Pilfink

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pilfink
Foto: Andreas Trepte
Vitenskapelig(e)
navn
:
Passer montanus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: pilfink
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Spurvefamilien
Slekt: Passer
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: hekker i hull
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for pilfink
Passer montanus

Pilfink (vitenskapelig navn Passer montanus) tilhører spurvefamilien. Lever i Europa, Sibir og andre deler av Asia, har blitt satt ut i Australia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Pilfinken er 139-155 mm lang, med ett vingespenn på 20-22 cm og veier 20 gram. Pilfinken ligner gråspurvhannen, men kjennes igjen på den den svarte flekken på kinnet og den sjokoladebrune issen (gråspurvhannen har blygrå isse og ingen svart kinnflekk). På oversiden er pilfinken brunfarget med mørkere striper, ala gråspurv, men noe lysere brunfarge med to smale lyse bånd. Pilfinken har en liten svart strupe/hake-lapp, i motsetning til gråspurvhannens større svarte brystflekk(smekke). Hos Pilfink er begge kjønn like, hvilket ikke er tilfelle hos gråspurv. Nebbet er konisk som hos typiske frøspisere. Nebbvikene har tydelige børstehår.

Levesett[rediger | rediger kilde]

Pilfinkene har ganske likt levesett som gråspurven og lever mye av tiden sammen med den. Den er noe mer sky for mennesker, men er mer fredfull overfor andre fugler, og jager dem ikke slik som gråspurven gjør.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.