Buskskvett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Buskskvett
Buskskvett
Vitenskapelig(e)
navn
:
Saxicola rubetra
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: buskskvett
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Infraorden: Passerida
Familie: Fluesnapperfamilien
Slekt: Saxicola
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: åpent gresslandskap, hekker mellom tuer
Utbredelse: Europa og Asia, overvintrer i Afrika

Buskskvett (Saxicola rubetra) er en art i fluesnapperfamilien. Arten er en langdistansetrekkfugl.

Buskskvetten er brunspraglete med en gulaktig overgump og kvit stjert med et svart band i enden. Hannen er rustfarga eller oransje framme fra undersida av nebbet og ned til midt på brystet. Buskskvetten er klart mindre enn steinskvetten. Totallengda er 12,5 cm, vingespennet 21-24 cm. Et godt kjennemerke som skiller buskskvetten fra steinskvetten er at på denne har overgumpen samme farge som ryggen. Buskskvetten sitter på en karakteristisk måte på utkikksposten sin. Kroppen er oppreist, enten fuglen sitter på en gjerdestaur eller i en loddrett kvist med føttene i ulik høyde. Buskskvetten er livlig, med sprettende rørsler, og lar høre fra seg et smekkende pip. Sangen er renere og mer vekslende enn steinskvetten sin og inneholder ofte hermestrofer.

Buskskvetten er ganske vanlig i hele Europa så langt nord som til midtre deler av Norden, og går østover inn i vestlige deler av Asia.

Vanlig hekkefugl i Sør-Norge, fåtallig i Troms og Finnmark. Fuglen holder til i åpent landskap, og trives aller best der det er fuktige enger og myrområde med busker og høy urtevegetasjon. Fuglen går opp i bjørkebeltet. Buskskvettene reiser fra landet i august-september og reiser til Afrika sør for Sahara. De kommer tilbake til Sør-Norge i begynnelsen av mai, to-tre veker senere kommer de til Nord-Norge.

Fuglen et framfor alt smådyr, for eksempel insekt og små snegler. Buskskvetten finner maten på låge vekster, i blant også nede på marka eller i lufta.

Buskskvetten hekker i et godt gjemt reir på marka under ei busk eller i tett vegetasjon. Reiret blir laga av plantedeler fora med fine strå og hår. I Sør-Norge legger hunnen 5–7 grønblå egg i slutten av mai eller først i juni. I Nord-Norge blir egga lagt i første halvdel av juni. Hunnen ruger egga i 12–14 dager. Deretter blir ungene fora i 14 dager før de flyr ut av reiret. Ungene flyr dårlig i starten og holder seg på marka. Buskskvetten holder seg på et lite område i hekketida og flyr sjeldent mer enn 150 meter når de leter etter mat til ungene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International. 2016. Saxicola rubetra. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22710156A87906903. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22710156A87906903.en. Downloaded on 19 May 2018.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]