Alkekonge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alkekonge
Alkekonge
Vitenskapelig(e)
navn
:
Alle alle
Link, 1806
Norsk(e) navn: alkekonge
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Vade-, måse- og alkefugler
Familie: Alkefugler
Underfamilie: Alcinae
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: hekker på øyer
Utbredelse: sirkumpolar
Underarter:
Alle alle

Alkekonge (Alle alle) er en pelagisk dykkende sjøfugl og den minste av alkene (Alcini), en monofyletisk gruppe som tilhører familien alkefugler (Alcidae). Arten er trolig den mest tallrike sjøfuglarten i verden. Den globale bestanden er anslått til cirka 15 millioner par.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Alkekongen er en liten, tettbygd og kompakt alkefugl med korte bein og et kort, butt nebb. Fjærdrakten er svart på oversiden og hvit på undersiden. Nebb og lemmer er svarte. Om vinteren blir arten hvit i strupen, på halssidene og på brystet. Den blir omkring 17–20 cm lang og veier typisk 130–200 g.

Utbredelse og atferd[rediger | rediger kilde]

Alkekongen er en høyarktisk art som hekker på Baffinøya i Canada, på Grønland, Jan Mayen og Svalbard, samt på Frans Josef Land, Novaja Semlja og Severnaja Semlja i Russland.

Arten lever i store kolonier på fjellrike kyster med isfritt hav. Den bygger sitt reir i fjellsprekker og under store steiner. Den legger oftest bare ett egg som paret sammen ruger i mellom 28 til 31 døgn. Når ungene er flygedyktige etter cirka 27 døgn, forlater de reiret sammen med hannen og flyr ut til sjøen.

Føden består i hovedsak av små krepsdyr, spesielt hoppekreps. Calanus glacialis dominerer i kalde vannmasser og Calanus finmarchicus (raudåte) i varme.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Det er beskrevet to underarter; A. a. polaris, som hekker på Frans Josef Land, og den noe mindre A. a. alle, som forekommer innenfor resten av artens utbredelsesområde, inkludert Svalbard (der den er mest tallrike fuglearten).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.