Natthegre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Natthegre
Natthegre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nycticorax nycticorax
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: natthegre
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Pelikanfugler
Familie: Hegrer
Slekt: Nycticorax
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: våtmark
Utbredelse: Amerika, Eurasia og Afrika
Nycticorax nycticorax

Natthegre (vitenskapelig navn Nycticorax nycticorax) er en mellomstor hegre som finnes i store deler av verden, med unntak av av de kaldeste områdene og Australasia (I Australasia har den blitt erstattet av den nært beslektede nankinghegren (Nycticorax caledonicus). De har også blitt hybridisert i kontaktområdene). Det vitenskapelige navnet Nycticorax betyr ordrett "nattkråke" og viser til fuglens nattaktive levesett og dens kråkeaktige utseende og skrik.

Voksne individer er mellom 58 og 65 centimeter lange og veier fra 727 til 1014 gram. De har røde øyne, et spisst sort nebb og korte gule føtter. Fjærdrakten preges av en sort krone med kappe, ellers er de hvite og grå. Hannfuglene er noe større enn hunnfuglene, men ellers er kjønnene svært like. Natthegren, med sitt korte nebb, hals og føtter skiller seg dermed tydelig fra sine nære slektninger "daghegrene". Hvileposituren er noe bøyd, men ved jakt strekker de ut halsen og ligner mer andre typiske vadefugler. Unge fugler har gråbrune fjær på hodet, ryggen og vingene med islett av lyse flekker. Undersiden er lysere med brune streker. De unge fuglene har oransje øyne og mattere gulgrønne føtter. Natthegrene er svært støyende i koloniene sine med kall som ofte blir transkribert med "quok" eller "woc".

Disse fuglene står stille i vannkanten og venter på å overfalle byttet sitt. De jakter i hovedsak om natten eller på morgenkvisten. Natthegren livnærer seg i hovedsak av småfisk, frosk, krepsdyr, små fugler og små pattedyr. Om dagen hviler den i busker eller trær.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.