Vaktel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vaktel
Vaktel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Coturnix coturnix
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: vaktel
Hører til: fasanfamilien,
hønsefugler,
fugler
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: åpne enger, åkre
Utbredelse: Eurasia
vaktelegg

Vaktel (Coturnix coturnix) er en fugl i fasanfamilien.

Fuglen finnes i Norge, men er listet på norsk rødliste 2006 i kategorien nær truet. Den er omkring 17 centimeter stor og er vanskelig å få øye på i naturen, både på grunn av den kamuflerende fargen og fordi den ofte gjemmer seg i høyt gress. Arten har lange vinger sammenlignet med andre hønsefugler, og er en trekkfugl.

Vaktelen legger i gjennomsnitt 1,4 egg i døgnet. Eggene er omtrent en femtedel av et hønseegg og kan benyttes på samme måte. Eggene kan i tillegg spises av enkelte eggallergikere. Redet er plassert på bakken, ofte godt skjult i bunnvegetasjon eller høyt gress.

Vaktel i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er vaktelen en sjelden hekkefugl. Den er utbredt svært sporadisk på Sør- og Østlandet og nordover til Trøndelag, enkelte observasjoner så langt nord som Troms. Den trives best i nærheten av dyrket mark og i enger i lavlandet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.