Terner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Terner
Splitterne (havterner)
Splitterne (havterner)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sterninae
Norsk(e) navn: terner, ternefamilien, tenne
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Vade-, måse- og alkefugler
Familie: Måkefugler
Antall arter: 45
Habitat: mest i tilknytning til vann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Terner (Sterninae) er ei svært homogen gruppe med slanke måkefugler som har spisse nebb, korte bein, smale, spisse vinger og kløftet hale. Mange bærer svarte hetter i sommerdrakten. Ternene har en kosmopolitisk utbredelse og lever enten som sjø- eller våtmarksfugler. Størrelsen varierer mellom 45 cm vingespenn (alveterne) og 360 g kroppsmasse (amerikadvergterne) til 146 cm vingespenn og 660 g masse (rovterne).

I Norge hekker makrellterne og rødnebbterne. I tillegg kan dvergterne, splitterne og svartterne observeres mer eller mindre regelmessig.

Taksonomi[rediger | rediger kilde]

Tidligere ble terner regnet som en selvstendig familie (Sternidae). Ifølge «HBW and BirdLife International Illustrated Checklist of the Birds of the World» tilhører imidlertid nå ternene familien måkefugler (Laridae), sammen med måker (Larinae) og saksenebber (Rynchopinae).[1]

Ternene har med stor sannsynlighet feller opphav med måkene, og er nærmere beslektet med dem enn saksenebbene. Mange har ment at det har vært god grunn til å betrakte ternene som en egen familie.[2]

Inndeling og evolusjon[rediger | rediger kilde]

De fleste terner (32 av 45 arter) kategoriseres vanligvis som «Sterna», men denne «slekten» er ikke noen naturlig gruppe. Rundt 20 av disse artene kan imidlertid sammenfattes som havterner.

Den følgende oversikten over slektskapsforholdene (gjengitt i hierarkisk skrivemåte) viser hvorfor «Sterna» er kunstig: Havternene er nærmere beslektet med f.eks. inka-, svart- og tykknebbterner enn med dverg- eller sotterner (som har blitt klassifisert i den samme «slekten»).

Som ternenes nærmeste slektninger diskuteres både joer, måser og saksenebber. Disse skilte lag for om lag 20 millioner år siden. Ternenes alder (tidspunktet for den første forgreningen mellom nålevende grupper, dvs. mellom noddyer og resten) er ca. 15 millioner år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]