Duer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For stjernebildet, se Duen.
Duer
Krittkeiserdue, Ducula bicolor
Krittkeiserdue, Ducula bicolor
Vitenskapelig(e)
navn
:
Columbidae
Illiger, 1811
Norsk(e) navn: duer
duefamilien
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Duefugler
Antall arter: 308
Habitat: hekker i trær, blant klipper, på bakken osv.
Utbredelse: hele verden unntatt polene
Delgrupper:
  • se tekst

Duer er en familie fugler med over 40 slekter. De legger vanligvis to kull med egg hvert år. De skiller seg fra andre fugler ved at de kurrer, og gir ungene sine «duemelk» fra kroen. Fuglene har kompakte kropper med kort hals, og korte, slanke nebb. En voksen due har rundt 10.000 fjær. I motsetning til større fugler, kan duer fly nesten rett opp. De kan reise opp til 1200 kilometer på en dag. De har muligheten til å se mer enn 26 mil unna og i tillegg, duene kan se farger som oss gjennom øynene.

Duer i kulturen[rediger | rediger kilde]

Fuglene er blitt sett på som fredelige, elskelige vesen, og er gjennom turtelduer blitt symbol på kjærlighet, mens hvite duer står for fred. Innen kristendommen symboliserer fuglen Den hellige ånd. Disse fuglene deltok i første og andre verdenskrig, pilotene bar dem i et bur, med det formål å advare i tilfelle flyet skulle ha en ulykke. I dag fortsetter den franske, sveitsiske, israelske, og irakiske å bruke dem til samme formål. Duene er også kjent som ‘himmelrotter’, siden de i mange byer med en stor befolkning regnes som et skadedyr. Flere navn er blitt tatt fra fuglen, som det nederlandske Dyveke og det spanske Paloma, men også mannsnavnet Jonas, som er avledet av det hebraiske ordet for due, yonah. Fredsdue er også et kjent symbol.

Duer og mennesker[rediger | rediger kilde]

Duer ble før i tiden brukt som et kommunikasjonsmiddel, som en brevdue. Fuglen kan bli ganske folkekjær, og er i mange byer vanlig der folk ferdes og den får mat av turister. Ringdue er et velsmakende ettertraktet jaktbytte. Det finnes mange som har duer som maskot, duene blir vanligvis matet med korn, men de liker å spise frukt, grønnsaker og frø.

Slekter[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over duer

Arter og varianter[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.