Caprimulgiformes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Caprimulgiformes
Hamrenattravn (Caprimulgus macrurus)
Nomenklatur
Caprimulgiformes
Ridgway, 1881
Populærnavn
nattravnfugler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
InfraklasseModerne nåtidsfugler
HyperordenModerne fugler
GruppeCypselomorphae
OrdenCaprimulgiformes
Økologi
Antall arter: 130
Habitat: trelevende og terrestrisk
Utbredelse: global, unntatt Antarktis
Inndelt i

Caprimulgiformes (nattravnfugler) er en orden med små til mellomstore fugler i gruppen Cypselomorphae. Artene er generelt nattaktive insektetere, og kun et fåtall hekker på den nordlige halvkule.

Blant fellestrekkene i denne gruppen er kamuflasjepreget fjærdrakt, korte og veike lemmer som er uegnet til å gå med, og lange og spisse vinger som gjør artene til svært dyktige flygere. De fleste artene er trelevende.

Familier[rediger | rediger kilde]

Caprimulgiformes består av 130 arter fordelt i fem familier. Familiene under er i systematisk rekkefølge og henhold til HBW Alive, men seilerfugler (Apodiformes) er ikke inkludert her, slik de blir i HBW Alive. Om Apodiformes inkluderes teller ordenen åtte familier og 593 arter. Den systematiske plasseringen av Apodiformes regnes imidlertid ikke som avklart.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.) (2016). Caprimulgiformes. Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
  2. ^ The Clements Checklist of Birds of the World, 6th Edition. Cornell Lab of Ornithology. Cornell University. ISBN 0-8014-4501-9 Besøkt 2016-05-16

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]