Natthegre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Natthegre

Fuglekvitter
Nomenklatur
Nycticorax nycticorax
Linnaeus, 1758
Populærnavn
natthegre
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenPelikanfugler
FamilieHegrer
SlektNycticorax
Økologi
Habitat: våtmark
Utbredelse:
farge
Nycticorax nycticorax

Natthegre (Nycticorax nycticorax) er en mellomstor hegre som finnes i store deler av verden, med unntak av de kaldeste områdene og Australasia (I Australasia blir den erstattet av den nært beslektede nankinghegren (Nycticorax caledonicus). De har også blitt hybridisert i kontaktområdene). Det vitenskapelige navnet Nycticorax betyr ordrett «nattkråke» og viser til fuglens nattaktive levesett og dens kråkeaktige utseende og skrik.

Voksne individer er mellom 58 og 65 centimeter lange og veier fra 727 til 1 014 gram. De har røde øyne, et spisst sort nebb og korte gule føtter. Fjærdrakten preges av en sort krone med kappe, ellers er de hvite og grå. Hannfuglene er noe større enn hunnfuglene, men ellers er kjønnene svært like. Natthegren, med sitt korte nebb, hals og føtter skiller seg dermed tydelig fra sine nære slektninger "daghegrene". Hvileposituren er noe bøyd, men ved jakt strekker de ut halsen og ligner mer andre typiske vadefugler. Unge fugler har gråbrune fjær på hodet, ryggen og vingene med islett av lyse flekker. Undersiden er lysere med brune streker. De unge fuglene har oransje øyne og mattere gulgrønne føtter. Natthegrene er svært støyende i koloniene sine med kall som ofte blir transkribert med "quok" eller "woc".

Disse fuglene står stille i vannkanten og venter på å overfalle byttet sitt. De jakter i hovedsak om natten eller på morgenkvisten. Natthegren livnærer seg i hovedsak av småfisk, frosk, krepsdyr, små fugler og små pattedyr. Om dagen hviler den i busker eller trær.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen under følger HBW Alive og er i henhold til Martínez-Vilalta & Motis (2018).[1] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008, 2017).[2][3] Navn og beskrivelser i parentes er ikke offisielle, men kun foreløpige beskrivelser.

Treliste
Noter
  • A. brachyrhyncha og A. plumifera ble tidligere regnet som underarter av A. intermedia (duskhegre), men disse er nå skilt ut som selvstendige arter. De er imidlertid ikke navngitt på norsk enda.
  • Kritthegre og hvithalshegre ble tidligere av og til regnet til Ardea, men disse er nå plassert i Egretta

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Martínez-Vilalta, A. & Motis, A. (2018). Herons (Ardeidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from https://www.hbw.com/node/52203 on 6 June 2018).
  2. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07
  3. ^ Syvertsen, P.O., M. Bergan, O.B. Hansen, H. Kvam, V. Ree og Ø. Syvertsen 2017: Ny verdensliste med norske fuglenavn. Norsk Ornitologisk Forenings hjemmesider: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/om.php

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]