Stork

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stork
Stork
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ciconia ciconia
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: stork
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Storkefugler
Familie: Storker
Slekt: Ciconia
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: våtmark, jordbrukslandskap
Utbredelse: Europa, primært Øst-Europa

Stork (vitenskapelig navn Ciconia ciconia) er utbredt i det meste av Øst-Europa, særlig i Polen. Det finnes også bestander i Spania og Portugal og enkelte steder i det øvrige Europa. Bestandene i Vest-Europa har imidlertid vist sterk nedgang de siste tiårene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Storken har et langt, kraftig oransje nebb og lange føtter. Den er for det meste hvit, men på stjerten er den svart. Storken er veldig stor og har et vingespenn på opptil 2 meter.

Adferd[rediger | rediger kilde]

Storken er stum, den kan ikke synge eller skrike, så storkene kommuniserer med hverandre ved å klapre med nebbet. Storkenes reir er veldig store, de kan være to meter lange og hele tre meter dype. De kan ofte bruke samme reir flere ganger. Akkurat som med reiret holder storken seg til en make, men hvis den vandrer (flytter til et annet sted) kan den få ny make og nytt reir. Storker spiser frosker, gnagere, fisk, insekter og små fugler.

Bestand[rediger | rediger kilde]

Bestanden i Europa anslås til cirka 100 000 par. Størst er den polske bestanden med 52 500 par. Den russiske bestanden antas å ligge på ca. 3500 til 4000 par, og den tyrkiske på 15 000–35 000 par.

Stork i kulturen[rediger | rediger kilde]

Storken er kjent for å "frakte" små babyer til verden, og storken blir ofte brukt i tegneserier og i barnefilmer. Den hvite storken, som finnes nesten overalt i Latvia, spesielt i åpent landskap, er Latvias kulturfugl.

Stork fotografert i Belgia
Egg
Flygende stork.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.