Dvergrørdrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dvergrørdrum
Dvergrørdrum - hunn
Dvergrørdrum - hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ixobrychus minutus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: dvergrørdrum
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Pelikanfugler
Familie: Hegrer
Slekt: Ixobrychus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: hekker i siv og busker
Utbredelse: Europa og Asia, overvintrer i Afrika

Dvergrørdrum (vitenskapelig navn Ixobrychus minutus) eller dverghegre, er en hegrefugl som lever i sivskog.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Europas minste hegrefugl. Lengde 33-38 cm (omtrent som en due). Vingespennet er 49-58 cm. Den har lange vadeføtter. Det er en slank fugl, med langt nebb og forholdsvis kort hals, som den «skjuler» når den flyr. Hannen og hunnen har ganske ulik fjærdrakt. Hannen er lys, med svart isse og rygg, og med svarte vingespisser. Hunnen er brun- og hvitspettete, med langsgående hvite striper, særlig synlige på undersiden. Hodet er smalt og grålig på sidene, med en mørk stripe på toppen.

Stemmen er et taktfast gjentatt «grook», eller også et «kekk-ek».

Den er en sjelden fugl (f.eks. antas det å være ca. 300 eksemplarer i Frankrike), som finnes i den tempererte delen av Europa, og i Vest-Asia (til og med Iran). I Europa er den en trekkfugl, som overvintrer i Afrika, syd for Sahara. Dvergrørdrum finnes ikke i Norge, men streiffugler er rapportert (Tynset 1883, Sem i Vestfold 1967)

Fuglen lever et skjult liv i rørskogen.

Den lever av insekter, små fisk og amfibier som den finner i sivskogen.

Redet er en plattform i sivskogen, hvor den legger 4-8 egg i mai-juli. Redet er svært vanskelig å oppdage. Rugetiden er 16-19 dager, og ungene forlater redet etter 7-9 dager.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen under følger HBW Alive og er i henhold til Martínez-Vilalta & Motis (2018).[2] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008, 2017).[3][4] Navn og beskrivelser i parentes er ikke offisielle, men kun foreløpige beskrivelser.

Treliste
Noter
  • A. brachyrhyncha og A. plumifera ble tidligere regnet som underarter av A. intermedia (duskhegre), men disse er nå skilt ut som selvstendige arter. De er imidlertid ikke navngitt på norsk enda.
  • Kritthegre og hvithalshegre ble tidligere av og til regnet til Ardea, men disse er nå plassert i Egretta

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International. 2016. Ixobrychus minutus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22735766A86442092. Ixobrychus minutus. Besøkt 23. januar 2018.
  2. ^ Martínez-Vilalta, A. & Motis, A. (2018). Herons (Ardeidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52203 on 6 June 2018).
  3. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07
  4. ^ Syvertsen, P.O., M. Bergan, O.B. Hansen, H. Kvam, V. Ree og Ø. Syvertsen 2017: Ny verdensliste med norske fuglenavn. Norsk Ornitologisk Forenings hjemmesider: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/om.php

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]