Toppdykker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Toppdykker
Toppdykker
Vitenskapelig(e)
navn
:
Podiceps cristatus
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: toppdykker
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Dykkerfugler
Familie: Dykkerfamilien
Slekt: Podiceps
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: stille ferskvann og brakkvann
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for toppdykker

Toppdykker (Podiceps cristatus) er en art i dykkerfamilien. Arten hekker i Skandinavia, også i Norge. Toppdykker, fugleart i dykkerfamilien. Den største av de seks artene av dykkere som er observert i Norge. Variabel vekt ca. 700–1400 g, lengde 48 cm. Undersiden er hvit, oversiden gråbrun. Vår og sommer har den en markert halskrave i svartbrunt og med svart, todelt topp. Arten er utbredt over det meste av Eurasia og dessuten i Australia og på New Zealand. I Norge økte antall hekkende par til det var 300–500 par i 1994, og etter det har bestanden holdt seg på samme nivå eller minket noe (2003). Arten hekker over store deler av Østlandet og på Jæren. Den har også hekket i flere vann i Nord-Trøndelag. Bestanden er størst i Akershus og Østfold. Reiret består av vannplanter og plasseres ved ferskvann, enten flytende eller i vannkanten. De 3–6 eggene ruges av begge kjønn i ca. 28 dager. Ungene blir flygedyktige etter 10–11 uker. Overveiende trekkfugl, men en del overvintrer langs kysten.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Rugende toppdykker

Toppdykkeren har en fullvokst lengde på cirka 46–61 cm., og veier normalt omkring 596–1 490 g.[1] Om sommeren har toppdykkeren en todelt fjærtopp på issen, og kinnskjegg.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Arten hekker ved større vann med siv- og starrvegetasjon, i Norge særlig på Jæren og i Oslofjordområdet (spesielt Østfold). Det finnes også hekkeforekomster rundt de store innsjøene i Buskerud og Oppland. Noen fugler overvintrer langs kysten, andre trekker sørover.

Underarter og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten inndeles i tre underarter.[1]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.