Musvåk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Musvåk
Musvåk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Buteo buteo
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: musvåk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Haukefugler
Familie: Haukefamilien
Slekt: Bueto
IUCNs rødliste:
livskraftig
:
livskraftig
Habitat: blanding av skog og åpent landskap
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for musvåk
     = hekking,        = overvintring,        = både hekking og overvintring

Musvåk (Buteo buteo) er en større haukefugl som tilhører haukefamilien. Den er en trekkfugl, og er utbredt i Sør-Norge opp til Trøndelag. Den er mest tallrik på Sørlandet.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Musvåken er 51-57 cm, med korte brede vinger med fem "fingre", og med et vingespenn på 113-128 cm. Dens hale er rett avskåret og fjærdrakten er svært variert. Både helt mørke og helt lyse individer sees. Oversiden er oftest ensartet brunlig, mens fuglen ofte på undersiden har et lyst brystbånd. Halen er grålig med mange tverrbånd og et tydelig ytterst randbånd. Ved knoken på undersiden av vingen har fuglen ofte mørke pletter, samt mørke randbånd. Musvåken kan lett forveksles med fjellvåken, som er litt større og mer langvinget. Den har imidlertid alltid hvit overgump og et mørkt felt over buken samt et mørkt bånd ytterst på halen og fjærkledde ben. Vepsevåken kan også likne musvåken, men den har slankere hale og et mindre, mere dueaktig hode med gule øyne.

Biotop[rediger | rediger kilde]

Musvåken foretrekker en blanding av skog og åpne landskaper, gjerne med dyrket mark. Naturen på Sørlandet er derfor nærmest det ideelle landskapet for denne fuglen.

Stemme[rediger | rediger kilde]

Stemmen kan beskrives som et høyt mjauende «Hi-æææ».

Varselrop

Adferd[rediger | rediger kilde]

Musvåken flyr høyt på himmelen med stive, forsiktige vingeslag. Den svever med vingene utbredt i en flat "V" mens den ser etter føde. Den er en fremragende flyver, og ekspert i å utnytte termiske drag i luften, og man kan se den utnytter disse luftstrømmene til å sirkle rundt i svært lang tid nesten uten å bruke energi. Den kan også bruke en jaktteknikk der den sitter på en høy utkikkspost og speider etter føde.

Føde[rediger | rediger kilde]

Føden er variert og inkluderer små pattedyr (gjerne mus), padder, frosk, åtsler, ormer og en sjelden gang også fugler den slår på bakken(helst fugleunger som er noe dårligere i å fly). Den kan av og til også stjele bytte fra andre rovfugler som for eksempel vandrefalk.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Musvåken bygger et stort rede, tildels av friske grener og som regel i et tre. De 2-4 eggene er hvite eller gråbrune med rødbrune flekker. Eggene legges i mai. Rugetiden er ca. 36 dager. Begge kjønn ruger og pleier ungene som forlater redet etter 45-50 dager.

Kilder/litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tommy Dybbro og Henning Anthon: Politikens store fuglebog, samtlige danske fuglearter, 1995. side 96-97.
  • Anita Ettrup (dansk redaktør): Politikens store naturbog, 2002. side 212.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]