Stokkand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stokkand
To hanner og en hunn
To hanner og en hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anas platyrhynchos
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: stokkand
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Andefugler
Familie: Andefamilien
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: tropiske og subtropiske soner
Utbredelse: Nord-Amerika, Europa og Asia

Stokkand (Anas platyrhynchos) er en kystbunden overflatebeitende sjøfugl og en våtmarkstilknyttet fugleart som tilhører andefamilien.

Den er vår vanligste andeart, som finnes ved alle slags stillestående og langsomt flytende vann, selv på svært små vann midt i storbyer. Stokkanden kan bli veldig gammel, det finnes ringmerkede eksemplarer som beviselig er over 25 år.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Vingespeilene er blå, med grønt skjær. Føttene er gule eller rødgule. Lengden er 55-60 cm, vingespennet 81-98 cm. Nebbet er bare litt utvidet mot spissen, eller ikke i det hele tatt. Hunnen er mørkebrun på oversiden og rustgul under. Hannen er mørkegrønn på hode og hals. Halsen er dessuten omgitt av en hvit ring. Ryggsiden er brunaktig, skuldrene, sidene og buken gråspekket, brystet kastanjebrunt.

Taksonomi og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Stokkanden finnes i mange deler av den nordlige halvkule. Den deles vanligvis opp i tre underarter. Nominatrasen Anas platyrhynchos platyrhynchos er den absolutt største. De andre er:

Visse taksonomer deler også stokkanden i en fjerde underart:

  • Anas platyrhynchos maculosa, hekker langs golfkysten i sør-USA, fra Texas til sør i Florida. Den ble klassifisert av Sennett i 1889.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Stokkanden begynner å legge egg straks etter issmeltingen. Redet ligger ofte nært vann, og inneholder 10-12 hvitaktige egg. Rugetiden er mellom 27 og 28 dager før eggene blir klekket. Det nyklekte avkommet mates med kromelk i den første perioden. Deretter tar det fra 50 til 60 dager før ungene er flyvedyktige.

Annet[rediger | rediger kilde]

På grunn av den store forskjellen i fjærdrakt mellom kjønnene, klassifiserte Linné først hannen og hunnen som to forskjellige arter. Stokkanden er utbredt i Norge, hvert år felles det over 50 000 under jakten.
Tam-ender stammer fra stokkanden.

Jakt[rediger | rediger kilde]

Stokkand kan jaktes på i perioden 10. september til 23. desember fra svenskegrensen til og med Vest-Agder fylke på fjord og hav mens resten av landet er det jakt i perioden fra 21. august til 23. desember til og med 2016.[1]

Vær obs på at stokkand-hunnen kan forveksles med ærfugl-hunnen, men stokkand-hunnen har lavere og flatere nebb enn ærfugl-hunnen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]