Maskerikse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maskerikse
Maskerikse
Vitenskapelig(e)
navn
:
Porzana carolina
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Maskerikse
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Gruiformes
Familie: Riksefugler
Slekt: Porzana
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat:
Utbredelse: USA

Maskerikse (Porzana carolina) er en liten vannfugl av Riksefugle-familien. Slektsnavnet Porzana er avledet fra det venetiansk ordet for små skinner, mens Carolina refererer til Provinsen Carolina.

Voksne fugler er 19-30 cm[2][3][4] lange, med brun overside mørke merker, et blå-grått hode og underside, og svarte og hvite bånde på vingene. De har en kort, tykk gult nebb, med svarte markeringer i ansiktet innerst på nebbet og på halsen. Kjønnene er like, men unge maskerikser mangler de svarte ansiktsmerkene, og har et hvitt ansikt og kraftig bryst. De veier ca. 49-112 gram.

Maskeriksens ynglehabitatet er i myrer over store deler av Nord-Amerika.[5] De hekker på et godt skjult sted med tett vegetasjon. Hunnen legger vanligvis 10 til 12 egg, noen ganger så mange som 18, i et rede laget av vegetasjon fra myra. Eggene klekkes ikke samtidig. Begge foreldrene ruger og mater ungene, som forlater reiret kort tid etter klekking og er i stand til å fly i løpet av en måned. På grunn av artens trekkrute og utbredelse, er det denne amerikanske riksefuglen som dukker opp oftest på andre siden av Atlanteren.

De trekker til det sørlige USA og nordlige Sør-Amerika. Maskeriksen er en svært sjelden gjest i Europa, og har kun blitt observert en gang i Norge, da i Råde i Østfold, Juni 2017.[6] Dette var en syngende hannfugl og en av ytterst få vårobservasjoner fra Europa. Fuglen er påtruffet i overkant av tjue ganger på De britiske øyer, samt noen ganger på Azorene og det portugisiske fastlandet. Resten av funnene er tilfeldig plassert rundt i Vest-Europa.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mal:IUCN
  2. ^ Robbins, C.S. (1966). Birds of North America. New York: Western Publishing Company, Inc. ISBN 0-7611-1397-5. 
  3. ^ Sora (Porzana carolina) European birds online guide.
  4. ^ Birds, Mammals, and Reptiles of the Galápagos Islands: An Identification Guide. Yale University Press. 2005. s. 60–. ISBN 978-0-300-11532-1. 
  5. ^ Field Guide to the Birds of North America (4th utg.). Washington D.C.: National Geographic. 
  6. ^ https://www.nrk.no/ostfold/valfarter-til-rade-for-a-hore-fugl-ingen-har-sett-1.13557849 Valfarter til Østfold for å høre fugl ingen har sett
  7. ^ «Norsk Ornitologisk Forening - Maskerikse – ny art for Norge». www.birdlife.no. Besøkt 22. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]