Svartstrupe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svartstrupe
Hann av svartstrupe
Nomenklatur
Saxicola rubicola
(Linnaeus, 1766)
Populærnavn
svartstrupe[1]
(svartstrupet buskskvett, lyngskvett)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenSpurvefugler
InfraordenPasserida
FamilieFluesnapperfamilien
SlektSaxicola
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: åpent busklandskap
Utbredelse: Europa og tilstøtende områder

Svartstrupe er en fugl innen fluesnapperfamilien. Den er en nær slektning av buskskvett, men er mye sjeldnere i Norge enn slektningen.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannene har sort hode, hvit halv-krage, sort rygg, hvit ende og sort hale. Vingene er sorte, med en stor hvit flekk på oversiden av den innerste delen av vingen. Øverst på brystet har den vanligvis en dyporange flekk og overgangen til den hvite magen kan være enten skarp eller gradvis, avhengig av underarten. Hos noen er denne flekken sort i stedet for rød-orange.

Hunnene har brune fjær i stedet for hannens sorte. På hodet har de en svakt lysere «øyebrynlinje», og flekken på brystet er mer kastanjefarget. Den har også mindre hvitt på vingene enn hannen.

Utbredelse og systematikk[rediger | rediger kilde]

Svartstrupe var tidligere kjent under det vitenskapelige navnet Saxicola torquatus. Artsdatabanken, IOC World Bird List, versjon 6.2[3] og annen moderne litteratur skiller de europeiske fuglene ut som en egen art, Saxicola rubicola. De sibirske fuglene heter nå Saxicola maurus, og navnet Saxicola torquatus skal kun brukes om fugler fra Afrika sør for Sahara.

I snever betydning er svartstrupe utbredt fra Marokko og Den iberiske halvøy i sør til De britiske øyer og Norge i nord, og østover til Polen, Ukraina og Tyrkia. Norge er ved yttergrensen av utbredelsen, og arten forsvinner i perioder med kalde vintre. Den ble første gang funnet hekkende i Norge på Vestlandet i 1974.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ a b Stokke BG, Dale S, Jacobsen K-O, Lislevand T, Solvang R og Strøm H (24. november 2021). «Fugler. Vurdering av svartstrupe Saxicola rubicola som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 
  3. ^ F. Gill og D. Donsker (red.) (2016). «IOC World Bird List (version 6.2)». Besøkt 28. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hunn av svartstrupe
Saxicola rubicola