Gråfluesnapper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gråfluesnapper
Gråfluesnapper
Vitenskapelig(e)
navn
:
Muscicapa striata
Pallas, 1764
Norsk(e) navn: gråfluesnapper
Hører til: fluesnapperfamilien,
spurvefugler,
moderne fugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: Skandinavia

Gråfluesnapper (Muscicapa striata) tilhører fluesnapperfamilien og er en langdistansetrekkfugl. I Norge er den sommergjest, hovedsakelig fra mai til september. Den er en langdistansetrekker som overvintrer i områdene sør for Sahara i Afrika. I Europa finnes den stort sett i de fleste områder bortsett fra på Island og i de nordligste delene av Russland. Gråfluesnapperen finnes over det meste av Norge, men er vanligere i sør enn i nord. Den trives i litt åpen skog hvor det er godt med eksponerte sitteplasser som den kan jakte insekter fra. Reirplassen er som oftest også på steder hvor den kan ha god utsikt, for eksempel små avsatser i bergvegger, på grenkløfter eller rotvelter. Om man skal lage fuglekasse for gråfluesnapper bør den derfor ha stor og åpen front. Ellers finner den seg også til rette på bjelker under takskjegg o.s.v. i boligstrøk og på gårder.

Eggleggingen starter forholdsvis sent, i Sør-Norge som regel i første halvdel av juni. Hunnen legger vanligvis 4-6 egg, og det er hun som i hovedsak tar seg av rugingen mens hannen mater henne på reiret. Rugetiden er ca. 13 døgn, og ungene forlater reiret etter 12-15 dager.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Gråfluesnapperens fjærdrakt er forholdsvis anonym uten spesielle kjennetegn. Siden sangen også er monoton og relativt beskjeden er den lett å overse, i motsetning til sin mer karakteristiske slektning, svarthvit fluesnapper. Kjønnene og aldersgruppene er like og vanskelig å skille fra hverandre i felt. Nebbet er mørkt og ganske langt og kraftig. Øyet er rundt og svart med diffus, smal og lys øyering. Beina er svarte og forholdsvis korte. Kroppen gir som regel et slankt inntrykk. Gråfluesnapperen sitter ganske oppreist, gjerne helt åpent, når den holder utkikk etter flygende insekter. Etter et hurtig utfall snapper den et bytte for så å lande på samme eller en ny sitteplass.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.