Sandsnipe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sandsnipe
Sandsnipe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Calidris pusilla
Carl von Linné, 1766
Norsk(e) navn: sandsnipe
Hører til: snipefugler,
vade-, måse- og alkefugler,
moderne fugler
Habitat: hekker på tundra
Utbredelse: hekker sør i Canada og Alaska, trekker til sørlige USA

Sandsnipe (vitenskapelig navn Calidris pusilla) er en liten nordamerikansk vadefugl.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Sandsnipa er 13–15 cm lang, og veier rundt 30 gram. Den er mer grålig og mindre rødbrun enn dvergsnipe og pygmesnipe, og har også tykkere nebb enn begge artene. Den har også smalere svart strek på overgump enn dvergsnipe, og mindre tydelig streket bryst enn begge artene. Beina er mørke med svømmehud mellom. Låten et kort Krip. Hel hvit øyenstripe, og mangler lyst kryss på ryggen som Dvergsnipa

Hekking[rediger | rediger kilde]

I hekketiden lager hannen flere groper i sanden, og hunnen velger ett av disse til å legge eggene sine i. Hunnen utbygger reiret med kvister. Sandsnipa legger 4 egg, og begge kjønn deltar i rugingen før hunnen forlater hannen og ungene ca. 10 dager etter klekking. Ungene fôrer seg selv etter dette.

Trekking[rediger | rediger kilde]

Sandsnipa er en trekkefugl som flyr i flokker på opp til et tusentalls fugler. De lander for vinteren ved gjørmebanker i de sørlige statene av USA. Steder som Bay of Fundy og Delaware Bay er viktige overvintringsplasser for Sandsniper.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Calidris pusilla – bilder, video eller lyd
ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.