Boltit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Boltit
Hannfugl med unger
Hannfugl med unger
Vitenskapelig(e)
navn
:
Charadrius morinellus
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: boltit
Hører til: lofamilien,
vade-, måse- og alkefugler,
moderne fugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: hekker på tundra og fjellplatåer
Utbredelse: Eurasia, trekker til Nord-Afrika

Boltit (vitenskapelig navn Charadrius morinellus) er en vadefugl.

Charadrius morinellus

Fugleart i lofamilien. Av og til kalt pomeransfugl (fra dansk). Stor som en trost og har kort nebb. Lysebrun rygg- og halsregion, avgrenset med en hvit stripe tvers over hele brystet mot en brunrød underside med svart bukflekk. Kinn og strupe hvite, og over øyet en hvit stripe, svart isse. Hannen er litt blassere i fargene enn hunnen, og det er den alene som sørger for det meste av rugingen og ungepasset.

Boltiten er overveiende en fjellfugl med spredt utbredelse. Hekker fra nordlige deler av De britiske øyer gjennom Nord-Skandinavia østover til Stillehavet, foruten også enkelte fjellstrøk lenger sør i Europa. I Sør-Norge hekker den hovedsakelig i høyfjellet, ca. 1000–1400 moh., men fra Møre og helt til Pasvik ruger den også ved kysten. Har tilhold på platåer og fjellvidder med sparsom vegetasjon. Trekkfugl som overvintrer i middelhavsområdet og i Nord-Afrika.

Reiret ligger på tørre moserabber, og fuglen trykker på eggene helt til man uforvarende holder på å tråkke på den. Spiller ofte såret når den blir forstyrret på reiret av mennesker og opptrer da usedvanlig uredd. Kullet består av 3 egg. En hunn kan pare seg med flere hanner og legge flere kull (polyandri). Både fuglens rygg, eggene og ungene har glimrende kamuflasjefarger.

Navnet boltit er av uviss opprinnelse.


Commons Commons: Charadrius morinellus – bilder, video eller lyd
ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.