Hopp til innhold

Tobeltelo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tobeltelo
Nomenklatur
Charadrius vociferus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
tobeltelo
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenVade-, måse- og alkefugler
UnderordenLofugler
FamilieLofamilien
Økologi
Habitat: åpent landskap
Utbredelse: Amerika
Charadrius vociferus

Tobeltelo (Charadrius vociferus) er en fugl i lofamilien.

Voksne fugler har brune vinger og ryggside, hvit buk og hvitt bryst med to svarte bånd. Gumpen er gulbrun oransje. Ansiktet og issen er brunt, med hvit panne. De har en oransje-rød øyering. Ungene har nesten identisk utseende med de voksne, og er velutviklet og i stand til å gå rett etter hekking. Tobeltelo har et karakteristisk, støyende skrik. Det amerikanske navnet "killdeer" er en etterligning av denne lyden.

Hekkeområdene er åpne jorder eller plener, ofte ganske langt borte fra vann, over det meste av Canada, USA og Mexico, med isolerte populasjoner i Costa Rica og Peru. De hekker på bar bakke, ofte på grus. Reiret kan være en liten grop i grusen for å holde eggene på plass. Reiret fôres ikke, eventuelt bare med noen få steiner. Siden reiret ikke er strukturert, går reiret i ett med bakgrunnen, og de flekkete eggene minner om steiner.

I de nordlige områdene er tobeltelo trekkfugl, og overvintrer så langt sør som nordlige deler av Sør-Amerika. De gjester sjelden Vest-Europa, som oftest sent på året. Arten er registrert en gang i Skandinavia: På Jomfruland, Telemark, 10. april 1974.

Denne loen leter etter mat på jorder, gjørmebanker og kyststriper, og fanger mat etter synet. De eter hovedsakelig insekter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]