Liste over nobelprisvinnere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over nobelprisvinnere er en liste over samtlige vinnere av Nobelprisen i de seks ulike feltene siden første tildeling i 1901. Nobelprisen blir årlig tildelt av Kungliga Vetenskapsakademien, Svenska Akademien, Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet og Den norske Nobelkomite til personer og organisasjoner som utfører fremragende bidrag innenfor feltene kjemi, fysikk, litteratur, fred og fysiologi/medisin.[1] Prisene ble etablert i 1895 av Alfred Nobels testamente, som sa at prisen skulle administreres av Nobelstiftelsen. En annen pris, Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel, ble innstiftet i 1969 av Sveriges Riksbank for bidrag innen feltet økonomi.[2]

Fra tildelingsseremonien i Stockholm i 2010
Fra tildelingsseremonien i Oslo i 2009

Hver pris blir tildelt av en egen komite. Kungliga Vetenskapsakademien tildeler prisen i fysikk, kjemi og økonomi, Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet tildeler prisen i medisin, og Den norske Nobelkomite tildeler fredsprisen.[3] Hver prisvinner mottar en medalje, et diplom og en pengesum som har variert opp gjennom årene.[2] I 1901 mottok vinnerne av de første Nobelprisene 150 782 svenske kroner, som tilsvarer rundt 7 731 004 svenske kroner i desember 2007. I 2008 mottok prisvinnerne 10 millioner svenske kroner.[4] Prisene for kjemi, fysikk, litteratur, økonomi og medisin blir tildelt under en årlig seremoni den 10. desember i Stockholm, mens fredsprisen blir tildelt i Oslo samme dag.[5]

Per 2012 har 835 ulike personer og 21 organisasjoner mottatt en Nobelpris, inkludert 71 vinnere av Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel.[6] Fire nobelprisvinnere ble nektet å motta prisen av sine regjeringer. Adolf Hitler forbød tre tyskere, Richard Kuhn (kjemi, 1938), Adolf Butenandt (kjemi, 1939), og Gerhard Domagk (medisin, 1939), fra å akseptere sine Nobelpriser, mens den sovjetiske regjeringen presset Boris Pasternak (litteratur, 1958) til å takke nei til prisen.

To nobelprisvinnere, Jean-Paul Sartre (litteratur, 1964) og Lê Ðức Thọ (fred, 1973) takket nei til sine priser; Sartre takket nei til prisen som han gjorde til alle offisielle æresbevisninger,[7] og Le avslo prisen med henvisning til at motparten hadde brutt fredsavtalen for Vietnam.[8] Seks prisvinnere har mottatt mer enn én pris; en av de seks, Den internasjonale Røde Kors-komiteen, har mottatt Nobels fredspris tre ganger, flere enn noen annen.[9]

Av de 835 nobelprisvinnerne er det 43 kvinner; den første kvinnen til å vinne Nobelprisen var Marie Curie, som vant Nobelprisen i fysikk i 1903.[10] I de årene hvor Nobelprisen ikke har blitt tildelt på grunn av eksterne hendelser eller mangel på nominasjoner, har pengene blitt tilbakeført til fondet øremerket til den relevante prisen.[11] Nobelprisen ble ikke tildelt mellom 1940 og 1942 på grunn av utbruddet av andre verdenskrig[12]

Mottakere[rediger | rediger kilde]

År Fysikk Kjemi Fysiologi eller medisin Litteratur Fred Økonomi
1901 Wilhelm Conrad Röntgen Jacobus Henricus van 't Hoff Emil Adolf von Behring Sully Prudhomme Henri Dunant
Frédéric Passy
1902 Hendrik Antoon Lorentz
Pieter Zeeman
Hermann Emil Fischer Ronald Ross Theodor Mommsen Élie Ducommun
Charles Albert Gobat
1903 Henri Becquerel
Pierre Curie
Marie Curie
Svante Arrhenius Niels Ryberg Finsen Bjørnstjerne Bjørnson Randal Cremer
1904 John William Strutt William Ramsay Ivan Pavlov Frédéric Mistral
José Echegaray y Eizaguirre
Folkerettsinstituttet
1905 Philipp von Lenard Adolf Baeyer Robert Koch Henryk Sienkiewicz Bertha von Suttner
1906 Joseph John Thomson Henri Moissan Camillo Golgi
Santiago Ramón y Cajal
Giosuè Carducci Theodore Roosevelt
1907 Albert Abraham Michelson Eduard Buchner Alphonse Laveran Rudyard Kipling Ernesto Teodoro Moneta
Louis Renault
1908 Gabriel Lippmann Ernest Rutherford Ilja Metsjnikov
Paul Ehrlich
Rudolf Christoph Eucken Klas Pontus Arnoldson
Fredrik Bajer
1909 Karl Ferdinand Braun
Guglielmo Marconi
Wilhelm Ostwald Theodor Kocher Selma Lagerlöf Auguste Beernaert
Paul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant
1910 Johannes Diderik van der Waals Otto Wallach Albrecht Kossel Paul Johann Ludwig von Heyse Det internasjonale fredsbyrå
1911 Wilhelm Wien Marie Curie Allvar Gullstrand Maurice Maeterlinck Tobias Michael Carel Asser
Alfred Hermann Fried
1912 Nils Gustaf Dalén Victor Grignard
Paul Sabatier
Alexis Carrel Gerhart Hauptmann Elihu Root
1913 Heike Kamerlingh Onnes Alfred Werner Charles Richet Rabindranath Tagore Henri La Fontaine
1914 Max von Laue Theodore William Richards Robert Bárány Ingen tildeling Ingen tildeling
1915 William Henry Bragg
William Lawrence Bragg
Richard Willstätter Ingen tildeling Romain Rolland Ingen tildeling
1916 Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling Verner von Heidenstam Ingen tildeling
1917 Charles Glover Barkla Ingen tildeling Ingen tildeling Karl Adolph Gjellerup
Henrik Pontoppidan
Den internasjonale Røde Kors-komiteen
1918 Max Planck Fritz Haber Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling
1919 Johannes Stark Ingen tildeling Jules Jean Baptiste Vincent Bordet Carl Spitteler Woodrow Wilson
1920 Charles Édouard Guillaume Walther Nernst August S. Krogh Knut Hamsun Léon Bourgeois
1921 Albert Einstein Frederick Soddy Ingen tildeling Anatole France Hjalmar Branting
Christian Lous Lange
1922 Niels Bohr Francis William Aston Archibald Hill
Otto Fritz Meyerhof
Jacinto Benavente Fridtjof Nansen
1923 Robert Andrews Millikan Fritz Pregl Frederick Banting
John James Rickard Macleod
William Butler Yeats Ingen tildeling
1924 Manne Siegbahn Ingen tildeling Willem Einthoven Władysław Reymont Ingen tildeling
1925 James Franck
Gustav Hertz
Richard Adolf Zsigmondy Ingen tildeling George Bernard Shaw Austen Chamberlain
Charles G. Dawes
1926 Jean Baptiste Perrin Theodor Svedberg Johannes Fibiger Grazia Deledda Aristide Briand
Gustav Stresemann
1927 Arthur Holly Compton
Charles Thomson Rees Wilson
Heinrich Otto Wieland Julius Wagner-Jauregg Henri Bergson Ferdinand Edouard Buisson
Ludwig Quidde
1928 Owen Willans Richardson Adolf Windaus Charles Nicolle Sigrid Undset Ingen tildeling
1929 Louis de Broglie Arthur Harden
Hans von Euler-Chelpin
Christiaan Eijkman
Frederick Gowland Hopkins
Thomas Mann Frank B. Kellogg
1930 Venkata Raman Hans Fischer Karl Landsteiner Sinclair Lewis Nathan Söderblom
1931 Ingen tildeling Carl Bosch
Friedrich Bergius
Otto Heinrich Warburg Erik Axel Karlfeldt Jane Addams
Nicholas Murray Butler
1932 Werner Heisenberg Irving Langmuir Charles Sherrington
Edgar Adrian
John Galsworthy Ingen tildeling
1933 Erwin Schrödinger
Paul Dirac
Ingen tildeling Thomas Hunt Morgan Ivan Bunin Norman Angell
1934 Ingen tildeling Harold Clayton Urey George Whipple
George Minot
William P. Murphy
Luigi Pirandello Arthur Henderson
1935 James Chadwick Frédéric Joliot-Curie
Irène Joliot-Curie
Hans Spemann Ingen tildeling Carl von Ossietzky
1936 Victor Franz Hess
Carl David Anderson
Peter Debye Henry Hallett Dale
Otto Loewi
Eugene O'Neill Carlos Saavedra Lamas
1937 Clinton Davisson
George Paget Thomson
Walter Haworth
Paul Karrer
Albert Szent-Györgyi Roger Martin du Gard Edgar Algernon Robert Gascoyne-Cecil
1938 Enrico Fermi Richard Kuhn[A] Corneille Heymans Pearl Buck Det internasjonale Nansenkontoret
1939 Ernest Lawrence Adolf Butenandt[A]
Lavoslav Ružička
Gerhard Domagk[A] Frans Eemil Sillanpää Ingen tildeling
1940 Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling
1941 Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling
1942 Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling Ingen tildeling
1943 Otto Stern George de Hevesy Henrik Dam
Edward Adelbert Doisy
Ingen tildeling Ingen tildeling
1944 Isidor Isaac Rabi Otto Hahn Joseph Erlanger
Herbert Spencer Gasser
Johannes V. Jensen Den internasjonale Røde Kors-komiteen
1945 Wolfgang Pauli Artturi Ilmari Virtanen Alexander Fleming
Ernst Boris Chain
Howard Florey
Gabriela Mistral Cordell Hull
1946 Percy Williams Bridgman James B. Sumner
John Howard Northrop
Wendell Meredith Stanley
Hermann Joseph Muller Hermann Hesse Emily Greene Balch
John Raleigh Mott
1947 Edward Victor Appleton Robert Robinson Carl Ferdinand Cori
Gerty Cori
Bernardo Houssay
André Gide Quaker Peace & Social Witness
American Friends Service Committee
1948 Patrick Maynard Stuart Blackett Arne Tiselius Paul Hermann Müller T.S. Eliot Ingen tildeling[B]
1949 Hideki Yukawa William Giauque Walter Rudolf Hess
António Egas Moniz
William Faulkner John Boyd Orr
1950 Cecil Powell Otto Diels
Kurt Alder
Philip Showalter Hench
Edward Calvin Kendall
Tadeus Reichstein
Bertrand Russell Ralph Bunche
1951 John Cockcroft
Ernest Walton
Edwin McMillan
Glenn T. Seaborg
Max Theiler Pär Lagerkvist Léon Jouhaux
1952 Felix Bloch
Edward Mills Purcell
Archer John Porter Martin
Richard Laurence Millington Synge
Selman Waksman François Mauriac Albert Schweitzer
1953 Frits Zernike Hermann Staudinger Hans Adolf Krebs
Fritz Albert Lipmann
Winston Churchill George Marshall
1954 Max Born
Walther Bothe
Linus Pauling John Franklin Enders
Frederick Chapman Robbins
Thomas Huckle Weller
Ernest Hemingway FNs høykommissær for flyktninger
1955 Willis Eugene Lamb
Polykarp Kusch
Vincent du Vigneaud Hugo Theorell Halldór Laxness Ingen tildeling
1956 John Bardeen
Walter Houser Brattain
William Shockley
Cyril Norman Hinshelwood
Nikolaj Semjonov
André Frédéric Cournand
Werner Forßmann
Dickinson W. Richards
Juan Ramón Jiménez Ingen tildeling
1957 Chen Ning Yang
Tsung-Dao Lee
Alexander Robertus Todd Daniel Bovet Albert Camus Lester Bowles Pearson
1958 Pavel Tsjerenkov
Ilja Frank
Igor Tamm
Frederick Sanger George Wells Beadle
Edward Lawrie Tatum
Joshua Lederberg
Boris Pasternak[C] Georges Pire
1959 Emilio Segrè
Owen Chamberlain
Jaroslav Heyrovský Arthur Kornberg
Severo Ochoa
Salvatore Quasimodo Philip John Noel-Baker
1960 Donald A. Glaser Willard Libby Frank Macfarlane Burnet
Peter Medawar
Saint-John Perse Albert Lutuli
1961 Robert Hofstadter
Rudolf Mößbauer
Melvin Calvin Georg von Békésy Ivo Andrić Dag Hammarskjöld
1962 Lev Landau Max Perutz
John Kendrew
Francis Crick
James D. Watson
Maurice Wilkins
John Steinbeck Linus Pauling
1963 Eugene Wigner
Maria Goeppert-Mayer
J. Hans D. Jensen
Karl Ziegler
Giulio Natta
John Carew Eccles
Alan Lloyd Hodgkin
Andrew Huxley
Giorgos Seferis Den internasjonale Røde Kors-komiteen
Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger
1964 Charles Hard Townes
Nikolaj Basov
Aleksandr Prokhorov
Dorothy Crowfoot Hodgkin Konrad Emil Bloch
Feodor Lynen
Jean-Paul Sartre[D] Martin Luther King jr.
1965 Sin-Itiro Tomonaga
Julian Seymour Schwinger
Richard Feynman
Robert Burns Woodward François Jacob
André Michel Lwoff
Jacques Monod
Mikhail Sjolokhov FNs barnefond (UNICEF)
1966 Alfred Kastler Robert Mulliken Francis Peyton Rous
Charles Brenton Huggins
Samuel Josef Agnon
Nelly Sachs
Ingen tildeling
1967 Hans Bethe Manfred Eigen
Ronald George Wreyford Norrish
George Porter
Ragnar Granit
Haldan Keffer Hartline
George Wald
Miguel Ángel Asturias Ingen tildeling
1968 Luis Alvarez Lars Onsager Robert W. Holley
Har Gobind Khorana
Marshall Warren Nirenberg
Yasunari Kawabata René Cassin
1969 Murray Gell-Mann Derek Harold Richard Barton
Odd Hassel
Max Delbrück
Alfred Hershey
Salvador Luria
Samuel Beckett Den internasjonale arbeidsorganisasjonen Ragnar Frisch
Jan Tinbergen
1970 Hannes Alfvén
Louis Néel
Luis Federico Leloir Julius Axelrod
Ulf von Euler
Bernard Katz
Aleksandr Solzjenitsyn Norman Ernest Borlaug Paul Samuelson
1971 Dennis Gabor Gerhard Herzberg Earl Wilbur Sutherland jr. Pablo Neruda Willy Brandt Simon Kuznets
1972 John Bardeen
Leon Cooper
John Robert Schrieffer
Christian Anfinsen
Stanford Moore
William Howard Stein
Gerald Maurice Edelman
Rodney Robert Porter
Heinrich Böll Ingen tildeling John Hicks
Kenneth Arrow
1973 Leo Esaki
Ivar Giæver
Brian David Josephson
Ernst Otto Fischer
Geoffrey Wilkinson
Karl von Frisch
Konrad Lorenz
Nikolaas Tinbergen
Patrick White Henry Kissinger
Lê Ðức Thọ[E]
Wassily Leontief
1974 Martin Ryle
Antony Hewish
Paul Flory Albert Claude
Christian de Duve
George Emil Palade
Eyvind Johnson
Harry Martinson
Seán MacBride
Eisaku Satō
Gunnar Myrdal
Friedrich Hayek
1975 Aage Niels Bohr
Ben Roy Mottelson
James Rainwater
John Warcup Cornforth
Vladimir Prelog
David Baltimore
Renato Dulbecco
Howard Temin
Eugenio Montale Andrej Sakharov Leonid Kantorovitsj
Tjalling Charles Koopmans
1976 Burton Richter
Samuel Chao Chung Ting
William Nunn Lipscomb jr. Baruch Samuel Blumberg
Carleton Gaidusek
Saul Bellow Betty Williams
Mairead Corrigan
Milton Friedman
1977 Philip Warren Anderson
Nevill Francis Mott
John H. van Vleck
Ilya Prigogine Roger Guillemin
Andrzej W. Schally
Rosalyn Yalow
Vicente Aleixandre Amnesty International Bertil Ohlin
James Meade
1978 Pjotr Kapitsa
Arno Allan Penzias
Robert Woodrow Wilson
Peter D. Mitchell Werner Arber
Daniel Nathans
Hamilton O. Smith
Isaac Bashevis Singer Anwar El Sadat
Menachem Begin
Herbert Simon
1979 Sheldon Lee Glashow
Abdus Salam
Steven Weinberg
Herbert C. Brown
Georg Wittig
Allan M. Cormack
Godfrey Hounsfield
Odysseas Elytis Moder Teresa Theodore Schultz
Arthur Lewis
1980 James Cronin
Val Logsdon Fitch
Paul Berg
Walter Gilbert
Frederick Sanger
Baruj Benacerraf
Jean Dausset
George Davis Snell
Czesław Miłosz Adolfo Pérez Esquivel Lawrence Klein
1981 Nicolaas Bloembergen
Arthur Leonard Schawlow
Kai Siegbahn
Kenichi Fukui
Roald Hoffmann
Roger W. Sperry
David H. Hubel
Torsten N. Wiesel
Elias Canetti FNs høykommissær for flyktninger James Tobin
1982 Kenneth G. Wilson Aaron Klug Sune K. Bergström
Bengt Samuelsson
John Robert Vane
Gabriel García Márquez Alva Myrdal
Alfonso García Robles
George Stigler
1983 Subramanyan Chandrasekhar
William Alfred Fowler
Henry Taube Barbara McClintock William Golding Lech Wałęsa Gérard Debreu
1984 Carlo Rubbia
Simon van der Meer
Robert Bruce Merrifield Niels Kaj Jerne
Georges J.F. Köhler
César Milstein
Jaroslav Seifert Desmond Tutu Richard Stone
1985 Klaus von Klitzing Herbert A. Hauptman
Jerome Karle
Michael Stuart Brown
Joseph L. Goldstein
Claude Simon Den internasjonale legeforening mot atomkrig Franco Modigliani
1986 Ernst Ruska
Gerd Binnig
Heinrich Rohrer
Dudley R. Herschbach
Yuan T. Lee
John Charles Polanyi
Stanley Cohen
Rita Levi-Montalcini
Wole Soyinka Elie Wiesel James McGill Buchanan
1987 Johannes Georg Bednorz
Karl Alexander Müller
Donald J. Cram
Jean-Marie Lehn
Charles J. Pedersen
Susumu Tonegawa Josif Brodskij Óscar Arias Sánchez Robert Solow
1988 Leon M. Lederman
Melvin Schwartz
Jack Steinberger
Johann Deisenhofer
Robert Huber
Hartmut Michel
James W. Black
Gertrude B. Elion
George H. Hitchings
Naguib Mahfouz FNs fredsbevarende styrker Maurice Allais
1989 Norman Foster Ramsey jr.
Hans Georg Dehmelt
Wolfgang Paul
Sidney Altman
Thomas Cech
J. Michael Bishop
Harold E. Varmus
Camilo José Cela Tenzin Gyatso Trygve Haavelmo
1990 Jerome Isaac Friedman
Henry Way Kendall
Richard E. Taylor
Elias James Corey Joseph Murray
E. Donnall Thomas
Octavio Paz Mikhail Gorbatsjov Harry Markowitz
Merton Miller
William Sharpe
1991 Pierre-Gilles de Gennes Richard R. Ernst Erwin Neher
Bert Sakmann
Nadine Gordimer Aung San Suu Kyi Ronald Coase
1992 Georges Charpak Rudolph A. Marcus Edmond H. Fischer
Edwin G. Krebs
Derek Walcott Rigoberta Menchú Gary Becker
1993 Russell Alan Hulse
Joseph Hooton Taylor jr.
Kary Mullis
Michael Smith
Richard J. Roberts
Phillip Allen Sharp
Toni Morrison Nelson Mandela
Frederik Willem de Klerk
Robert Fogel
Douglass North
1994 Bertram Brockhouse
Clifford Shull
György A. Oláh Alfred G. Gilman
Martin Rodbell
Kenzaburo Oe Yasir Arafat
Shimon Peres
Yitzhak Rabin
John Harsanyi
John Forbes Nash
Reinhard Selten
1995 Martin L. Perl
Frederick Reines
Paul J. Crutzen
Mario J. Molina
Frank Sherwood Rowland
Edward B. Lewis
Christiane Nüsslein-Volhard
Eric F. Wieschaus
Seamus Heaney Józef Rotblat
Pugwash-bevegelsen
Robert Lucas jr.
1996 David M. Lee
Douglas D. Osheroff
Robert Coleman Richardson
Robert F. Curl Jr.
Harold Kroto
Richard Smalley
Peter C. Doherty
Rolf M. Zinkernagel
Wisława Szymborska Carlos Filipe Ximenes Belo
José Ramos-Horta
James Mirrlees
William Vickrey
1997 Steven Chu
Claude Cohen-Tannoudji
William Daniel Phillips
Paul D. Boyer
John E. Walker
Jens Christian Skou
Stanley B. Prusiner Dario Fo Den internasjonale kampanjen mot landminer
Jody Williams
Robert C. Merton
Myron Scholes
1998 Robert B. Laughlin
Horst Ludwig Störmer
Daniel C. Tsui
Walter Kohn
John Pople
Robert F. Furchgott
Louis J. Ignarro
Ferid Murad
José Saramago John Hume
David Trimble
Amartya Sen
1999 Gerardus 't Hooft
Martinus J.G. Veltman
Ahmed Zewail Günter Blobel Günter Grass Leger Uten Grenser Robert Mundell
2000 Zjores Alfjorov
Herbert Kroemer
Jack Kilby
Alan J. Heeger
Alan MacDiarmid
Hideki Shirakawa
Arvid Carlsson
Paul Greengard
Eric Kandel
Gao Xingjian Kim Dae-jung James Joseph Heckman
Daniel McFadden
2001 Eric Allin Cornell
Wolfgang Ketterle
Carl Wieman
William Standish Knowles
Ryoji Noyori
Karl Barry Sharpless
Leland H. Hartwell
Tim Hunt
Paul Nurse
V.S. Naipaul FN
Kofi Annan
George A. Akerlof
A. Michael Spence
Joseph E. Stiglitz
2002 Raymond Davis jr.
Masatoshi Koshiba
Riccardo Giacconi
John B. Fenn
Koichi Tanaka
Kurt Wüthrich
Sydney Brenner
H. Robert Horvitz
John E. Sulston
Imre Kertész Jimmy Carter Daniel Kahneman
Vernon L. Smith
2003 Aleksej Abrikosov
Vitalij Ginzburg
Anthony James Leggett
Peter Agre
Roderick MacKinnon
Paul C. Lauterbur
Peter Mansfield
John Maxwell Coetzee Shirin Ebadi Robert F. Engle
Clive W.J. Granger
2004 David Gross
David Politzer
Frank Wilczek
Aaron Ciechanover
Avram Hershko
Irwin Rose
Richard Axel
Linda B. Buck
Elfriede Jelinek Wangari Maathai Finn E. Kydland
Edward C. Prescott
2005 Roy J. Glauber
John L. Hall
Theodor W. Hänsch
Yves Chauvin
Robert H. Grubbs
Richard R. Schrock
Barry Marshall
Robin Warren
Harold Pinter Det internasjonale atomenergibyrået
Mohamed ElBaradei
Robert Aumann
Thomas C. Schelling
2006 John C. Mather
George F. Smoot
Roger D. Kornberg Andrew Z. Fire
Craig C. Mello
Orhan Pamuk Muhammad Yunus
Grameen Bank
Edmund Phelps
2007 Albert Fert
Peter Grünberg
Gerhard Ertl Mario R. Capecchi
Martin J. Evans
Oliver Smithies
Doris Lessing FNs klimapanel
Al Gore
Leonid Hurwicz
Eric Maskin
Roger Myerson
2008 Yoichiro Nambu
Makoto Kobayashi
Toshihide Maskawa
Osamu Shimomura
Martin Chalfie
Roger Tsien
Harald zur Hausen
Françoise Barré-Sinoussi
Luc Montagnier
J.M.G. Le Clézio Martti Ahtisaari Paul Krugman
2009 Charles K. Kao
Willard S. Boyle
George E. Smith
Venkatraman Ramakrishnan
Thomas Steitz
Ada Yonath
Elizabeth Blackburn
Carol Greider
Jack Szostak
Herta Müller Barack Obama Elinor Ostrom
Oliver Williamson
2010 Andre Geim
Konstantin Novoselov
Richard F. Heck
Ei-ichi Negishi
Akira Suzuki
Robert Edwards Mario Vargas Llosa Liu Xiaobo Peter Diamond
Dale Mortensen
Christopher A. Pissarides
2011 Saul Perlmutter
Adam G. Riess
Brian P. Schmidt
Daniel Shechtman Bruce Beutler
Jules A. Hoffmann
Ralph M. Steinman
Tomas Tranströmer Leymah Gbowee
Ellen Johnson Sirleaf
Tawakkul Karman
Thomas J. Sargent
Christopher A. Sims
2012 Serge Haroche
David J. Wineland
Brian Kobilka
Robert Lefkowitz
John Gurdon
Shinya Yamanaka
Mo Yan Den europeiske union Alvin E. Roth
Lloyd Shapley
2013 François Englert
Peter Higgs
Martin Karplus
Michael Levitt
Arieh Warshel
James E. Rothman
Randy W. Schekman
Thomas Südhof
Alice Munro Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen Eugene Fama
Lars Peter Hansen
Robert Shiller
År Fysikk Kjemi Fysiologi eller medisin Litteratur Fred Økonomi

Noter og referanser[rediger | rediger kilde]

Noter
Generelle referanser
Spesifikke referanser
  1. ^ «Alfred Nobel – The Man Behind the Nobel Prize» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 13. juli 2010. 
  2. ^ a b «Nobelprisen» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 13. juli 2010. 
  3. ^ «Nobelpristildelere» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 13. juli 2010. 
  4. ^ «Nobelprispengene» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 13. juli 2010. 
  5. ^ «Nobelprisseremoniene» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 13. juli 2010. 
  6. ^ «All Nobel Prizes» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 15. oktober 2012. 
  7. ^ «Nobel Prize Facts» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 15. september 2011. 
  8. ^ a b «Lê Ðức Thọ frasa seg fredsprisen». Den norske Nobelkomite. Besøkt 15. september 2011. 
  9. ^ a b c d e «Nobel Laureates Facts» (engelsk). Besøkt 13. juli 2010. 
  10. ^ «Nobel Prize Awarded Women» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 15. oktober 2012. 
  11. ^ «Liste over alle Nobelprisvinnere i 1942» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 13. juli 2010. 
  12. ^ Lundestad, Geir (15. mars 2001). «Nobels Fredspris 1901–2000» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 13. juli 2010. 
  13. ^ Tønnesson, Øyvind (1. desember 1999). «Mahatma Gandhi, den manglende mottakeren» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 13. juli 2010. «Senere har der vært spekulasjoner om at komiteens medlemmer kunne ha hatt en annen avdød fredsarbeider enn Gandhi i tankene da de erklærte at der var «ingen passende levende kandidat», nemlig den svenske FN-utsendingen til Palestina, grev Bernadotte som ble myrdet i september 1948. I dag kan dette utelukkes siden Bernadotte ikke var nominert i 1948. Dermed synes det rimelig å anta at Gandhi ville ha blitt invitert til Oslo for å motta Nobels fredspris dersom han hadde vært i live på tidspunktet for tildelingen.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Nobelprisvinnere – bilder, video eller lyd