Gulerle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gulerle
Juvenile
Juvenile
Vitenskapelig(e)
navn
:
Motacilla flava
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: gulerle
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Erlefamilien
Slekt: Motacilla
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: åpent land nær vann
Utbredelse: Europa, Asia, Alaska, noen bestander trekker til Afrika

Gulerle (vitenskapelig navn Motacilla flava) er en fugl.

Gulerla er på form ganske lik linerla, og som andre erler vipper den på den lange stjerten. Denne er likevel litt kortere enn på de andre europeiske artene i slekta. Den voksne fuglen har i store trekk ei olivenfarga overside og gul underside og har ellers mye gult i drakta. Ryggen, kantene på svingfjærene, underkroppen og stjertdekkfjærene på undersida er gule. Styrefjærene er svarte og svingfjærene olivenfarga. Hunnen har mattere farger og ryggen er mer grå enn på hannen. På høsten blir hannen mørkere i drakta. Fuglen si totallengde er 17 cm, vingespennet 23-27 cm. Hodetegningene på hekkende hanner er ulik på de ulike underartene.

Arten er utbredt over det meste av den palearktiske sone og i Alaska.

Det er kjent tre underarter av gulerle i Norge. Såerle er langt den vanligste. Denne hekker i indre og høyereliggende trakter på Østlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge, og helst i bjørkebeltet til fjells. Fins også i barskogområde nordpå og dessuten i høyereliggende, åpen barskog, ofte i myrområder, både i Trøndelag og på Østlandet. På det meste av Vestlandet er såerla fraværende. Sørlig gulerle og engelsk gulerle har helt andre krav til leveområde enn såerla, og fins i en kystnær bestand hovedsakelig fra Østfold til Rogaland. De fleste av disse fuglene fins fra Lista til Jæren, dessuten har ytre deler av Østfold en livskraftig bestand av sørlig gulerle. Begge underartene trives i åpent landskap, gjerne dyrka mark og beiteområde nær våtmarker. De krever også småbusker, gjerde og lignende ved reiret. Dessuten vil disse gulerlene ofte ha åpent vatn nær hekkeområdet, gjerne stilleflytende elver.

Gulerlene kommer til Norge i mai. Hunnen legger 4-8 egg i et reir som er gjemt i ei grastue. I sør blir egga, som er spraglete i mønsteret, lagt i månedsskiftet mai-juni, til fjells og i Nord-Norge midt i juni. Rugetida er 11-13 døgn, og ungene ligger i reiret om lag like lang tid etter klekkinga. De kan fly når de er 16-17 døgn gamle, og foreldra mater dem lenge etter at de har dratt fra reiret.

Fuglene et i hovedsak insekt.

Gulerla er en utprega trekkfugl som flyr fra landet om høsten, oftest i september. Arten overvintrer hovedsakelig i grasområder og på savannene i tropisk Afrika.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norsk fugleatlas, 1994.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.