Sandsnipe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandsnipe
Sandsnipe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Calidris pusilla
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: sandsnipe
Hører til: snipefugler,
vade-, måse- og alkefugler,
moderne fugler
IUCNs rødliste:
nær truet
Habitat: hekker på tundra
Utbredelse: hekker sør i Canada og Alaska, trekker til sørlige USA

Sandsnipe (vitenskapelig navn Calidris pusilla) er en liten nordamerikansk vadefugl.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Sandsnipa er 13–15 cm lang, og veier rundt 30 gram. Den er mer grålig og mindre rødbrun enn dvergsnipe og pygmesnipe, og har tykkere nebbspiss enn begge artene, men merk at enkelte har litt lengre nebb med svak nedadbøyd spiss. Beina er mørke med antydning til svømmehud mellom. Adulte individ kan ofte sammenlignes med Beringsnipe, men har mer diffust strekede bryststrekning, og noe lengre håndsvingsfjærprojeksjon. Adulte individ er også mer grålige uten hvit "V" på oversiden, og skulderfjærene har svart sentra. ungfugler sammenlignes ofte med Dvergsnipe, men er mindre skarpt tegnet. Merk deg at unge Sandsniper kan ha noe mørkere skulderfjær, ha svak lys "V" på ryggen og være ganske rødlig i fargen. Ungfugler skilles også ved at de som regel har mørkere øredekkere og tøyle enn unge Dvergsniper. Lokkelyden et kort, surrende "Tjrryp".

Hekking[rediger | rediger kilde]

I hekketiden lager hannen flere groper i sanden, og hunnen velger ett av disse til å legge eggene sine i. Hunnen utbygger reiret med kvister. Sandsnipa legger 4 egg, og begge kjønn deltar i rugingen før hunnen forlater hannen og ungene ca. 10 dager etter klekking. Ungene fôrer seg selv etter dette.

Trekking[rediger | rediger kilde]

Sandsnipa er en trekkefugl som flyr i flokker på opp til et tusentalls fugler. De lander for vinteren ved gjørmebanker i de sørlige statene av USA. Steder som Bay of Fundy og Delaware Bay er viktige overvintringsplasser for Sandsniper.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.