Svarttrost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Svarttrost
Hannfugl
Hannfugl
Vitenskapelig(e)
navn
:
Turdus merula
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: svarttrost
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Trostefamilien
Slekt: Turdus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
Utryddet Utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: hekker i busker og lignende
Utbredelse: Europa og Asia, trekker sørover om vinteren, har blitt satt ut i Australia og New Zealand hvor de regnes som skadedyr
Utbredelseskart for svarttrost

Svarttrost (Turdus merula) er en fugl i trostefamilien (Turdidae). Den hekker i tempererte strøk i Eurasia, Nord-Afrika og på Kanariøyene. Arten er også introdusert til Australia og New Zeeland. Fuglene i sørlige og vestlige deler av utbredelsesområdet er som regel standfugler, mens det i nordlige strøk er vanlig at de trekker sørover for overvintring. Det finnes 15 underarter.

Svarttrosten er nasjonalfugl for Sverige og fylkesfugl i Aust-Agder. I Skandinavia er den kjent som en klassisk vårsanger, som gjerne synger på ettermiddagen og tidlig kveldstid.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hunnfugl i Larvik 30. januar

Svarttrosten er en av de største trostefuglene i Europa. Den noe mindre hunnen er mellom 23,5 og 25 cm stor, mens hannen når en størrelse på opp til 29 cm og er dermed så vidt mindre enn duetrosten. Vekten er 80–125 gram.[2] Hannfuglen har et vingespenn på 34–38 cm. Vingelengden er i gjennomsnitt 133 mm (standardavvik 2,3 mm) og hos hunnen 128 mm (standardavvik 2,6 mm).

Hannens fjærdrakt er svart, mens hunnens er brun. Ungfuglen er rødbrun. Det er bare gamle hanner som har gult nebb og gule ringer rundt øyene.

Habitat[rediger | rediger kilde]

I mesteparten av Norge lever den i skoger og fjell, men også hager, i Europa og på de mildere delene av Vestlandet lever den i mer urbane strøk.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Svarttrostunger i rede
Leuzismus Svarttrost

Ernæring[rediger | rediger kilde]

Svarttrosten spiser for det meste meitemark, men spiser også snegler, bær, edderkopper, frukt og insekter.

Sang[rediger | rediger kilde]

Medium:Turdus merula male song at dawn(20s).ogg

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International 2014. Turdus merula. In: IUCN 2014. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3.<www.iucnredlist.org>. Besøkt 2015-04-08.
  2. ^ Mullarney, Killian; Svensson, Lars, Zetterstrom, Dan; Grant, Peter. (2001). Birds of Europe. Princeton University Press. s 304–306 ISBN 0691050546

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Turdus merula – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Turdus merula – detaljert artsinformasjon


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.