Jaktfalk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jaktfalk
Jaktfalk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Falco rusticolus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: jaktfalk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Rovfugler
Familie: Falkefamilien
Slekt: Falco
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: hekker på arktiske øyer og kyststrøk
Utbredelse: Nord-Amerika, Europa og Asia
Falco rusticolus

Jaktfalk (vitenskapelig navn Falco rusticolus) er en fugl, nærmere bestemt en Rovfugl (falconiformes). Det er den største av falkeartene. Jaktfalken hekker i arktiske kyststrøk og på øyer i Nord-Amerika, Europa og Asia. Den er for det meste stedbunden, men streifer en del etter at hekkesesongen er over og på vinterstid.

Arten er utrydningstruet.

På engelsk heter den Gyrfalcon, også skrevet Gyr Falcon, noen ganger Gerfalcon. (Se engelsk artikkel for IPA uttale.) På tysk heter den Gerfalke, fransk gerfaucon, middelalderlatin gyrofalco. Første del av ordet kommer fra gammelhøytysk gîr (jvf. moderne tysk Geier) "gribb", som refererer dels til størrelsen sammenlignet med andre falker, dels den gribb-aktige måten å sirkle på. Dette kommer også til uttrykk i gyrofalco, der latinsk gyrus=sirkel, kurvet vei. Jaktfalkens sirkling etter bytte skiller den fra andre falker i samme klasse.

Det vitenskapelige navnet kommer fra latin Falco og fra den latinske benevnelsen på noen som lever på landsbygda/ute i distriktene, Rusticolus.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten er en veldig stor falk, på størrelse med de største våkene. Hannene er 48 til 61 cm lang, veier fra 800g til 1350g og har vingespenn på 110-130 cm. Hunnene er kraftigere og større, fra 51 til 65 cm, veier fra 1180g til 2100g og har vingespenn på 124-160 cm. Jaktfalker er bortimot en mellomting mellom en stor vandrefalk og hauk i generell oppbygning. De er umiskjennelige falker med spisse vingetipper samtidig som de er mer tettbygd, mer bredvingede og langhalede enn vandrefalken.

Fjærdrakten er høyst variabel i denne polyformistiske arten; de arketypiske variasjonene er hvit, sølvfarge, brun og svart, skiftende gjennom et kontinuerlig spekter fra nesten helhvite fugler til veldig mørke varianter. Den brune varianten skiller seg ut fra vandrefalken ved at den kremfargede bunnfargen i halspartiet videre opp mot nakken vises som striper på pannen og hodet, kjennetegnes ved at hodet har mindre kontraster enn vandrefalkens karakteristiske mørkebrune hode og kinnskjegg. Den svarte varianten kjennetegnes ved å ha svarte flekker på buken til forskjell fra vandrefalkens smalere tverrstriper. Hvite varianter er umiskjennelige, ettersom de er de eneste falkene med dominerende hvit farge. Sølvfargede varianter ligner på lysegrå, stor slagfalk.

Det er ingen fargeforskjell mellom hannfugler og hunnfugler. Ungfuglene er jevnt over mørkere og brunere enn tilsvarende voksne fugler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.