Dvergsnipe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dvergsnipe
Nomenklatur
Calidris minuta
Leisler, 1812
Populærnavn
dvergsnipe
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
UnderrekkeVirveldyr
KlasseFugler
Ordenvade-, måke- og alkefugler
FamilieSnipefamilien
SlektCalidris
Økologi
Habitat: ved kysten og innsjøer
Utbredelse: arktiske områder i Asia og Europa, trekker til Afrika og sør i Asia
Calidris minuta
Calidris minuta

Dvergsnipe (Calidris minuta) er en monotypisk vadefugl i snipefamilien. Arten hekker i arktiske deler av Europa og Asia, og er en trekkfugl som overvintrer i Afrika og Sør-Asia. Den gjester av og til Nord-Amerika. Dvergsnipe lever i flokker om vinteren, og noen ganger dannes det store flokker med andre Calidris arter, spesielt myrsnipe, på mudderbanker eller ved kanten av innlands pytter.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Antallet av denne arten (også tundrasnipe) avhenger av populasjonen av lemen. I dårlige lemenår, vil «rovfuglene» som joer og snøugle ta hekkende arktiske vadere i stedet.

Dvergsnipe blir 14 centimeter lange, med et vingespenn på 34–37 cm, og har et mørkt, tynt nebb og mørke føtter. Raskere bevegelser kjennetegner denne arten fra de andre vadere, med unntak av andre arter i Calridris med mørke føtter. De hekkende voksne har et oransjeaktig bryst, en hvit hals og en tydelig hvit v på ryggen. I vinterdrakt er identifisering vanskeligere.

Denne fuglen hekker på bakken og legger 3-5 egg. Den er polygam, og hannen og hunnen kan ha separate kull.

De livnærer seg av små virvelløse dyr som de finner på mudderbanker.

Dvergsnipa er en av artene hvor AEWA (Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds) gjelder.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Piersma & Bonan (2019),[1] som i hovedsak følger studien av Gibson & Baker (2012)[2] og klassifiseringen til Banks (2012)[3].

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Piersma, T. & Bonan, A. (2019). Sandpipers, Snipes, Phalaropes (Scolopacidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52244 on 12 November 2019).
  2. ^ Gibson, R. & Baker, A.J. (2012) Multiple gene sequences resolve phylogenetic relationships in the shorebird suborder Scolopaci (Aves: Charadriiformes). Mol. Phyl. & Evol. 64(1): 66–72.
  3. ^ Banks, R.C. (2012) Classification and nomenclature of the sandpipers (Aves: Arenariinae). Zootaxa 3513: 86–88.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]