Grønnfink

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grønnfink
Grønnfink
Vitenskapelig(e)
navn
:
Carduelis chloris
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: grønnfink
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Finkefamilien
Slekt: Carduelis
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: nåle- og blandingsskog
Utbredelse: Europa nord i Afrika og vest i Asia
Grønnfink

Grønnfink (vitenskapelig navn Carduelis chloris) er en fugl i finkefamilien. Lengden er ca. 14,5 cm, og vekten er mellom 25 og 31 gram.

Grønnfinken er en kraftig bygd fugl med et stort hode og et kraftig nebb. Fjærdrakten er olivengrønn med gule innslag. Vingene og stjerten er gulgrønne og stjerten som synes godt når fuglen flyr. Hunnen er mer gulbrun, men med de samme gule fjærene på vingene og stjerten som hannen har.

Grønnfinker en selskapelig fugl og lever som oftest i flokker med mange individer. Den lever ofte sammen med grønnsisiken når den ikke hekker. Der det er mye mat, kan det samle seg store flokker med grønnfinker. Om kvelden samles de også i store flokker i skogen for å overnatte, de sover i underskogen.

Grønnfinken hekker i april – juli, er forholdene gode kan et par få opptil 3 kull. Hunnen legger mellom 4 og 6 egg som hun ruger på i 12 – 14 dager. Ungene forlater redet etter 13 – 16 dager. En del grønnfinker trekker sørover for vinteren, men det er også mange som overvintrer i Norge.

Grønnfinken er en av de få fuglene som synger mens den flyr!

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]