Wikipedia:Wikikjærlighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et uttrykk for det abstrakte konseptet «Wikikjærlighet».

Wikikjærlighet (engelsk: WikiLove) er et begrep som refererer til en generell kollegial ånd og felles forståelse blant wikipediabrukere. Det er ikke rart at diskusjoner av og til kan flamme opp og ende i opphetede utskjellinger; på Wikipedia samarbeider folk med alle mulige slags ulike bakgrunner og perspektiver, her samarbeider religiøse fundamentalister og verdslige humanister, konservative og radikale, 10-åringer og 90-åringer, nei, det er ikke rart at diskusjoner av og til flammer opp. Men vi er her alle av én felles grunn: vi elsker å samle, ordne, strukturere, fortelle og gjøre kunnskap og informasjon fritt tilgjengelig i form av en encyklopedi av historisk enestående størrelse. Wikipedia er ikke bare enda et diskusjonsforum på Internett. Det er et prosjekt for å beskrive og samle hva vi vet.

Om vi fastholder dette felles målet, denne kjærligheten til kunnskap, om vi konsentrer på å opprettholde en nøytral synsvinkel selv der hvor det er meget vanskelig, og om vi forsøker å faktisk forstå hva den motsatte siden har å si, da kan vi nå stadiet av «Wikikjærlighet». Om vi mislykkes i å oppnå Wikikjærlighet vil det kun bety at Wikipedia som en encyklopedi og dets misjon som én helhet vil lide. Vedvarende diskusjonskriger og redigeringskriger vil trette ut og skremme bidragsytere vekk, fordomsfulle artikler vil jage lesere vekk, og begge deler vil skade leksikonet i det lange løp.

Wikikjærlighet på tsjekkisk.

Det er ingen hemmelig formel for å oppnå Wikikjærlighet, men her er en del nøkkelbegrep:

 • Følg Wikikette: respekter andre bidragsytere.
 • Ikke bit nykommere: vis interesse og velvilje for nye bidragsytere.
 • Følg våre retningslinjer: det gjør det lettere å arbeide med andre.
 • Anta gode hensikter: gå ut fra at andre mener godt, selv om det ved første øyeblikk ikke alltid ser slik ut.
 • Støtt nybegynnere som ofte er usikre i sin rolle.
 • Ha objektivitet som mål, skriv artikler slik at mennesker fra alle sider kan lese og være enige.
 • Vær kald, ikke reager i raseri: Hvis noe eller noen irriterer deg, skaff deg avstand. Kanskje kan det være greit å skrive om noe helt annet en stund?
 • Tilgi og glem: Husk, dette er Internett. Ikke la deg bli såret, ikke forsøk å tilpasse deg andres oppfatninger eller oppførsel. Isteden kan forsøke ikkevold ved ikke mentalt, verbalt, eller fysisk å skade andre ved å gjøre det selv, få andre til å gjøre det, eller være enig at andre gjør det.
 • Husk at andre brukere på Wikipedia er mennesker av kjøtt og blod. Alle liker å føle seg akseptert og verdsatt. Når man skal kommentere noe er det alltid lurt å først takke eller uttrykke noe positivt først om det er en grunn for det, og når man spør om noe er det også både vennlig og lurt å takke eller på annen måte uttrykke takknemlighet.
Symboler på Wikikjærlighet: blomster!

Noen eksempler:

 • «Jeg så at du tilbakestilte min redigering om roser. Angående det som du skrev på artikkelens diskusjonsside, hva tror du om denne versjonen? Det hadde vært fint om du kunne se om det er bedre.»
 • Apropos dine bidrag til artikkelen om trekkfugler så tror jeg du har misforstått en del detaljer. (...) Jeg tok det bort slik at artikkelen skulle bli mer saklig. Kanskje du kunne titte på det og se hva du tror?
 • Jeg ser at du har skrevet veldig mye om partikkelfysikk og har åpenbart mye kunnskap om emnet, tror du at du kunne forklare dette her? (...) Det er meget mulig at det er riktig, men det er ikke så lett å forstå for en som ikke bevandret i emnet. Artikler skal jo skrives for folk flest, men jeg vet selv at det ikke alltid er så lett å se hva som er vanskelig å forstå og trenger ytterligere forklaring. etc

Hvis du kommer over en artikkel du likte, fortell det til den som skrev artikkelen. Et vennlig ord kan aldri bli sagt for ofte.

Og sist, men ikke minst: Dette er bare Internett. Slapp av, og husk å spre Wikikjærlighet.