Kornkråke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kornkråke
Kornkråke
Vitenskapelig(e)
navn
:
Corvus frugilegus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: kornkråke
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Kråkefugler
Slekt: Corvus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for kornkråke
Naturlig utbredt i Eurasia og innført til New Zealand
Kornkråka er en meget sosial fugl. Om kvelden samles de for overnatting i store flokker, opptil tusentalls, dette oppleves spesielt i byene som plagsomt.

Kornkråke (Corvus frugilegus) er en kråkefugl som finnes naturlig over store deler av Eurasia, inkludert i fragmenterte populasjoner i Norge. Den har også blitt innført til New Zealand.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kornkråka blir cirka 45–47 cm lang og er nesten like stor som svartkråka. Fjærene er svarte, ofte med blå- eller blålilla skjær i skarpt sollys. Fjærene på hodet, rundt halsen og skuldrene er spesielt tette og silkeaktige. Føttene er stort sett svarte og nebbet gråsvart.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Arten hekker typisk i kolonier, som noen steder kan telle flere tusen par. Fuglene starter med byggingen av reir i midten av mars, som regel i tretopper. Kornkråka stjeler ofte reirmateriale fra nabokråkene. Om et par er borte i lengre tid fra reiret, kan de oppleve at det er borte når de returnerer.

Eggleggingen starter i månedskiftet mars-april. De første parene kan legge opptil seks egg. De som legger egg senere legger som oftest færre. De yngste fuglene legger gjerne bare ett egg. Rugetiden er fra 17 til 18 dager.

20 % av eggene blir ikke klekket. Den første uken etter at ungene er klekket dør mange av ungene. Dødeligheten er størst blant hann-unger, sannsynligvis fordi hannene er noe større enn hunnene. Ungene blir i reiret i ca. en måned. Deretter følger de foreldrene i fra fem til seks uker før de er i stand til å klare seg på egen hånd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.