Hærfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hærfugl
 Foto: Arturo Nikolai
Vitenskapelig(e)
navn
:
Upupa epops
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: hærfugl
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Bucerotiformes
Familie: Hærfugler
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: åpent landskap
Utbredelse: Eurasia, Nord-Afrika, Madagaskar
Upupa epops

Hærfugl (Upupa epops, på engelsk Hoopoe) er en fugl i samme ordenen råkefugler, som også forøvrig huser mange fargerike arter: isfugler, bietere og blåråker. Det engelske og latinske navnet er laget ut fra lokketonen: Et hult, vidtrekkende, flerstavet rop. Det norske navnet henspiller på gammel overtro, som tolket opptreden av denne sjeldne gjesten i Nord-Europa, som et varsel om krig.

Hærfuglen tilbringer mye tid på bakken, på jakt etter insekter og makk. Denne dietten kan ha vært blant grunnene til at hærfuglen er listet opp som en «uren» fugl i det gamle testamente.

Hærfuglen er 25–29 cm lang, med et vingespenn på 44-48 cm. Den er svart, hvit og rosa på farge. Flukten er uforutsigbar og hærfuglen kan minne om en svær sommerfugl når den flyr. Fjærtoppen kan reises opp, men holdes for det meste nede. Hærfuglen går på bakken som en stær.

Redet er i et hull i et tre eller i en vegg. Som hos sine slektninger isfuglene, er redet gjerne fullt av avføring og lukter ille som et forsvar mot rovdyr. Hærfugler er i stand til å sprute avføring på inntrengere.

Kjempehærfuglen, Upupa antaios som døde ut for lenge siden, levde på øyen Saint Helena.

Nasjonalfugl[rediger | rediger kilde]

Hærfuglen ble i mai 2008 kåret til nasjonalfugl i Israel. [1]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.