Islom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Islom
Islom
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gavia immer
Brünnich, 1764
Norsk(e) navn: islom
Hører til: lommer,
moderne fugler,
fugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: hekker på bakken veldig nært vann
Utbredelse: Nord-Amerika og Island

Islom (Gavia immer) er en kystbunden dykkende sjøfugl som tilhører gruppen lommer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Islommen er en stor og tung svømmefugl som ligger dypt i vannet. Kroppslengden er 68-91 centimeter, vekten kan komme opp i alle fall 4,5 kg. Som hos andre lommer er fjærdrakten svært ulik til ulike årstider, og det er også påtagelige forskjeller mellom voksne og unge fugler. Nebbet er kraftig og dolkformet, hos voksne fugler i sommerdrakt er det helt svart, i alle drakter er i alle fall oversiden mørk, i motsetning til den ganske like gulnebblommen som har helt lyst nebb. I tillegg vil nebbet hos en svømmende islom vanligvis peke rett forover, mens gulnebblommens nebb er påfallende oppoverbøyd. Voksne fugler i sommerdrakt har svart hode og hals med rødt øye og et bånd av hvite lengdestriper på halsen. Ryggen er skifergrå med hvite dråpeflekker, buken skinnende hvit med svarte striper på sidene. Voksne i vinterdrakt og ungfugler har mørk gråaktig overside og hvit underside, med en ufullstendig, svart krage.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Islommen er en ren fiskespiser som kan takle ganske store fisker. Den kan svømme langt under vann, særlig om den forfølges, men flyr sjelden. De hekker ved fiskerike innsjøer, gjerne vegetasjonsfattige sjøer med ørret eller røye. Den overvintrer på grunne havområder langs kysten. På hekkeplassen er den høyrøstet med et vidt spekter av lyder, blant annet en latteraktig, vibrerende lyd (tremolo), høylydt kakling og en lyd som minner om ulvehyl. Den roper mest om natten og gjerne mens den sirkler rundt i lufta over vannet den holder til på. Om vinteren er den vanligvis taus. Lommen legger reiret like i vannkanten, gjerne på en liten holme, og legger to egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gul: hekkende, grønn: hele året, oransje: overvintring.


Arten er i hovedsak utbredt i Nord-Amerika, i Europa hekker den fåtallig på Island. I Norge har den hekket på Bjørnøya og muligens enkelte ganger i Finnmark. Langs nordkysten av Russland overtar den lignende arten gulnebblom. I Norge overvintrer islommen ganske vanlig langs mye av vestkysten, der den kan være den tallrikeste lom-arten om vinteren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Gavia immer – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Gavia immer – detaljert artsinformasjon


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.