Kjøttmeis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kjøttmeis
Kjøttmeis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Parus major
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: kjøttmeis,
tertit,
talgokse,
kjøtterik
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Meisefamilien
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: løv- og blandingsskog, parker
Utbredelse: Europa og Asia
Kjøttmeisegg på Blefjell 4. juni.
Kjøttmeisunger i Larvik 12. juni

Kjøttmeis (vitenskapelig navn Parus major) er en fugl i meisefamilien.

I Norge finnes den i hele landet. Kalles også kjøtterik, tertitt[1], musvitt og talgokse (dansk: musvit, svensk: talgoxe).

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Lengden er cirka 15 cm, og vekten er fra 14 til 20 g. Fuglen er den største i meisefamilien.

Kjøttmeisen har et svart hode med hvite kinn og en svart stripe langs den gule undersiden. Hos hannen er denne stripen breiere enn hos hunnene. Ryggen er grønnaktig, mens stjerten og vingene er blåaktige. Unge fugler har ofte litt mattere farger enn de eldre fuglene.

Adferd[rediger | rediger kilde]

Kjøttmeisen er en sosial fugl som gjerne holder seg sammen med andre fugler. Om vinteren leter den ofte etter mat sammen med blåmeisen, men også andre skogsfugler i såkalte meisetog. Disse togene streifer rundt i et begrenset område på leting etter nye matplasser. I hekketiden splittes flokkene og kjøttmeishannene blir aggressive.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Fuglen hekker fra april til juli, og den får ofte 2 kull pr. år. Kjøttmeisen får 6 – 12 egg, og rugetiden er 12 – 14 dager. Ungene forlater redet etter 15 – 20 dager. Ofte brukte hekkeplasser er gamle hule trær, men den hekker også gjerne i fuglekasser. Kjøttmeiseparene er svært trofaste.

Mat[rediger | rediger kilde]

Kjøttmeis spiser insekter, frø, bær og mark. Insekter er hovednæringen i hekkesesongen, mens det om vinteren er frø av ymse slag som er foretrukket. Kjøttmeisen er sjelden i ro på jakt etter mat. Kjøttmeisen er den av meisene som ikke hamstrer mat så om vinteren er den ofte å se på fuglebrettet hvor den da gjerne spiser solsikkefrø, talg eller meiseboller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kjøttmeis på reir 26. mai Larvik
ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.