Liste over Islands fugler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Denne listen over Islands fugler inkluderer 401 arter.

Rekkefølge er etter Clements-lista versjon v2015 [1]

De norske navn følger Norske navn på verdens fugler.[2]

Status på lista:

  • FA - Fremmed art. En art som forekommer utenfor sitt naturlige utbredelsesområde. Arten har blitt frakta dit av mennesker.
  • S - Islandsk sjeldenhet eller tilfeldig.
  • X - Lokalt utryddet
  • EX - Utryddet etter IUCNs rødliste
  • NT - Nær truet etter IUCNs rødliste
  • VU - Sårbar etter IUCNs rødliste
  • EN - Sterkt truet etter IUCNs rødliste
  • CR - Kritisk truet etter IUCNs rødliste


Innholdsfortegnelse

Non-passerines: Ender, gjess og svanerFasanfuglerLommerLappedykkereAlbatrossfamilienEgentlige stormfuglerStormsvalefamilienStorkerSulerSkarverHegrefamilienIbiser og skjestorkerFiskeørnHaukefamilienRiksefuglerTranerTrielerAvosettfamilienTjeldfamilienLofamilienSnipefuglerBrakksvalefamilienJoerAlkefuglerMåsefuglerTernerDuerGjøkfamilienEgentlige uglerNattravnerSeilerfamilienHærfuglIsfuglerBietereRåkerHakkespetterFalkefamilien

Passerines: TyrannfamilienVarslereVireofamilienPirolfamilienKråkefuglerLerkefamilienSvalerMeisefamilienSpettmeiserGjerdesmettfamilienFuglekongerPhylloscopidaeAcrocephalidaeLocustellidaeSangerfamilienFluesnapperfamilienTrosterStærfamilienJernspurverErlefamilienSidensvanserCalcariidaeParulaerBuskspurverKardinalerTrupialerFinkefamilienSpurvefamilien

Referanser        Eksterne lenker

Ender, gjess og svaner[rediger | rediger kilde]

Orden: Anseriformes. Familie: Anatidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Bean.goose.600pix.jpg Sædgås Anser fabalis S
Tundra Bean Goose.jpg Tundrasædgås Anser serrirostris S
Anser brachyrhynchus.jpg Kortnebbgås Anser brachyrhynchus
White-fronted.goose.750pix.jpg Tundragås Anser albifrons
Greylag Goose (Anser anser).jpg Grågås Anser anser
Chen caerulenscens jcwf1.jpg Snøgås Chen caerulescens S
Chen rossii1.jpg Eskimogås Chen rossii S
Rotgans.jpg Ringgås Branta bernicla
Branta leucopsis.jpg Hvitkinngås Branta leucopsis
AleutianCanadaGoose2.jpg Polargås Branta hutchinsii S
Canadgoose03192006.JPG Kanadagås Branta canadensis S
Rothalsgans.jpg Rødhalsgås Branta ruficollis S, EN
Juveren-knoppsvane.jpg Knoppsvane Cygnus olor S
Bewicks.swan.2.arp.750pix.jpg Dvergsvane Cygnus columbianus S
Singschwan jm.JPG Sangsvane Cygnus cygnus
Ruddy.shelduck.arp.2.750pix.jpg Rustand Tadorna ferruginea S
Tadorna tadorna (aka).jpg Gravand Tadorna tadorna S
Wood Duck (Aix sponsa), Parc du Rouge-Cloître, Brussels.jpg Brudeand Aix sponsa S
Mandarinand (2).jpg Mandarinand Aix galericulata S
Anas strepera.jpg Snadderand Anas strepera
Mareca penelope kuribo cropped.jpg Brunnakke Anas penelope
Anas americana 1.jpg Amerikablesand Anas americana S
Blackduck.jpg Rødfotand Anas rubripes S
Ducks Winter.jpg Stokkand Anas platyrhynchos
Blue-Winged Teal.jpg Blåvingeand Anas discors S
Shovelerhen05.jpg Skjeand Anas clypeata S
Northern Pintail.jpg Stjertand Anas acuta
Garganey duck.jpg Knekkand Anas querquedula S
Corhwyaden.jpg Krikkand Anas crecca
Aythya valisineria at Las Gallinas Wildlife Ponds.jpg Kanvasand Aythya valisineria S
Redhead duck (Aythya americana, male).jpg Kobberhodeand Aythya americana S
Aythya ferina 02.jpg Taffeland Aythya ferina S
Aythya-collaris-001.jpg Ringand Aythya collaris S
Aythya nyroca16.jpg Hvitøyeand Aythya nyroca S, NT
Aythya fuligula pair.jpg Toppand Aythya fuligula
Aythya marila3.jpg Bergand Aythya marila
Lesserscaup.PNG Purpurhodeand Aythya affinis S
Stellersdrake2.jpg Stellerand Polysticta stelleri S, VU
Prachteiderente 0505281 Ausschnitt.jpg Praktærfugl Somateria spectabilis S
Somateria mollissima male female.jpg Ærfugl Somateria mollissima
Histrionicus histrionicus drake Barnegat.jpg Harlekinand Histrionicus histrionicus
Melanitta perspicillata.jpg Brilleand Melanitta perspicillata S
Wwscoter12.JPG Sjøorre Melanitta fusca S
BlackScoter23.jpg Svartand Melanitta nigra
Clangula hyemalis Hokkaido20.jpg Havelle Clangula hyemalis VU
Bucephala-albeola-007.jpg Bøffeland Bucephala albeola S
Bucephala clangula ja 01.jpg Kvinand Bucephala clangula S
Barrows.goldeneye.male.010107.arp.jpg Islandsand Bucephala islandica
Smew.both.arp.600pix.jpg Lappfiskand Mergellus albellus S
Hooded Merganser (Lophodytes cucullatus) (1).JPG Hjelmfiskand Lophodytes cucullatus S
Gaensesaeger.jpg Laksand Mergus merganser
RedBreastMerg23.jpg Siland Mergus serrator
Oxyura jamaicensis FWS.jpg Stivhaleand Oxyura jamaicensis S

Fasanfugler[rediger | rediger kilde]

Orden: Galliformes. Familie: Phasianidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Coturnix coturnix (Lmbuga).jpg Vaktel Coturnix coturnix S
Rock Ptarmigan (Lagopus Muta).jpg Fjellrype Lagopus muta

Lommer[rediger | rediger kilde]

Orden: Gaviiformes. Familie: Gaviidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Plongeon catmarin oisillon.jpg Smålom Gavia stellata
Common Loon.jpg Islom Gavia immer
Gavia adamsii.jpg Gulnebblom Gavia adamsii S, NT

Lappedykkere[rediger | rediger kilde]

Orden: Podicipediformes. Familie: Podicipedidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Zwergtaucher 060319 3.jpg Dvergdykker Tachybaptus ruficollis S
Podilymbus-podiceps-001.jpg Ringnebbdykker Podilymbus podiceps S
Podiceps auritus1.jpg Horndykker Podiceps auritus
Podiceps cristatus 3 (Lukasz Lukasik).jpg Gråstrupedykker Podiceps grisegena S
Podiceps cristatus 2 (Marek Szczepanek).jpg Toppdykker Podiceps cristatus S

Albatrossfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Procellariiformes. Familie: Diomedeidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Albatros à bec jaunes.JPG gulnesealbatross Thalassarche chlororhynchos S
Black-browed albatross.jpg Svartbrynalbatross Thalassarche melanophris S

Egentlige stormfugler[rediger | rediger kilde]

Orden: Procellariiformes. Familie: Procellariidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Eissturmvogel02.jpg Havhest Fulmarus glacialis
Kappensturmtaucher.jpg Storlire Ardenna gravis S
Sooty shearwater kaikoura.jpg Grålire Ardenna grisea S, NT
P puffinus griseus.jpg Havlire Puffinus puffinus
Makaronesialire Puffinus baroli S

Stormsvalefamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Procellariiformes. Familie: Hydrobatidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Oceanites oceanicus drawing.jpg oseanstormsvale Oceanites oceanicus S
European Storm Petrel From The Crossley ID Guide Eastern Birds.jpg Havsvale Hydrobates pelagicus
Oceanodroma leucorhoea (Naumann).jpg Stormsvale Oceanodroma leucorhoa

Storker[rediger | rediger kilde]

Orden: Ciconiiformes. Familie: Ciconiidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Ciconia nigra 1 (Marek Szczepanek).jpg Svartstork Ciconia nigra S
Ooievaar in het Zwin.jpg Stork Ciconia ciconia S

Suler[rediger | rediger kilde]

Orden: Suliformes. Familie: Sulidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Morus bassanus adu.jpg Havsule Morus bassanus

Skarver[rediger | rediger kilde]

Orden: Suliformes. Familie: Phalacrocoracidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Phalacrocorax carbo02.jpg Storskarv Phalacrocorax carbo
EuropeanShag.jpg Toppskarv Phalacrocorax aristotelis

Hegrefamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Pelecaniformes. Familie: Ardeidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Botaurus lentiginosus 28079.JPG Amerikarørdrum Botaurus lentiginosus S
Botaurus stellaris (Marek Szczepanek).jpg Rørdrum Botaurus stellaris S
Ixobrychus minutus 3 (Marek Szczepanek).jpg Dvergrørdrum Ixobrychus minutus S
Ixobrychus eurhythmus by OpenCage.jpg Orientrørdrum Ixobrychus eurhythmus S
Ixobrychus exilis.jpg Pygmérørdrum Ixobrychus exilis S
GBHfish5.jpg Herodiashegre Ardea herodias S
Ardea cinerea 2 (Marek Szczepanek).jpg Gråhegre Ardea cinerea S
2010-kabini-purple-heron.jpg Purpurhegre Ardea purpurea S
Egretta alba 2 (Lukasz Lukasik).jpg Egretthegre Ardea alba S
Little Egret (Egretta garzetta)- In Breeding plumage-actively catching prey in Kolkata I IMG 7962.jpg Silkehegre Egretta garzetta S
Egretta thula at Las Gallinas Wildlife Ponds.jpg Snøhegre Egretta thula S
Cattleegretusfs.jpg Kuhegre Bubulcus ibis S
Ardeola ralloides -Lake Ravelobe, Ankarafantsika National Park, Madagascar-8.jpg Topphegre Ardeola ralloides S
Butorides virescens2.jpg Grønnrygghegre Butorides virescens S
Butorides striata - Laem Pak Bia.jpg Krabbehegre Butorides striata S
Nycticorax-nycticorax-004.jpg Natthegre Nycticorax nycticorax S

Ibiser og skjestorker[rediger | rediger kilde]

Orden: Pelecaniformes. Familie: Threskiornithidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Plegadis falcinellus Syracuse.jpg Bronseibis Plegadis falcinellus S
Eurasian Spoonbill.jpg Skjestork Platalea leucorodia S

Fiskeørn[rediger | rediger kilde]

Orden: Accipitriformes. Familie: Pandionidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Osprey01usfs.jpg Fiskeørn Pandion haliaetus

Haukefamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Accipitriformes. Familie: Accipitridae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Trzmielojad Pernis apivorus.jpg Vepsevåk Pernis apivorus S
MH Booted.jpg Dvergørn Hieraaetus pennatus S
Rohrweihe.jpg Sivhauk Circus aeruginosus S
Henharrier.jpg Myrhauk Circus cyaneus S
Circus macrourus roosting in little rann of kutch.JPG Steppehauk Circus macrourus S, NT
Monties.jpg Enghauk Circus pygargus S
Sparrowhawk-Male.JPG Spurvehauk Accipiter nisus S
Milvus milvus R(ThKraft).jpg Glente Milvus milvus NT
Milvus migrans front(ThKraft).jpg Svartglente Milvus migrans S
Haliaeetus albicilla (Svolvær, 2012).jpg Havørn Haliaeetus albicilla
Buteo lagopus rock.jpg Fjellvåk Buteo lagopus S
Poster Buteo buteo.jpg Musvåk Buteo buteo S

Riksefugler[rediger | rediger kilde]

Orden: Gruiformes. Familie: Rallidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Crex crex00.jpg Åkerrikse Crex crex S
Rallus aquaticus 1 (Marek Szczepanek).jpg Vannrikse Rallus aquaticus
Porzana porzana 3 (Marek Szczepanek).jpg Myrrikse Porzana porzana S
Sora (Porzana carolina).jpg Maskerikse Porzana carolina S
PurpleGallinule.jpg Amerikapurpurhøne Porphyrio martinicus S
Moorhen.slimb.750pix.jpg Sivhøne Gallinula chloropus S
Fulica atra no.JPG Sothøne Fulica atra S
American coot - June 2013.jpg Amerikasothøne Fulica americana S

Traner[rediger | rediger kilde]

Orden: Gruiformes. Familie: Gruidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Flickr - Rainbirder - Eurasian Crane (Grus grus) (cropped).jpg Trane Grus grus

Trieler[rediger | rediger kilde]

Orden: Charadriiformes. Familie: Burhinidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Burhinus oedicnemus0.jpg Triel Burhinus oedicnemus S

Avosettfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Charadriiformes. Familie: Recurvirostridae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Recurvirostra avosetta - Zoo Frankfurt 4.jpg Avosett Recurvirostra avosetta S

Tjeldfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Charadriiformes. Familie: Haematopodidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Haematopus ostralegus Norway.jpg Tjeld Haematopus ostralegus

Lofamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Charadriiformes. Familie: Charadriidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Pluvialis squatarola (summer plumage).jpg Tundralo Pluvialis squatarola S
Rohkunborri Pluvialis Apricaria.jpg Heilo Pluvialis apricaria
Pluvialis dominica1.jpg Kanadalo Pluvialis dominica S
Pluvialis fulvaUSFWS003413A.jpg Sibirlo Pluvialis fulva S
Kiebitz 050424ausschnitt.jpg Vipe Vanellus vanellus S
Greater Sand Plover.jpg Ørkenlo Charadrius leschenaultii S
Charadrius hiaticula He.jpg Sandlo Charadrius hiaticula
Semipalmated Plover.jpg Amerikasandlo Charadrius semipalmatus S
Charadrius dubius 4 (Marek Szczepanek).jpg Dverglo Charadrius dubius S
Killdeer.jpg Tobeltelo Charadrius vociferus S
Charadrius morinellus male with chicks.jpg Boltit Charadrius morinellus S

Snipefugler[rediger | rediger kilde]

Orden: Charadriiformes. Familie: Scolopacidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Actitis hypoleucos - Laem Pak Bia.jpg Strandsnipe Actitis hypoleucos S
Actitis-macularia-004.jpg Flekksnipe Actitis macularius S
Tringa ochropus 1 (Marek Szczepanek).jpg Skogsnipe Tringa ochropus S
Solitary Sandpiper.jpg Eremittsnipe Tringa solitaria S
Dunkler Wasserlaeufer1.JPG Sotsnipe Tringa erythropus S
Greater Yellowlegs2.jpg Plystresnipe Tringa melanoleuca S
Tringa nebularia (Marek Szczepanek).jpg Gluttsnipe Tringa nebularia
Catoptrophorus semipalmatus edit.jpg Willetsnipe Tringa semipalmata S
Tringa melanoleuca1.jpg Gulbeinsnipe Tringa flavipes S
Tringa glareola 2 (Marek Szczepanek).jpg Grønnstilk Tringa glareola S
Redshank172.jpg Rødstilk Tringa totanus
UplandSandpiperOntarioCropped.jpg Præriesnipe Bartramia longicauda S
Whimbrel Numenius phaeopus.jpg Småspove Numenius phaeopus
Curlew06.jpg Storspove Numenius arquata S, NT
Uferschnepfe 02.jpg Svarthalespove Limosa limosa NT
Bar-tailed Godwit.jpg Lappspove Limosa lapponica S
Arenaria interpres (habitus).jpg Steinvender Arenaria interpres
Calidris canutus jcwf1.jpg Polarsnipe Calidris canutus
Philomachus pugnax -Diergaarde Blijdorp-8c.jpg Brushane Philomachus pugnax S
Limicola falcinellus.jpg Fjellmyrløper Limicola falcinellus S
Calidris himantopus.jpg Styltesnipe Calidris himantopus S
Calidris ferruginea (Marek Szczepanek).jpg Tundrasnipe Calidris ferruginea S
Calidris temminckii 1 (Marek Szczepanek).jpg Temmincksnipe Calidris temminckii S
Calidris-alba-001.jpg Sandløper Calidris alba
Calidris-alpina-001.jpg Myrsnipe Calidris alpina
Purple Sandpiper 2008-02-24 Northumberland.jpg Fjæreplytt Calidris maritima
Calidris bairdii -Gullbringusysla, Iceland-8.jpg Gulbrystsnipe Calidris bairdii S
Littlestint86.jpg Dvergsnipe Calidris minuta S
Least Sandpiper.jpg Pygmésnipe Calidris minutilla S
White-rumped Sandpiper.jpg Bonapartesnipe Calidris fuscicollis S
Grasläufer.jpg Rustsnipe Calidris subruficollis S, NT
Pectoral-Sandpiper.jpg Alaskasnipe Calidris melanotos S
Calidris-pusilla-001.jpg Sandsnipe Calidris pusilla S, NT
Western Sandpiper.jpg Beringsnipe Calidris mauri S
Limnodromus griseus.jpg Kortnebbekkasinsnipe Limnodromus griseus S
Limnodromus scolopaceus1.jpg Langnebbekkasinsnipe Limnodromus scolopaceus S
Lymnocryptes minimus (Marek Szczepanek).jpg Kvartbekkasin Lymnocryptes minimus S
Gallinago media.jpg Dobbeltbekkasin Gallinago media NT
Common snipe fencepost.jpg Indianerbekkasin Gallinago delicata S
Gallinago gallinago 6 (Marek Szczepanek).jpg Enkeltbekkasin Gallinago gallinago
Carl Seitz Waldschnepfe.jpg Rugde Scolopax rusticola S
WilsonPhalarope23.jpg Hvithalesvømmesnipe Phalaropus tricolor S
Phalaropus lobatus.jpg Svømmesnipe Phalaropus lobatus
Phalaropus fulicaria1.jpg Polarsvømmesnipe Phalaropus fulicarius

Brakksvalefamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Charadriiformes. Familie: Glareolidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Glareola pratincola01.jpg Brakksvale Glareola pratincola S
Naumann Glareola pratincola Glareola nordmanni.jpg Steppebrakksvale Glareola nordmanni S, NT

Joer[rediger | rediger kilde]

Orden: Charadriiformes. Familie: Stercorariidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Skua Runde.jpg Storjo Stercorarius skua
Pomarineskua86.jpg Polarjo Stercorarius pomarinus S
Arcticskua2.jpg Tyvjo Stercorarius parasiticus
Stercorarius longicaudus2.jpg Fjelljo Stercorarius longicaudus S

Alkefugler[rediger | rediger kilde]

Orden: Charadriiformes. Familie: Alcidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
AlleAlle 2.jpg Alkekonge Alle alle
Uria aalge -Iceland -swimming-8.jpg Lomvi Uria aalge
Uria lomvia1.jpg Polarlomvi Uria lomvia
Alke.jpg Alke Alca torda
Great Auk (Pinguinis impennis) specimen, Kelvingrove, Glasgow - geograph.org.uk - 1108249.jpg Geirfugl Pinguinus impennis X
Black Guillemot Cepphus grylle.jpg Teist Cepphus grylle
Aethia cristatella.jpg Toppdvergalke Aethia cristatella S
Lundi2.jpg Lunde Fratercula arctica

Måsefugler[rediger | rediger kilde]

Orden: Charadriiformes. Familie: Laridae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Kittiwake.jpg Krykkje Rissa tridactyla
Pagophila eburnea.jpg Ismåke Pagophila eburnea S, NT
Xema sabini -Iceland -swimming-8 (1).jpg Sabinemåke Xema sabini S
Larus philadelphia1.jpg Kanadahettemåke Chroicocephalus philadelphia S
Chroicocephalus ridibundus (summer).jpg Hettemåke Chroicocephalus ridibundus
Littlegull75.jpg Dvergmåke Hydrocoloeus minutus S
Ross's Gull (Rhodostethia rosea).jpg Rosenmåke Rhodostethia rosea S
Larus atricilla1.jpg Lattermåke Leucophaeus atricilla S
Franklin's Gull Brisbane98.jpg Franklinmåke Leucophaeus pipixcan S
Larus melanocephalus01.jpg Svartehavsmåke Ichthyaetus melanocephalus S
Sturmmöwe - Auenlandschaft Hohenrode HA 222 Landkreis Schaumburg.jpg Fiskemåke Larus canus
Delaw.jpg Ringnebbmåke Larus delawarensis S
Larus argentatus ad.jpg Gråmåke Larus argentatus
2004-04-10 Larus michahellis ad.jpg Gulbeingråmåke Larus michahellis S
Larus cachinnans 3 (Marek Szczepanek).jpg Kaspimåke Larus cachinnans S
THGUc.jpg Eskimomåke Larus thayeri S
Larus-glaucoides-002.jpg Grønlandsmåke Larus glaucoides
Larus-fuscus-taxbox.jpg Sildemåke Larus fuscus
Ooseguro-kamome.jpg Skifermåke Larus schistisagus S
Glaucous-winged gull.jpg Gråvingemåke Larus glaucescens S
Larus hyperboreus1.jpg Polarmåke Larus hyperboreus
Svartbak.jpg Svartbak Larus marinus

Terner[rediger | rediger kilde]

Orden: Charadriiformes. Familie: Sternidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Sterna fuscata.JPG Sotterne Onychoprion fuscatus S
Sternula albifrons 2 - Little Swanport.jpg Dvergterne Sternula albifrons S
Gull-billed Tern.jpg Sandterne Gelochelidon nilotica S
Chlidonias niger.jpg Svartterne Chlidonias niger S
Chlidonias leucopterus Mai Po.jpg Hvitvingesvartterne Chlidonias leucopterus S
Chlidonias hybrida 2 (Marek Szczepanek).jpg Hvitkinnsvartterne Chlidonias hybrida S
RoseateTern23.jpg Rosenterne Sterna dougallii S
Sterna hirundo2.jpg Makrellterne Sterna hirundo
Sterna paradisaea-Norderoog.jpg Rødnebbterne Sterna paradisae
Forster's Tern.jpg Prærieterne Sterna forsteri S
Sandwich Tern perched.jpg Splitterne Thalasseus sandvicensis

Duer[rediger | rediger kilde]

Orden: Columbiformes. Familie: Columbidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Rock pigeons on cliffs.jpg Klippedue Columba livia
Columba oenas1.jpg Skogdue Columba oenas S
Wood.pigeon.2.arp.750pix.jpg Ringdue Columba palumbus S
2006 1031turturduva0224.JPG Turteldue Streptopelia turtur S
Orientalturtledove.JPG Mongolturteldue Streptopelia orientalis S
Tourterelle turque.jpg Tyrkerdue Streptopelia decaocto S
Mourning Dove 2006.jpg Sørgedue Zenaida macroura S

Gjøkfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Cuculiformes. Familie: Cuculidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Cuculus canorus.jpg Gjøk Cuculus canorus S
Coccyzus-americanus-001.jpg Gulnebbgjøk Coccyzus americanus S
Black-billed-cuckoo2.jpg Svartnebbgjøk Coccyzus erythropthalmus S

Egentlige ugler[rediger | rediger kilde]

Orden: Strigiformes. Familie: Strigidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Zwergohreulen.jpg Dverghornugle Otus scops S
Bubo scandiacus2.jpg Snøugle Bubo scandiacus S
Waldohreule in freier Wildbahn.jpg Hornugle Asio otus S
Asio-flammeus-001.jpg Jordugle Asio flammeus

Nattravner[rediger | rediger kilde]

Orden: Caprimulgiformes. Familie: Caprimulgidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Chordeiles minor -British Columbia -Canada-9.jpg Nordnatthauk Chordeiles minor S
Şivanxapînok.jpg Nattravn Caprimulgus europaeus S

Seilerfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Apodiformes. Familie: Apodidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Alpi1.jpg Alpeseiler Apus melba S
Apus apus 01.jpg Tårnseiler Apus apus S

Hærfugl[rediger | rediger kilde]

Orden: Coraciiformes. Familie: Upupidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
ABUBILLA (Upupa epops).jpg Hærfugl Upupa epops S

Isfugler[rediger | rediger kilde]

Orden: Coraciiformes. Familie: Alcedinidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Belted Kingfisher.jpg Belteisfugl Megaceryle alcyon S

Bietere[rediger | rediger kilde]

Orden: Coraciiformes. Familie: Meropidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
European bee eater.jpg Bieter Merops apiaster S

Råker[rediger | rediger kilde]

Orden: Coraciiformes. Familie: Coraciidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
European roller.jpg Blåråke Coracias garrulus S, NT

Hakkespetter[rediger | rediger kilde]

Orden: Piciformes. Familie: Picidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Jynx torquilla no.JPG Vendehals Jynx torquilla S
Sphyrapicus varius.jpg Kanadasevjespett Sphyrapicus varius S
Buntspecht Dendrocopos major.jpg Flaggspett Dendrocopos major S

Falkefamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Falconiformes. Familie: Falconidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Falco tinnunculus.jpg Tårnfalk Falco tinnunculus S
Falco vespertinus NAUMANN.jpg Aftenfalk Falco vespertinus S, NT
Falco columbarius NAUMANN.jpg Dvergfalk Falco columbarius
Lerkefalk Falco subbuteo S
Falco rusticolus f.jpg Jaktfalk Falco rusticolus
Audubon-peregrinus.jpg Vandrefalk Falco peregrinus S

Tyrannfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Tyrannidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Acadian Flycatcher.jpg Østempid Empidonax virescens S
Empidonax alnorum CT2.jpg Oreempid Empidonax alnorum S
Empidonax-minimus-001.jpg Småempid Empidonax minimus S

Varslere[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Laniidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Lanius collurio 4.jpg Tornskate Lanius collurio S
Isabelline Shrike (Lanius isabellinus phoenicuroides).JPG Lanius phoenicuroides S
Isabellineshrike.jpg Rødhalevarsler Lanius isabellinus S
Lanius cristatus - Surin.jpg Brunvarsler Lanius cristatus S
Lanius excubitor 2 (Marek Szczepanek).jpg Varsler Lanius excubitor
Woodchat.jpg Rødhodevarsler Lanius senator S

Vireofamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Vireonidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Vireo olivaceus -Madison -Wisconsin -USA-8.jpg Rødøyevireo Vireo olivaceus S

Pirolfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Oriolidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Oriole 2.jpg Pirol Oriolus oriolus

Kråkefugler[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Corvidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Corvus monedula 01.JPG Kaie Corvus monedula S
Corvus frugilegus1.jpg Kornkråke Corvus frugilegus S
Wrona Siwa.jpg Kråke Corvus corone cornix S
Corvus corax corax (Kpjas).jpg Ravn Corvus corax

Lerkefamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Alaudidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Shorttoedlark59.JPG Dverglerke Calandrella brachydactyla S
Alauda arvensis 2.jpg Sanglerke Alauda arvensis S
Shore Lark.jpg Fjellerke Eremophila alpestris

Svaler[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Hirundinidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Tachycineta bicolor -Madison, Wisconsin, USA-8 (1).jpg Tresvale Tachycineta bicolor S
Uferschwalbe-Naumann.jpg Sandsvale Riparia riparia S
Landsvale.jpg Låvesvale Hirundo rustica S
Hirondelles rousselines, St Cassien 2.jpg Amursvale Cecropis daurica S
Petrochelidon pyrrhonota -flight -Palo Alto Baylands-8.jpg Mursvale Petrochelidon pyrrhonota S
Delichon urbica NRM.jpg Taksvale Delichon urbicum S

Meisefamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Paridae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Parus major 4 (Marek Szczepanek).jpg Kjøttmeis Parus major

Spettmeiser[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Sittidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Sitta canadensis CT2.jpg Rustspettmeis Sitta canadensis S

Gjerdesmettfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Troglodytidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Troglodytes troglodytes1.jpg Gjerdesmett Troglodytes troglodytes

Fuglekonger[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Regulidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Regulus calendula1.jpg Rubinfuglekonge Regulus calendula S
Regulus regulus0.jpg Fuglekonge Regulus regulus S

Phylloscopidae[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Phylloscopidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Willow warbler UK09.JPG Løvsanger Phylloscopus trochilus S
Phylloscopus collybita (taxobox).jpg Gransanger Phylloscopus collybita S
Świstunka.jpg Bøksanger Phylloscopus sibilatrix S
Dusky Warbler.jpg Brunsanger Phylloscopus fuscatus S
Phylloscopus inornatus (Yellow-browed Warbler).jpg Gulbrynsanger Phylloscopus inornatus S
Arcticwarbler248.jpg Lappsanger Phylloscopus borealis S

Acrocephalidae[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Acrocephalidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Hippolais caligata1.jpg Tartarsanger Iduna caligata S
Sykes's Warbler (Hippolais rama) W IMG 6807.jpg Ramasanger Iduna rama S
Hippolais pallida Akko Israel 2.jpg Bleksanger Iduna pallida S
Hippolais polyglotta.jpg Spottesanger Hippolais polyglotta S
Hippolais icterina1.jpg Gulsanger Hippolais icterina S
Acrocephalus schoenobaenus 1 (Marek Szczepanek).jpg Sivsanger Acrocephalus schoenobaenus S
Acrocephalus agricola0.jpg Åkersanger Acrocephalus agricola S
Blyth's Reed Warbler I2 IMG 9417.jpg Busksanger Acrocephalus dumetorum S
Acrocephalus palustris (Marek Szczepanek).jpg Myrsanger Acrocephalus palustris S
Acrocephalus scirpaceus.jpg Rørsanger Acrocephalus scirpaceus S

Locustellidae[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Locustellidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Locustella lanceolata.jpg Stripesanger Locustella lanceolata S
Flodsangare.jpg Elvesanger Locustella fluviatilis S
Grashoppsangare-070512.jpg Gresshoppesanger Locustella naevia S

Sangerfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Sylviidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Sylvia atricapilla.jpg Munk Sylvia atricapilla S
Sylvia borin (Örebro County).jpg Hagesanger Sylvia borin S
Sylvia nisoria.jpg Hauksanger Sylvia nisoria S
Sylvia curruca.jpg Møller Sylvia curruca
Western Subalpine Warbler Sylvia inornata, Aiguamolls de l'Empordà.jpg Rødstrupesanger Sylvia cantillans S
Tallareta vulgar 01 (Sylvia communis).jpg Tornsanger Sylvia communis S

Fluesnapperfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Muscicapidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
SpottedFlycatcheronfence.jpg Gråfluesnapper Muscicapa striata S
Erithacus rubecula (Marek Szczepanek).jpg Rødstrupe Erithacus rubecula S
Luscinia luscinia Hartlepool 1.jpg Nattergal Luscinia luscinia S
Nachtigall1.jpg Sørnattergal Luscinia megarhynchos S
Luscinia svecica volgae.jpg Blåstrupe Luscinia svecica S
Luscinia calliope - Pak Chong 2.jpg Rubinstrupe Calliope calliope S
Ficedula parva.jpg Dvergfluesnapper Ficedula parva S
Ficedula.jpg Svarthvit fluesnapper Ficedula hypoleuca S
Gekraagderoodstaart2.jpg Rødstjert Phoenicurus phoenicurus S
Hausrotschwanz Brutpflege 2006-05-21-05.jpg Svartrødstjert Phoenicurus ochruros S
Saxicola rubetra 2 tom (Marek Szczepanek).jpg Buskskvett Saxicola rubetra S
European Stonechat.jpg Svartstrupe Saxicola rubicola S
Oenanthe oenanthe Norway.jpg Steinskvett Oenanthe oenanthe

Troster[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Turdidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Zoothera dauma - Ang Khang.jpg Zoothera aurea S
Zoothera dauma - Ang Khang.jpg Gulltrost Zoothera dauma S
Graycheekedthrush36.jpg Gråkinnskogtrost Catharus minimus S
SwainsonThrush23.jpg Brunkinnskogtrost Catharus ustulatus S
Hermit thrush qmnonic.jpg Eremittskogtrost Catharus guttatus S
Hylocichla mustelina (cropped).jpg Flekkskogtrost Hylocichla mustelina S, NT
Turdus torquatus.jpg Ringtrost Turdus torquatus S
Solsort.jpg Svarttrost Turdus merula
Turdusatro.jpg Svartstrupetrost Turdus atrogularis S
Dark Throated Thrush in Temple of Heaven.JPG rødstrupetrost Turdus ruficollis S
Turdus pilaris Linnaeus.jpg Gråtrost Turdus pilaris
Redwing Turdus iliacus.jpg Rødvingetrost Turdus iliacus
Turdus philomelos0.jpg Måltrost Turdus philomelos S
Turdus viscivorus juv.jpg Duetrost Turdus viscivorus S
Turdus-migratorius-002.jpg Vandretrost Turdus migratorius S
Ixoreus naevius 1.jpg Båndtrost Ixoreus naevius S

Stærfamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Sturnidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Common starling in london.jpg Stær Sturnus vulgaris
Rosy Starling (Sturnus roseus) near Hyderabad W IMG 4837.jpg Rosenstær Pastor roseus S

Jernspurver[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Prunellidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Dunnock.jpg Jernspurv Prunella modularis S

Erlefamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Motacillidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Motacilla flava 1 young (Marek Szczepanek).jpg Gulerle Motacilla flava S
Citrine Wagtail (Motacilla citreola)- Breeding Male of calcarata race at Bharatpur I IMG 5752.jpg Sitronerle Motacilla citreola S
Greywagtail08.jpg Vintererle Motacilla cinerea S
Pied Wagtail rear view 700.jpg Linerle Motacilla alba
Richard's Pipit I -Haryana IMG 9961.jpg Tartarpiplerke Anthus richardi
Anthus campestris-3.jpg Markpiplerke Anthus campestris S
Meadow-Pipit.jpg Heipiplerke Anthus pratensis
Anthus triviallis (Marek Szczepanek).jpg Trepiplerke Anthus trivialis S
Olive backed Pipit.jpg Sibirpiplerke Anthus hodgsoni S
Pechora Pipit spring Attu-island Alaska.jpg Tundrapiplerke Anthus gustavi S
Anthus petrosus0.jpg Skjærpiplerke Anthus petrosus S
Anthus-rubescens-001.jpg Myrpiplerke Anthus rubescens S

Sidensvanser[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Bombycillidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Bohemian Wax Wing.jpg Sidensvans Bombycilla garrulus S
Cedar Waxwing August 14 2012 Newfoundland PA.jpg Einersidensvans Bombycilla cedrorum S

Calcariidae[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Calcariidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Laplandbunting67.jpg Lappspurv Calcarius lapponicus S
Plectrophenax nivalis1.jpg Snøspurv Plectrophenax nivalis

Parulaer[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Parulidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Black-and-white Warbler.jpg Klatreparula Mniotilta varia S
Protonotaria-citrea-002 edit.jpg Plommeparula Protonotaria citrea S
Tennessee Warbler 2.jpg Møllparula Oreothlypis peregrina S
Common Yellowthroat by Dan Pancamo.jpg Nordgulstrupe Geothlypis trichas S
Setophaga ruticilla -Chiquimula, Guatemala -male-8-4c.jpg Rødstjertparula Setophaga ruticilla S
Dendroica-cerulea-002.jpg Asurparula Setophaga cerulea S, VU
Northernparalua20.jpg Stryparula Setophaga americana S
Dendroica magnolia MN.jpg Magnoliaparula Setophaga magnolia S
Dendroica-fusca-001.jpg Hemlokkparula Setophaga fusca S
Dendroica-aestiva-001.jpg Gulparula Setophaga petechia S
Dendroica striata MN.jpg Svarthetteparula Setophaga striata S
Black-Throated Blue Warbler.jpg Blåparula Setophaga caerulescens S
Palm Warbler, Indiatlatlantic.jpg Myrparula Setophaga palmarum S
Audubon's Warbler Setophaga auduboni.jpg Myrteparula Setophaga coronata S
BlackthroatedGreenWarbler08.jpg Grønnparula Setophaga virens S
8G7D5475-Canada.jpg Kanadaparula Cardellina canadensis S

Buskspurver[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Emberizidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Passerella iliaca-001.jpg Revespurv Passerella iliaca S
Junco hyemalis hyemalis CT2.jpg Vinterjunko Junco hyemalis S
White-crowned-Sparrow.jpg Hvitkronespurv Zonotrichia leucophrys S
Zonotrichia albicollis CT1.jpg Hvitstrupespurv Zonotrichia albicollis S
Lincoln's Sparrow at bird feeder.jpg Gråbrynspurv Melospiza lincolnii S
Emberiza citrinella m.jpg Gulspurv Emberiza citrinella S
Emberiza leucocephalos NAUMANN.jpg Hvithodespurv Emberiza leucocephalos S
Ortolan bunting in Sierra de Guara, Aragon, Spain.jpg Hortulan Emberiza hortulana S
Little Bunting.jpg Dvergspurv Emberiza pusilla S
Emberiza rustica.png Vierspurv Emberiza rustica S
EmberizaAureolaF.jpg Sibirspurv Emberiza aureola S, EN
28-090504-black-headed-bunting-at-first-layby.jpg Svarthodespurv Emberiza melanocephala S
Emberiza schoeniclus 1 tom (Marek Szczepanek).jpg Sivspurv Emberiza schoeniclus S

Kardinaler[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Cardinalidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Piranga olivacea1.jpg Rødtanagar Piranga olivacea S
Pheucticus ludovicianus CT3.jpg Rosenbrysttykknebb Pheucticus ludovicianus S
Passerina cyaneaAAP086CA.jpg Indigospurv Passerina cyanea S

Trupialer[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Icteridae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Xanthocephalus xanthocephalus -100 Mile House, British Columbia, Canada -male-8.jpg Gulhodetrupial Xanthocephalus xanthocephalus S
Icterus-galbula-002.jpg Lundtrupial Icterus galbula S

Finkefamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Fringillidae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Fringilla coelebs (Chaffinch-Buchfink).jpg Bokfink Fringilla coelebs S
Fringilla montifringilla 1 (Marek Szczepanek).jpg Bjørkefink Fringilla montifringilla S
Dompap.jpg Dompap Pyrrhula pyrrhula S
Carpodacus erythrinus.jpg Rosenfink Carpodacus erythrinus S
Carduelis chloris 2 (Marek Szczepanek).jpg Grønnfink Chlorisis chloris S
Loxia pytyopsittacus071021.jpg Furukorsnebb Loxia pytyopsittacus S
Loxia curvirostra -Karwendel mountains, Austria.jpg Grankorsnebb Loxia curvirostra S
Whitewingedcrossbillmale09.jpg Båndkorsnebb Loxia leucoptera S
Gråsisik.JPG Gråsisik Acanthis flammea
Carduelis cabaret.jpg Brunsisik Acanthis cabaret S
Carduelis hornemanni CT3.jpg Polarsisik Acanthis hornemanni S
Carduelis spinus 1 tom (Marek Szczepanek).jpg Grønnsisik Spinus spinus S
Carduelis carduelis (Lukasz Lukasik).jpg Stillits Carduelis carduelis S
Carduelis cannabina 2.jpg Tornirisk Carduelis cannabina S
Coccothraustes coccothraustes 1 (Marek Szczepanek).jpg Kjernebiter Coccothraustes coccothraustes S

Spurvefamilien[rediger | rediger kilde]

Orden: Passeriformes. Familie: Passeridae

Foto Navn Vitenskapelig navn Status
Passer domesticus Reifel Migratory Bird Sanctuary-16.jpg Gråspurv Passer domesticus S
Tree-Sparrow.jpg Pilfink Passer montanus S

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Clements, J. F. (2015). «The eBird/Clements checklist of birds of the world: v2015. The Cornell Lab of Ornithology. Besøkt 20. november 2015. 
  2. ^ «Norske navn på verdens fugler». Norsk Ornitologisk Forening. Besøkt 20. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]