Trane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Trane
Trane
Vitenskapelig(e)
navn
:
Grus grus
(Linnaeus, 1758)
Grus turfa
Portis, 1884
Norsk(e) navn: trane
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Tranefugler
Familie: Traner
Slekt: Grus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: våtmark
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for trane

Trane (vitenskapelig navn Grus grus) er en tranefugl og mer spesifikt en av flere arter blant traner. På engelsk blir denne tranen kalt Common Crane eller Eurasian Crane.

Traner ved Hornborgasjön.
Trane

Under trekket kan mer enn 20 000 traner mellomlande ved Hornborgasjön i Sverige, før de drar videre til hekkeplassene. I Norge finnes tranen hovedsakelig i skogsområder i Trøndelag og på Østlandet, der den gjerne hekker i myr. Den er en trekkfugl som reiser fra Norge i midten av august til oktober.

Tranen er en stor fugl, ca. 115 cm. Den er skifergrå med lange bein og lang hals. Hode og hals er svart og hvitt, rød isseflekk, mer brunlig hos ungfugler. Armdekkerne på vingene er forlenget og danner en strutselignende stjert.

Den utstøter høye trompetskrik, «kråå», som bærer flere kilometer.

Den hekker på myrer i barskog- og bjørkeområder, og det er flest av den i Sør-Norge. Fuglen er økende i antall og utbredelse. Den overvintrer i Spania og Sør-Frankrike. Den spiser insekter, krypdyr, amfibier, mus og plantedeler.

Hekking foregår ved at 2 grønngrå egg med mørke flekker legges i reir på eller nær åpen grasmyr. Foreldrene ruger på eggene i 4 uker.

Typisk for tranen er at den skrider rolig avsted på en majestetisk måte. I flukt holdes den lange halsen utstrakt.

Tranen grus grus og andre traner er et utbredt symbol, se traner for en nærmere omtale.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.