Grønlandsmåke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grønlandsmåke
Grønlandsmåke
Vitenskapelig(e)
navn
:
Larus glaucoides
Norsk(e) navn: grønlandsmåke,
islandsmåke
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Vade-, måse- og alkefugler
Familie: Måkefugler
Underfamilie: Måker
Slekt: Larus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: marin
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for grønlandsmåke

Grønlandsmåke (Larus glaucoides) er en art av måker (Larinae) og inngår i slekten Larus, som er den mest tallrike av måkeslektene. Arten består i kraft av to distinkte taxa.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Grønlandsmåke består i kraft av to distinkte taxa; ssp. glaucoides (nominatformen) og ssp. kumlieni. Posisjonen til sistnevnte er usikker. Den blir av og til betraktet som en selvstendig art (L. kumlieni) og av og til også som en hybrid (L. glaucoides × L. thayeri).[1]

Biologi[rediger | rediger kilde]

Arten blir cirka 55–64 cm lang og veier typisk 557–863 g.[1] Vingespennet utgjør normalt cirka 125–130 cm.[1] Den minner om en liten og ekstra lys gråmåke, dog uten de karakteristiske svarte vingespissene.

Grønlandsmåken hekker i det arktiske Canada og Grønland. Den er en trekkfugl som overvintrer i de nordligste statene i det østre USA og på De britiske øyer. Det har også blitt observert noen få eksemplarer som har overvintret langs kysten i Norge.

Grønlandsmåken hekker i kolonier, også alene ved kysten. Den lager reiret på bakken. Vanligvis legger den 2-3 egg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Burger, J., Gochfeld, M. & Garcia, E.F.J. (2018). Iceland Gull (Larus glaucoides). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/53980 on 15 July 2018).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.