Boltit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Boltit
Hannfugl med unger
Hannfugl med unger
Vitenskapelig(e)
navn
:
Charadrius morinellus
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: boltit
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Vade-, måse- og alkefugler
Underorden: Lofugler
Familie: Lofamilien
Habitat: hekker på tundra og fjellplatåer
Utbredelse: Eurasia, trekker til Nord-Afrika
Charadrius morinellus

Boltit (vitenskapelig navn Charadrius morinellus) er en vadefugl. Navnet boltit er av uviss opprinnelse, og den omtales tidvis som pomeransfugl (fra dansk).

Det er en fugleart i lofamilien, er stor som en trost og har kort nebb. Lysebrun rygg- og halsregion, avgrenset med en hvit stripe tvers over hele brystet mot en brunrød underside med svart bukflekk. Kinn og strupe hvite, og over øyet en hvit stripe, svart isse. Hannen er litt blassere i fargene enn hunnen, og det er den alene som sørger for det meste av rugingen og ungepasset.

Boltiten er overveiende en fjellfugl med spredt utbredelse. Hekker fra nordlige deler av De britiske øyer gjennom Nord-Skandinavia østover til Stillehavet, foruten også enkelte fjellstrøk lenger sør i Europa. I Sør-Norge hekker den hovedsakelig i høyfjellet, ca. 1000–1400 moh., men fra Møre og helt til Pasvik ruger den også ved kysten. Har tilhold på platåer og fjellvidder med sparsom vegetasjon. Trekkfugl som overvintrer i middelhavsområdet og i Nord-Afrika.

Reiret ligger på tørre moserabber, og fuglen trykker på eggene helt til man uforvarende holder på å tråkke på den. Spiller ofte såret når den blir forstyrret på reiret av mennesker og opptrer da usedvanlig uredd. Kullet består av 3 egg. En hunn kan pare seg med flere hanner og legge flere kull (polyandri). Både fuglens rygg, eggene og ungene har glimrende kamuflasjefarger.

Den er en relativ vanlig art med stor rekkevidde. Populasjoner synes langsomt å minske, men ennå ikke alarmerende, og Verdens naturvernunion har gradert den som least-concern species, blant de «minst bekymringsfulle arter». Det kan raskt endre seg; en undersøkelse utgitt i 2015 viset en nedgang i antallet i Skottland mellom 1987 og 2011, fra 980 til 423 formerende hanner, noe som representerer en nedgang på 57 prosent.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.