i 2001 tok over Team Strømmen. Som trener for Team Strømmen oppnådde Odden noe framgang med laget i lagets første sesong etter navneskiftet fra Setskog/Høland.

Videre hentet Odden inn lokale etablerte spillere og talenter, som blant andre Lene og Hege Storløkken, Marita Kaufman, Hilde Hansen, Ingrid Christensen, Hege Klausen og tok inn en ung og lovende Nasra Abdullah. Flere av disse spillerne preget også laget videre da de noen år senere gikk over til å bli LSK kvinner. Team Strømmen gikk fra åttende til sjetteplass, og økte poengfangsten med seks poeng. Team Strømmen var under Odden på vei bort fra nedrykksstriden, og de etablerte seg på sjetteplassen med 20 poeng i 2002.

Fløya[rediger | rediger kilde]

Jan Aksel Odden fortsatte trenerkarrieren i Fløya, og etter kort tid begynte han å skaffe utenlandske spillere til klubben.[2] Han fikk engelsk-australske Kristy Moore, danske Katrine Pedersen og kanadiske Kristina Kiss og Randee Hermus til klubben. Det gikk ut ifra forventningene bra, og det nyopprykkede laget greide en femteplass, og det på tross av at de to canadiske spillerne var borte i halve sesongen.[3]

Odden fortsatte fremgangen, og i 2004 ble laget, forsterket av målvakt Satu Kunnas fra Finland, bronsemedaljør. På tross av vanskelig økonomi siktet Fløya etter gull i 2005-sesongen. Kunnas ble erstattet med tidligere landslagsmålvakt Astrid Hitland Johannessen. Midt i sesongen kom Monica de Paula fra Brasils kvinnelandslag i fotball til laget.[4] Fløya lyktes under Odden å nok en gang ta bronse, og dermed hadde laget to medaljer på tre forsøk. Fløya var også det eneste laget som tok medalje i Toppserien 2 år på rad.

Amazon Grimstad[rediger | rediger kilde]

Etter at Fløya først trakk kontraktstilbudet for så å legge det fram igjen, valgte Odden å la Fløya være og heller skrive under kontrakt med Amazon Grimstad.[5] Odden forsterket laget og fikk med spillere som Tone Gunn Frustøl til klubben, den sveitsiske målvakten Jasmin Schneider, den engelske U21-landslagsspilleren Jess White[6] og kanadiske Kristina Kiss. Etter bare seks måneder i trenerrollen måtte klubben avskjedige Odden.[7] De nye spillerinvesteringene som Kiss, Schneider og White måtte også gå kort tid etter de ble signert. Amazon Grimstad sto i fare for å bli degradert på grunn av økonomisk rot.

Kjelsås[rediger | rediger kilde]

Jan Aksel Odden avsluttet 2006-sesongen som målvaktstrener for Asker, før han gikk over til å bli herretrener. Han fortsatte dermed som trener for Kjelsås i 2007-sesongen, der han tok laget fra en 10.- til en 4.-plass.

Asker[rediger | rediger kilde]

I november 2007 tok Odden over Asker igjen, denne gangen som hovedtrener.[8] Der ble han gjenforent med Katrine Pedersen.[9] Odden siktet høyt, og ville vinne både cup og serie.[10] Foran 2008-sesongen hentet Odden også inn finske Elina Hannele Syrjälä. De greide også å få Bettina Jevne tilbake fra Røa, men Jevne gikk ut med en stygg skade tidlig i sesongen, og spilte ikke mer for Asker. Lise Klaveness og Anette Nybø var andre nye spillere for klubben.

Asker hadde et forstyrrende element, da hovedklubben ikke lenger ønsket å fortsette med kvinnesatsningen. Stabæk Fotball meldte seg til å ta over, men var skeptiske til hva de oppfattet som økonomisk rot.[11] Prosessen var vanskelig å holde oversikt over, noe Odden kritiserte Asker for.[12] Selve sesongen ble målt opp mot fjorårssesongen, der Asker tok en tredjeplass og tapte cupfinalen. I 2008 gik Asker gikk ut i semifinalen i cupen.[13] Asker var heller aldri i nærheten av å vinne serien, og de gjentok i stedet tredjeplassen i serien, 16 poeng bak Røa.

Stabæk[rediger | rediger kilde]

Da forhandlingene ble ordnet, ble Odden med til Stabæk som trener. Som Stabæk-trener og leder for et nytt og spennende lag, lyktes det ham å knytte Kristy Moore til seg igjen, mens han beholdt Katrine Pedersen og skaffet seg Solveig Gulbrandsen og Trine Rønning fra Kolbotn. I tillegg knyttet han til seg danske Maiken Pape. Odden uttalte seg om at det var nødvendig å knytte til seg flere utlendinger i Toppserien, for generelt å heve nivået på hele serien.

Med Stabæk i ryggen var de økonomiske problemene ute av verden, og Odden kunne fokusere på å være fotballtrener ut sesongen. Stabæk var favoritter på tross av at Røa vant serien året før med 15 poeng ned til 2.-plassen i serien. Under Odden klarte de i sin første sesong en respektabel 2.-plass, 3 poeng bak seriemester Røa. De tapte forøvrig mot Oddens gamle lag, Fløya, i cupen. Kort tid etter sesongslutt ble samarbeidet offisielt avsluttet med forklaring at Odden og Stabæk hadde avvikene syn på hvordan laget skulle drives videre.[14]

Kjelsås igjen[rediger | rediger kilde]

Odden gikk tilbake til herrelaget til Kjelsås.[15] I Kjelsås hadde Odden stor suksess i 2010-sesongen, som endte med en 3.-plass.[16] Året etter greide Odden igjen å imponere, da Kjelsås først slo ut Vålerenga og deretter spilte jevnt mot Sarpsborg 08.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Kalender og manekenger[rediger | rediger kilde]

I 2001 tok Odden initiativ til at jentene i Team Strømmen skulle lage en kalender for å samle inn penger og skape oppmerksomhet rundt laget. Dette prosjektet ble ikke noe av, men ledelse og spillere i Team Strømmen valgte året etter å gi ut en kalender i egen regi. Odden tok nytt initiativ til en kalender som Fløya-trener i 2003, der kalenderen kom ut året etter.[17] I 2004 ble også Fløya-jentene brukt som manekenger ved et stunt i samarbeid med andre idrettsklubber.[18] Fløya var i perioden 2003 - 2005 ett av de damelagene i Norge med mest omtale i media. Hovedfokus gjennom året fra media var selvsagt rundt spillere, klubb, trenere og sportslige prestasjoner, der kalenderprosjektet også var en liten del av oppmerksomheten i en kort periode.

Utgifter[rediger | rediger kilde]

Da Odden forhandlet sin kontrakt med Fløya før 2003 sesongen fikk han ett tilbud om kr. 300 000,- i årslønn, og ett budsjett han kunne disponere med tanke på spillere og sportslige valg generelt. Dette skulle vise seg å være ett vellykket valg for Fløya, da det ble en solid 5.-plass på første året og to påfølgende bronsemedaljer de neste årene. Etter at han signerte sonderte han situasjonen til flere spillere, som blant annet Marta og Hege Riise, men det var aldri innen rekkevidde for klubben.

Da Fløya i 2004 vurderte å kutte i utgiftene til damelaget, truet Odden med å slutte, da dette ikke var avtalen eller hensikten med at Odden ble hentet til Fløya i utgangspunktet. Han fortsatte å sikte mot stjernene da han sendte brev på Lotta Schelin og Karolina Westberg, og tok kontakt med Birgit Prinz i september samme år.[19] Det var selvsagt aldri noe hensikt å hente alle spillere han var i kontakt med, men kanskje man fikk tilslag på en til to spillere. I tillegg var det i utgangspunktet stor media interesse for Fløya, og det hadde da en hensikt å ha kjente navn på blokka for å holde interessen oppe.

Også i 2005 klarte Odden å hentet den brasilianske landslagsspilleren Monica de Paula, som ble ett sterkt bidrag til klubbens ønske om å ta medalje i toppserien. Utover dette var han i kontakt med spillere som Kattems Guro Knutsen,[20] søsteren, Marie Knutsen, Ingvild Stensland og Dorte Dahlum med tanke på naturlige utskiftninger i stallen og eventuelt styrke stallen.

Ved å investere i ett visst antall eksterne spiller profiler med erfaring fra toppserie og diverse landslag, fikk man ett lag på høyeste nivå på damesiden i Norge. Utover dette ga det tydelige resultat i utvikling av lokale spillere med tanke på toppserie og landslagsnivå, der Fløya f.eks i perioden 2003 - 2005 var representert med lokale spillere på nesten alle landslag.

Avskjed[rediger | rediger kilde]

Etter en treårig kontrakt som gikk ut etter 2005-sesongen, fikk Jan Aksel Odden ett nytt forslag til kontrakt, som ble trukket tilbake av det nye styret i Fløya uten at det ble oppgitt noe grunn til dette. Grunnen skal i ettertid ha vist seg å være hans tøffe trenerstil, noe misnøye fra noen spillere og generelt at styret synes damelaget vart "for dyrt" i utgangspunktet. Fløya kom så igjen med ett nytt kontratilbud om forlengelse av kontrakten og noe høyere lønn, men Odden valgte å takke nei. Dette trekket skapte mer kontroverser for Fløya enn Odden, og to av de viktige spillerne, Katrine Pedersen og Kristy Moore, vurderte å slutte.[21] Også lederen i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, kritiserte Fløya med bakgrunn i opplysninger fra Bladet Tromsø.[22]

Oddens korte engasjement i Amazon Grimstad ble avsluttet på grunn av klubbens økonomiske situasjon. Odden ble lokket til Amazon Grimstad med en lønn på 500 000 kroner, og ett sterkt ønske fra klubben om å benytte seg av Odden sitt nettverk for å knytte til seg flere spillerprofiler fra inn- og utland. Odden hentet inn 4 spillere, tre av dem utenlandske profiler, samt tidligere Asker- landslagsspiller og sørlandsjente Tone Gunn Frustøl. Etter få måneder viste det seg at klubben ikke hadde økonomisk dekning for ansettelse av trener, eller til investering i nye spillerprofiler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skjelte ut spillerne for åpen scene». www.nordlys.no (norsk). 3. mai 2004. Besøkt 3. april 2020. 
  2. ^ Henter utlendinger for å hevde seg[død lenke] Bladet Tromsø, 10. april 2003, hentet 27. september 2011.
  3. ^ Blir borte i tre måneder[død lenke], Bladet Tromsø 3. juli 2003, henet 27. september 2011
  4. ^ Fra Brasil til Fløya[død lenke], Bladet Tromsø 28. juli, hentet 27. september 2011
  5. ^ Forlater Fløya – drar til Amazon[død lenke] – Bladet Tromsø, 15. september 2005, hentet 27. september 2011
  6. ^ Frustøl klar for Amazon[død lenke], 6. januar 2006, hentet 27. september 2011
  7. ^ Amazon kjemper videre[død lenke], Fædrelandsvennen, 3. juli 2006
  8. ^ Odden ny Asker-trener Budstikka, 30. november 2007, hentet 27. september 2011
  9. ^ Superduoen - Budstikka, 19. april 2008, hentet 27. april 2011
  10. ^ Tipper Asker i toppen - Budstikka, 10. april 2008, hentet 27. september 2011
  11. ^ -En utrolig trist dag for kvinnefotballen Arkivert 14. oktober 2008 hos Wayback Machine., Aftenposten 10. oktober 2008, hentet 29. september 2011
  12. ^ -Dårlig informert, Budstikka, 10. oktober 2008, hentet 27. september 2011
  13. ^ Asker ute av cupen – Budstikka, 25. september 2008, hentet 27. september 2011. Budstikka refererte at Melissa Wikk [sic] scoret Askers andre mål, det var imidlertid Lise Klaveness.
  14. ^ Jan Aksel Opsahl Odden slutter i Stabæk – Stabæks hjemmeside
  15. ^ Fra Stabæk til Kjelsås – Budstikka, 12. desember 2009, hentet 27. september 2011
  16. ^ Kjelsås flyr høyt[død lenke], Nordre Aker Budstikke, 17. oktober 2010
  17. ^ Fløya kaster trøya – Nordlys, 4. april 2003, hentet 27. september 2011
  18. ^ Fløya-jentene viser seg fram[død lenke] Bladet Tromsø, 18. juni 2004, hentet 27. september 2011
  19. ^ Vil ha svenske landslagsspillere[død lenke] Bladet Tromsø, 4. september 2004, hentet 27. september 2011
  20. ^ I samtaler med Knutsen[død lenke] – 24. juni 2005, hentet 27. september 2011
  21. ^ Stjerneduo kan følge treneren ut av Fløya[død lenke], Bladet Tromsø, 1. september 2005, hentet 27. september 2011
  22. ^ -Useriøst av Fløya[død lenke] Bladet Tromsø, 1. september 2005, hentet 27. september 2011