Gjerdesmett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjerdesmett
Gjerdesmett
Vitenskapelig(e)
navn
:
Troglodytes troglodytes
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Gjerdesmett, Tommeliten
Hører til: sangerfamilien,
spurvefugler,
moderne fugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: barskog
Utbredelse: Europa
Gjerdesmett.

Gjerdesmett (vitenskapelig navn Troglodytes troglodytes) er Norges minste fugl etter fuglekonge og veier bare 8-10 gram. Den er rustbrun med en karakteristisk stjert som stikker nesten rett opp. Til tross for den beskjedne kroppsstørrelsen har den en kraftig og akselererende sang med et raspende motiv midt i strofen. Denne sangen kan også tidvis høres om høsten og vinteren. Den lille fuglen har også kallenavnet "Tommeliten", som trolig skyldes den opprette stjerten.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Om sommeren finnes gjerdesmetten i allslags skog, ofte i områder med fuktige sig.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i hele Sør-Norge, og finnes mer sparsomt i indre deler av Østlandet og i Nordland og Troms. Sunnmøre ringmerkingsgruppe har ringmerket ca 6000 stykker i perioden 1970 til 2012.Sunnmøre ringmerkingsgruppe


Forflytninger[rediger | rediger kilde]

I oktober trekker deler av den norske bestanden til Vest- og Sørvest-Europa, mens andre overvintrer i vintermilde kyststrøk. Overvintrende individer kan samles i hulrom der de ligger tett sammen for å holde på varmen.

Næring[rediger | rediger kilde]

Troglodytes troglodytes

Gjerdesmetten spiser i hovedsak insekter og edderkoppdyr, men kan også fra tid til annen observeres på fuglebrettet om vinteren.

Hekkebiologi: Allerede i mars starter reirbyggingen, og byggmaterialene er mose, visne blader og tørre strå. Reiret er kulerundt med inngang fra siden. Før eggleggingen som starter i midten av mai, fores dette med fjær og dun. Gjerdesmetten legger rundt 8-10 egg.

Sang[rediger | rediger kilde]


Problemer med å lytte til denne filen? Se Hjelp:Multimedia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]