Teist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Teist
Teist i sommerdrakt
Teist i sommerdrakt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cepphus grylle
L., 1758
Norsk(e) navn: teist
Hører til: alkefugler,
vade-, måse- og alkefugler,
fugler
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddet Regionalt utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: ved kysten
Utbredelse: kystområder i Nord-Atlanteren, samt Alaska
En «teist» kan også henvise til en tilhenger av teisme

Teist (Cepphus grylle) er en kystbunden dykkende sjøfugl som tilhører alkefamilien.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Den har en lengde på ca. 34 cm, et vingespenn mellom 52 og 58 cm og en vekt på 400-500g. Teisten er om sommeren helt svart med unntak av en stor hvit flekk på vingene og røde bein. Nebbet er mørkt og smalt. Når fuglen flyr, kan man se at den har hvite vingekanter. Om vinteren har de en langt lysere fjærdrakt, hodet og undersiden er hvite. Vingene beholder de samme fargene. Kjønnene er like.

Ernæring[rediger | rediger kilde]

Teisten dykker fra overflaten og svømmer under vannet for å finne mat. De spiser hovedsakelig fisk, krepsdyr, en del bløtdyr og insekter.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Teisten trekker til hekkeplassene i april måned. Om kvelden samles fuglene i flokker der de setter seg opp på steiner og knauser for å bedrive kurtisespill. Reirene ligger som regel godt skjult under steiner, i bergsprekker eller i steinurer. Avhengig av næringsgrunnlag varierer antallet av hekkefugler sterkt. På gunstige plasser er det observert over 1000 par. Reiret er en grop som har underlag av grus eller jord, de kan også legge eggene direkte på steingrunn. I motsetning til andre alkefugler, som bare legger ett egg, legger teisten gjerne to. Rugetiden er omtrent 29 døgn. Ungene blir matet, stort sett med fisk, i omtrent 40 dager, de er da flyvedyktige.

Kilde[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Cepphus grylle – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Cepphus grylle – detaljert artsinformasjon


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.