Rødstilk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødstilk
Rødstilk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tringa totanus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: rødstilk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Vade-, måse- og alkefugler
Familie: Snipefamilien
Slekt: Tringa
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: hekker i våtmark
Utbredelse: Eurasia
Tringa totanus totanus

Rødstilk (Tringa totanus) er en art i snipefamilien som består som seks taxa.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Rødstilk i flukt

Rødstilk er en vadefugl og er på størrelse med heilo. Fuglen er en langdistansetrekkfugl, og ruger i Nord- og Øst-Europa og i store deler av Asia. Rødstilken bygger reir i groper på bakken, i Norge for det meste på myrer og nært vann langs kysten, i noen tilfeller også i fjellet. Fuglen legger fire gulbrune egg, som deretter ruges av begge kjønn i 24 dager. Etter rundt fire uker er ungene flyvedyktige.[1]

Fjærdrakten er spraglet i mørkebrunt og hvitt og har rødt nebb og lange, røde ben. Under flukt viser den et tydelig langsgående hvitt vingebånd, som skiller den fra de vanlige slektninger, som gluttsnipe, grønnstilk og skogsnipe. Fuglens varselrop er intenst og hakkete, og kan minne om grønnstilkens. Forøvrig har rødstilken et variert register av lyder.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Piersma & Bonan (2019),[2] som i hovedsak følger studien av Gibson & Baker (2012)[3] og klassifiseringen til Banks (2012)[4].

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «rødstilk». Store norske leksikon. Besøkt 6. november 2009. 
  2. ^ Piersma, T. & Bonan, A. (2019). Sandpipers, Snipes, Phalaropes (Scolopacidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52244 on 12 November 2019).
  3. ^ Gibson, R. & Baker, A.J. (2012) Multiple gene sequences resolve phylogenetic relationships in the shorebird suborder Scolopaci (Aves: Charadriiformes). Mol. Phyl. & Evol. 64(1): 66–72.
  4. ^ Banks, R.C. (2012) Classification and nomenclature of the sandpipers (Aves: Arenariinae). Zootaxa 3513: 86–88.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.