Kråke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kråke
Kråke
Vitenskapelig(e)
navn
:
Corvus cornix
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: kråke,
kari[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Spurvefugler
Familie: Kråkefugler
Slekt: Corvus
Utbredelse:
Corvus cornix map.jpg

Kråkas utbredelsesområde

Habitat: kulturområder, finnes også i byer
Utbredelse: nord og øst i Europa

Kråke (Corvus cornix) er en helst grå fugl, med svarte vinger, hale og hode. Den er ca. 46 cm i ordenen kråkefugler (corvidae) i gruppen spurvefugler. Det er en standfugl som har tilhold her hele året. Det er sparsomt med kråker over tregrensen.

Hekking[rediger | rediger kilde]

Hekker i monogame par som kan holde sammen i over tyve år. Avhengig av lokalitet og jakttrykk kan det hekke fra tre til syv par per kvadratkilometer. Jo sterkere alfaparet er, desto færre andre kråker er det som hekker i området. Kråka legger 4-5 egg, 1 kull i perioden april-mai. Begge kjønn hjelper med reirbyggingen og oppfostringen av ungene

Folketro[rediger | rediger kilde]

Kråkehode
Kråke inn for landing.
Ungfugel.

I folketroen har kråka blitt sett på som et varsel om død og fordervelse, noe som Theodor Kittelsen sine svartdauden/«Pesta-motiv» og André Bjerke/Kåre Bergstrøms «De dødes tjern» har vært med på å holde i hevd.

Likevel er det ivrige naturforvaltere (rype- og storfuglforvaltere) som har påført størst skade på kråke.[trenger referanse]

At kråka trakk innover i landet ble ansett som et sikkert vårtegn. Et kjent rim om kråka lyder: «Gregorsmesse må de venta meg, Marimess kjem eg visst, kjem eg ikkje før Sumardagen, då skal eg koma om det er på ein stav!»

I det kinesiske medisinske kompendium Bencao gangmu fra 1500-tallet heter det at kråkene er snille fugler som mater sine gamle og svekkede foreldre, og at de derfior er gode eksempler på og forbilder for barnlig pietet.

Fredning[rediger | rediger kilde]

I lovverket har fuglen blitt diskriminert og har kun de siste tiår etter speilvendingsprinsippet i viltloven fått fredning av eget reir i yngletid. I enkelte kommuner er det skuddpremie på kråka, i og med at fuglen kan fortrenge andre arter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Svartkråke

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]