Gjerdesmett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gjerdesmett
Gjerdesmett
Vitenskapelig(e)
navn
:
Troglodytes troglodytes
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Gjerdesmett, Tommeliten
Hører til: sangerfamilien,
spurvefugler,
moderne fugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: barskog
Utbredelse: Europa

Gjerdesmett (vitenskapelig navn Troglodytes troglodytes) er Norges minste fugl etter fuglekonge og veier bare 8-10 gram. Den er rustbrun med en karakteristisk stjert som stikker nesten rett opp. Til tross for den beskjedne kroppsstørrelsen har den en kraftig og akselererende sang med et et raspende motiv midt i strofen. Denne sangen kan også tidvis høres om høsten og vinteren. Den lille fuglen har også kallenavnet "Tommeliten", som trolig skyldes den opprette stjerten.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Om sommeren finnes gjerdesmetten i allslags skog, ofte i områder med fuktige sig.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i hele Sør-Norge, og finnes mer sparsomt i indre deler av Østlandet og i Nordland og Troms. Sunnmøre ringmerkingsgruppe har ringmerket ca 6000 stykker i perioden 1970 til 2012.Sunnmøre ringmerkingsgruppe


Forflytninger[rediger | rediger kilde]

I oktober trekker deler av den norske bestanden til Vest- og Sørvest-Europa, mens andre overvintrer i vintermilde kyststrøk. Overvintrende individer kan samles i hulrom der de ligger tett sammen for å holde på varmen.

Næring[rediger | rediger kilde]

Troglodytes troglodytes

Gjerdesmetten spiser i hovedsak insekter og edderkoppdyr, men kan også fra tid til annen observeres på fuglebrettet om vinteren.

Hekkebiologi: Allerede i mars starter reirbyggingen, og byggmaterialene er mose, visne blader og tørre strå. Reiret er kulerundt med inngang fra siden. Før eggleggingen som starter i midten av mai, fores dette fores med fjær og dun. Gjerdesmetten legger rundt 8-10 egg.

Sang[rediger | rediger kilde]


Problemer med å lytte til denne filen? Se Hjelp:Multimedia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]