Dvergterne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dvergterne
Dvergterne (venstre) og hinduterne (høyre)
Dvergterne (venstre) og hinduterne (høyre)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sterna albifrons
Pallas, 1764
Norsk(e) navn: dvergterne
Hører til: terner,
måsefugler,
vadefugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: kyst og øyer
Utbredelse: Asia og Europa, trekker til Afrika og Australia
Sternula albifrons albifrons

Dvergterne (vitenskapelig navn Sterna (også Sternula) albifrons) er en trekkfugl i ternefamilien. Den har tilholdssted ved fjord og sjø, samt og innlandsvann og elver, og søker helst til fredelige strender og skjær. Det var større ansamlinger langs de store elvene Donau, Elben og Rhinen, men med økt utbygging av mennesker i disse områdene er denne fuglen mer eller mindre borte herfra. De finnes fortsatt i Europa og deler av Asia, og da helst i de mer tempererte områdene. Den er likevel observert hekkende ved kysten av Norge, men sjelden særlig langt mot nord.

I likhet med andre terner er også dvergternen en migrerende fugl, og tilbringer vinterhalvåret så langt sør som det sørlige Afrika og til og med Australia. Dvergternen livnærer seg hovedsakelig på fisk og insekter. Den kjennetegnes av måten den fanger fanger fisken på, der den flyr noen meter over vannoverflaten i en vippende flukt for så å brått stupe i vannet etter småfisk.

Den hekker gjerne i kolonier på bakken, ofte på sandgrunn. Terna er beskyttende for egg og nyklekkede kyllinger og stupangriper for å skremme truende besøkende ved redene. Den legger to til fire egg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]