Munk (fugl)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Munk
Munk (fugl)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sylvia atricapilla
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: munk,
gråbrun fluesnapper
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Sangerfamilien
Slekt: Sylvia
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog, park
Utbredelse: nordlig og temperert Europa, overvintrer i Sør-Europa og Nord-Afrika

Munk (Sylvia atricapilla) er en fugl i sangerfamilien og regnes som en langdistansetrekkfugl. Munken blir 13 til 15 centimeter lang og har et vingespenn på 20 til 23 centimeter. Den veier mellom 15 og 22 gram. Oversiden er mørkgrå og undersiden lysgrå. Hannen har en svart hette, mens hunnen har en rødbrun. Munken kan bli opptil 11 år gammel.

Munken forekommer i hele Europa til Island og nord i Skandinavia. I Vest- og Sør-Europa er den en standfugl, mens i nord og østre Sentral-Europa en trekkfugl. I Norge hekker den nord til Lofoten. Den trekker sørover i september-oktober, og kommer tilbake i april-mai. Enslige fugler kan bli igjen i Sør-Norge. Munken har relativt nylig også blitt registrert overvintrende i England.[1]

Munken er en insekteter, men kan ete bær på høsten.

Munken foretrekker fuktig eller skyggerik skog med tett undervegetasjon, kan også hekke i parker med frodig undervegetasjon. Reiret bygger den lavt i tette busker. Reiret er som en halvåpen skål av gress, mose og røtter. Hunnen legger 3-6 egg, som ruges i 10-15 dager. Ungfuglene blir i reiret i 10-14 dager.

Sangen er kraftig og høylytt og ganske lik hagesangerens. Den begynner pludrende og blir siden melodisk. Kan iblant herme andre fugler.

Munk (hunn) på Mølen ved Larvik
Sylvia atricapilla

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The i: We have a new bird in our midst, 10. januar 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]