Myrsnipe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Myrsnipe
Myrsnipe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Calidris alpina
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: myrsnipe
Hører til: snipefugler,
vade-, måse- og alkefugler,
moderne fugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: nær hav, hekker på bakken
Utbredelse: nord i Eurasia (trekker til Afrika og sørøst i Asia), Alaska og Canada (har et kort trekk til Nord-Amerikas kyster

Myrsnipe (vitenskapelig navn Calidris alpina) er en vader og en liten representant fra snipefuglene. Snipa er like stor som en stær, ca. 18-20 cm lang, og har et nebb som er 3-4 cm. Myrsnipa sitt utseende varierer mye etter alder og årstid, om sommeren kan de voksne fuglene lett kjennes på en svart eller mørk flekk under buken og en merkbar rødbrun rygg, ellers går fargene i varianter av gråbrun.

Biotopen til fuglen er våtområde, fjærestrender med tangbanker og mudder, myrsnipe hekker også i høye fjellområder eller på skrinn tundra. Fuglearten er utbredt og hekker over arktiske og boreale deler av den nordlige halvkule, Sibir, Alaska, Hudson Bay, Øst-Grønland, Island, De britiske øyer, Svalbard, Norge og kystnære område i Sverige, Finland, Danmark og Baltikum. Myrsnipa overvintrer i tempererte strøk, i Europa skjer overvintringa i kystområda fra Middelhavet nord til De britiske øyer og Nederland.

Myrsniper. Ystad 2015.

Det er klassifisert to underarter av myrsnipe i tillegg til den vanlige alpina:

  • schinzzii, fins på Island, sørøstlige del av Grønland, Færøyene, De britiske øyer, Sør-Skandinavia, Finland og Baltikum, overvintrer i Vest-Afrika.
  • arctica, på Grønland, overvintrer i Vest-Afrika.

Sørlig myrsnipe[rediger | rediger kilde]

Underarten schinzzii har fått namnet sørlig myrsnipe på norsk. Den er mattere i rødfarga på ryggen og kan ha kortere nebb enn vanlig myrsnipe, men er ellers vanskelig å skille fra nominatformen. Sørlig myrsnipe har i Norge hatt sterk tilbakegang fordi biotopene har blitt endra med nydyrking i jordbruket. Forekomsten var estimert til mellom 50 og 100 par i 1981, og det meste av bestanden hekker trolig nå bare i et avgrensa område på Høg-Jæren. Derfor er snipa også å finne på den nasjonale rødlista for Norge som en direkte utrydningstrua art. Arten er også i tilbakegang i andre land med unntak av Finland og Sverige der de arbeider for å øke bestanden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]