Svarthvitfluesnapper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Svarthvit fluesnapper)
Hopp til navigering Hopp til søk
Svarthvitfluesnapper

Vitenskapelig(e)
navn
:
Ficedula hypoleuca
Pallas, 1764
Norsk(e) navn: svarthvitfluesnapper,
svarthvit fluesnapper,
sv.hv.fluesnapper
Hører til: fluesnapperfamilien,
spurvefugler,
moderne fugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: Europa og vest i Asia, overvintrer vest i Afrika
Ficedula hypoleuca

Svarthvitfluesnapper (Ficedula hypoleuca) er en fugl i fluesnapperfamilien og regnes som en langdistansetrekkfugl. Som navnet tilsier lever svarthvitfluesnapper av insekter, særlig fluer og mygg. Den finnes i de fleste skogtyper og hager.

Fjærdrakten er hos hannen mønstret i svart og hvitt, se illustrasjonen (den nederste fuglen på tegningen er en halsbåndfluesnapper) Hos hunnen er det svarte erstattet med gråbrunt, og de hvite feltene er mindre og mer gulhvite. Ungfuglene likner unger av gråfluesnapper, men er noe mindre og har et mer eller mindre tydelig hvitt felt på vingene.

Reiret bygger den av strå og vissent løv som er foret med hår og fjær. 5-7 lyseblå egg legges i slutten av mai. Hunnen ruger alene i 13-14 dager, mens hannen mater henne ved reiret. Ungene blir matet av begge foreldrene, og forlater reiret etter 14-16 dager. Svarthvit fluesnapper er en trekkfugl.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.