Makrellterne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Makrellterne
Et par makrellterner
Et par makrellterner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sterna hirundo
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: makrellterne
Hører til: havterner,
terner,
måsefugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: kyststrøk, øyer og innsjøer
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for makrellterne
gul = hekking, blå = overvintring

Makrellterne (Sterna hirundo) er en kystbunden overflatebeitende sjøfugl som tilhører gruppen havterner. Arten er en langdistansetrekkfugl.

Den voksne terna har oransjerødt nebb med sort spiss. Den den svarte spissen kan være liten, spesielt midt på sommeren. Undersiden er lysegrå. Lengden varierer mellom 34-37 cm, og vingespennet er mellom 70-80 cm. Makrellterne er en utpreget trekkfugl, og fugler som hekker i Europa overvintrer utenfor kysten til de vestlige og sørlige delene av Afrika.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Makrellterne er klassifisert som «sårbar» (VU°) på den norske rødlista, men den finnes langs hele norskekysten.[1] Arten er vanligst i Sør-Norge, og blir gradvis fåtallig jo lenger nord man kommer. Den hekker også i innlandet. Det er anslått at det hekker rundt 10 000—20 000 par i Norge. Den hekker også ved innsjøer.

Næring[rediger | rediger kilde]

Makrellterne lever av små fisk, som den enten finner ved kysten, eller i ferskvann. Enkelte krepsdyr og insekter blir også spist av makrellterne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabanken, makrellterne». Arkivert fra originalen 14. september 2013. Besøkt 4. juni 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Makrellterne


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.