Liste over nobelprisvinnere i litteratur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nobelprisen i litteratur ble etablert av Alfred Nobels testamente fra 1895.

Liste over nobelprisvinnere i litteratur er en liste over alle personer som har mottatt prisen siden den første tildelingen i 1901. Nobelprisen i litteratur tildeles årlig av Svenska Akademien til forfattere for utmerkede bidrag innen feltet litteratur. Prisen er én av fem Nobelpriser etablert av Alfred Nobels testament fra 1895 som tildeles for fremragende bidrag innen fysikk, kjemi, litteratur, fred og fysiologi/medisin.[1][A] Som oppgitt i Nobels testamente, blir prisen administrert av Nobelstiftelsen og tildelt av en komite som består av fem medlemmer valgt av Svenska Akademien.[2]

Den første Nobelprisen i litteratur ble tildelt i 1901 til Sully Prudhomme fra Frankrike. Hver mottaker mottar en medalje, en diplom og en pengesum som har variert gjennom årene.[3] I 1901 mottok Prudhomme 150 782 SEK, som tilsvarer 7 731 004 SEK i desember 2007. I 2008 ble prisen tildelt Jean-Marie Gustave Le Clézio fra Frankrike, som ble tildelt prispenger på 10 000 000 SEK.[4] Prisen blir tildelt i Stockholm under en årlig seremoni den 10. desember, årsdagen for Nobels død i 1896.[5]

Per 2010 har Nobelprisen i litteratur blitt tildelt 107 mottakere.[6] Under tildelingen av prisen i 1958 ble russisk-fødte Boris Pasternak tvunget til å avslå prisen etter press fra regjeringen i Sovjetunionen. I 1964 nektet Jean-Paul Sartre å akseptere Nobelprisen i litteratur på samme måte som han hadde avslått alle tidligere offisielle tildelinger.[7] Tolv kvinner har vunnet Nobelprisen i litteratur, mer enn noen annen nobelpris, med unntak av Nobels fredspris.[8] I løpet av alle de årene Nobelprisen i litteratur har blitt tildelt har der kun vært fire hendelser hvor prisen har blitt gitt til to personer (1904, 1917, 1966 og 1974). Der har vært syv år hvor Nobelprisen ikke har blitt tildelt (1914, 1918, 1935 og 1940–1943).[6]

Mottakere[rediger | rediger kilde]

År Mottaker(e) Land[B] Forfatterspråk Begrunnelse
1901 Sully-Prudhomme.jpg Sully Prudhomme Frankrike Fransk «som anerkjennelse fremfor alt av hans poetiske verk, som vitner om en opphøyd idealisme, en kunstnerisk perfeksjonisme og en sjelden evne til å formidle såvel hjertets som intellektets fremste egenskaper» (på engelsk: "in special recognition of his poetic composition, which gives evidence of lofty idealism, artistic perfection and a rare combination of the qualities of both heart and intellect"[9]
1902 T-mommsen-2.jpg Theodor Mommsen Tyskland Tysk «vår tids fremste forfatter av historiske verker, med særlig referanse til hans monumentale verk Römische Geschichte» (på engelsk: "the greatest living master of the art of historical writing, with special reference to his monumental work, A history of Rome")[10]
1903 Björnstjerne Björnson, 1901.jpg Bjørnstjerne Bjørnson Norge Norsk «som en hyllest til hans edle, flotte og allsidige diktning, som alltid har vært preget av både friskheten av sin inspirasjon og den sjeldne renhet av sin sjel»[11]
1904 Frédéric Mistral by Paul Saïn.jpg Frédéric Mistral Frankrike Oksitansk «i anerkjennelse av den friske originalitet og sanne inspirasjon av hans poetiske produksjon, som trofast reflekterer natur og innfødte ånd av hans folk, og i tillegg hans betydelige arbeid som provençalsk filolog»[12]
José Echegaray y Eizaguirre.jpg José Echegaray y Eizaguirre Spania Spansk «i anerkjennelse av hans mange og strålende komposisjoner som på en individuell og original måte har gjenopplivet de store tradisjoner i spansk drama»[12]
1905 Henryk Sienkiewicz 02.jpg Henryk Sienkiewicz Polen Polsk «på grunn av hans fremragende fortjenester som en episk forfatter»[13]
1906 Carducci.jpg Giosuè Carducci Italia Italiensk «ikke bare i betraktning av hans dype læring og kritiske forskning, men fremfor alt som en hyllest til den kreative energi, friskhet i stil, og lyrisk kraft som preger hans poetiske mesterverk»[14]
1907 Kiplingcropped.jpg Rudyard Kipling Storbritannia Engelsk «på bakgrunn av kraften av observasjon, originalitet i fantasi, virilitet i ideer og et bemerkelsesverdig talent for fortellerstemme som karakteriserer kreasjoner av denne verdensberømte forfatteren»[15]
1908 Rudolf Christoph Eucken.jpg Rudolf Christoph Eucken Tyskland Tysk «i anerkjennelse av hans oppriktige søken etter sannhet, den gjennomtrengende kraften i tanker og visjoner, og varmen og styrken i prestasjonet hvor han i tallrike verker har fått tilgivelse og utviklet enn idealistisk filosofi»[16]
1909 Selma Lagerlöf.jpg Selma Lagerlöf Sverige Svensk «på grunn av den høye idealismen, fantasiens rikdom og fremstillingens sjelfullhet, som karakteriserer hennes diktning»[17]
1910 Adolf Friedrich Erdmann von Menzel 042.jpg Paul von Heyse Tyskland Tysk «som en hyllest til det fullendte artisteri, gjennomsyret med idealisme, som han har demonstrert under sin lange, produktive karriere som en lyrisk poet, dramatiker romanforfatter og dikter av verdensberømte noveller»[18]
1911 Maurice Maeterlinck.jpg Maurice Maeterlinck Belgia Fransk «på grunn av hans mangesidige litterære aktiviteter og spesielt for hans dramatiske verk, som utmerker seg gjennom fantasirikdom og gjennom en poetisk idealitet, som, i blant i enventyrspillets forkledning, rører dyp innlevelse og på en hemmelighetsfull måte appellerer til leserens følelser og forestilling»[19]
1912 G Hauptmann.jpg Gerhart Hauptmann Tyskland Tysk «hovedsakelig for hans rike, varierte og fremragende virksomhet innen den dramatiske diktningens område»[20]
1913 Tagore3.jpg Rabindranath Tagore India Bengali «på grunn av hans dikts dyp og høye hentydning samt den skjønnhet og friskhet, som på en enestående måte har innlemmet hans diktning i sin egen engelske drakt også i den vestlige litteraturen»[21]
1914 Ingen tildeling[C]
1915 Romain Rolland 1915.jpg Romain Rolland Frankrike Fransk «som en hyllest til den opphøyde idealismen i hans forfatterskap og til den medfølelsen og sannhet som han har beskrevet ulike mennesker med»[22]
1916 Johan Krouthén - Porträtt av Verner von Heidenstam.jpg Verner von Heidenstam Sverige Svensk «i anerkjennelse av hans rolle som den ledende representanten for en ny æra i vår litteratur»[23]
1917 Karl Gjellerup.jpg Karl Adolph Gjellerup Danmark Dansk «for hans varierte og rike diktning, som er inspirert av høye idealer»[24]
Henrik Pontoppidan.jpg Henrik Pontoppidan Danmark Dansk «for hans autentiske beskrivelser av dagens liv i Danmark»[24]
1918 Ingen tildeling[C]
1919 Carl spitteler 1905.jpg Carl Spitteler Sveits Tysk «spesielt for sin mektige epos, Olympian Spring»[25]
1920 Knut Hamsun.jpeg Knut Hamsun Norge Norsk «for hans monumentale verk, Markens Grøde»[26]
1921 AnatoleFrance.JPG Anatole France Frankrike Fransk «i anerkjennelse av hans geniale forfattervirksomhet, preget av av adelens stil, den vidhjertede menneskeligheten, av behag og fransk lynne»[27]
1922 Jacinto Benavente y Martinez.jpg Jacinto Benavente Spania Spansk «for den lykkelige måten han har fortsatt de ærefulle spanske dramatradisjoner»[28]
1923 William Butler Yeats by George Charles Beresford.jpg William Butler Yeats Irland Engelsk «for hans alltid inspirerende diktning, som i en svært kunstnerisk form gir uttrykk for et folks ånd»[29]
1924 Władysław Reymont.jpg Władysław Reymont Polen Polsk «for hans store nasjonalepos, Chłopi»[30]
1925 George bernard shaw.jpg George Bernard Shaw Irland Engelsk «for hans forfatterskap av både idealisme og menneskelighet, hvis friske satirer ofte anerkjenner en særegen poetisk skjønnhet»[31]
1926 Grazia Deledda 1926.jpg Grazia Deledda Italia Italiensk «for hennes forfatterskap av høy idealitet, som med plastisk klarhet har skildret livet på hennes egen øy og som med dyp og varme har behandlet menneskelige problemer i sin alminnelighet»[32]
1927 Henri Bergson.jpg Henri Bergson Frankrike Fransk «som en anerkjennelse av hans rike og vitaliserende ideer og den briljante ferdigheter som de har blitt presentert med»[33]
1928 Sigrid Undset crop.jpg Sigrid Undset Norge Norsk «spesielt for sine mektige beskrivelser av livet i Norden i middelalderen»[34]
1929 Thomas Mann 1937.jpg Thomas Mann Tyskland Tysk «hovedsakelig for hans store roman, Buddenbrooks, som gjennom årene har fått stadig økt anerkjennelse som en av moderne litteraturens klassiske verker»[35]
1930 Sinclair Lewis 1930.jpg Sinclair Lewis USA Engelsk «for hans sterke og levende skildringer, og hans evne til med kvikkhet og humor å tegne mennesketyper på en måte man ikke tidligere har sett» (engelsk ordlyd: "for his vigorous and graphic art of description and his ability to create, with wit and humour, new types of characters")[36]
1931 Erik Axel Karlfeldt.jpg Erik Axel Karlfeldt Sverige Svensk «Erik Axel Karlfeldts diktning»[37]
1932 John galsworthy.jpg John Galsworthy Storbritannia Engelsk «for hans fremragende kunst av fortellerstemme som tar sin høyeste form i The Forsyte Saga»[38]
1933 Ivan Bunin 1933.jpg Ivan Bunin Russland
Frankrike
Russisk «for det strenge artisteri som han representerte de klassiske russiske tradisjoner med i prosadikting»[39]
1934 Luigi Pirandello 1934.jpg Luigi Pirandello Italia Italiensk «for sine dristige og geniale nyskapelsen av drama og scenekunst»[40]
1935 Ingen tildeling[D]
1936 Eugene O'Neill 1936.jpg Eugene O'Neill USA Engelsk «for kraften, ærligheten og sterke følelser i hans dramatiske verk, som legemliggjør et originalt konsept i tragedien»[41]
1937 Roger Martin du Gard 1937.jpg Roger Martin du Gard Frankrike Fransk «for den kunstneriske kraft og sannhet som han i romanserien Les Thibault har fremstilt menneskelige motsetninger og de grunnleggende aspekter av moderne liv»[42]
1938 Pearl Buck.jpg Pearl Buck USA Engelsk «for rike og sanne episke beskrivelser av bøndenes liv i Kina og for hennes biografiske mesterverk»[43]
1939 FransEemilSillanpää.jpg Frans Eemil Sillanpää Finland Finsk «for hans dype forståelse og utsøkte stilkunst som han beskrev sitt skildret sitt hjemlands levemåte og natur og deres forhold til naturen med»[44]
1940 Ingen tildeling[D]
1941 Ingen tildeling[D]
1942 Ingen tildeling[D]
1943 Ingen tildeling[D]
1944 Johannes Vilhelm Jensen 1944.jpg Johannes V. Jensen Danmark Dansk «for den sjeldne kraften og frodigheten i hans poetiske fantasi, kombinert med et bredt basert intellekt og dristig, nyskapende stilkunst»[45]
1945 Gabriela Mistral-01.jpg Gabriela Mistral Chile Spansk «for den kraftige følelsesinnspirerte lyrikken som har gjort hennes dikternavn til et symbol for hele den latinamerikanske verden»[46]
1946 Hermann Hesse 1927 Photo Gret Widmann.jpg Hermann Hesse Sveits Tysk «for hans inspirerende forfatterskap, som i sin utvikling mot dristighet og dybde godt representerer klassiske humanistiske idealer og høye stilverdier»[47]
1947 André Gide 1947.jpg André Gide Frankrike Fransk «for hans omfattede og betydelige forfatterskap hvor menneskelige spørsmål og vilkår har blitt fremstilt med en fryktløs kjærlighet til sannhet og psykologisk skarpsyn»[48]
1948 T.S. Eliot, 1923.JPG T.S. Eliot Storbritannia Engelsk «for hans bemerkelsesverdige bidrag som en pioner innen nåtidens poesi»[49]
1949 William Faulkner 01 KMJ.jpg William Faulkner USA Engelsk «for hans kraftfulle og selvstendige, kunstneriske innsats i moderne amerikansk romanlitteratur»[50]
1950 Bertrand Russell Storbritannia Engelsk «som en anerkjennelse av hans varierte og betydelige forfatterskap der han har fremstått som en av menneskehetens og tankefrihetens forkjempere»[51]
1951 Lagerkvist.jpg Pär Lagerkvist Sverige Svensk «for den kunstneriske kraft og dype selvstendighet, som han i sin diktning søker svar på menneskets evige spørsmål med»[52]
1952 François Mauriac (1932).jpg François Mauriac Frankrike Fransk «for den gjennomtrengende sjelkunnskap og kunstneriske intensitet som han tolket det menneskelige livsdramaet med i romanen»[53]
1953 Churchill portrait NYP 45063.jpg Winston Churchill Storbritannia Engelsk «for hans mestring av historiske og biografiske fremstillinger samt for den lysende talekunst, med hvilken han fremtrådte som forsvarer av høye menneskelige verdier»[54]
1954 ErnestHemingway.jpg Ernest Hemingway USA Engelsk «for hans kraftfulle og innen nåtidens fortellerkunst stillbildende mesterskap, senest manifestert i the Old Man and the Sea»[55]
1955 Laxness portrett einar hakonarson 1984.jpg Halldór Laxness Island Islandsk «for hans levende epikk, som fornyet den store islandske fortellerkunsten»[56]
1956 JRJimenez.JPG Juan Ramón Jiménez Spania Spansk «for hans lyriske diktning som i spansk språk danner en modell av høy åndelighet og kunstnerisk renhet»[57]
1957 Albert Camus, gagnant de prix Nobel, portrait en buste, posé au bureau, faisant face à gauche, cigarette de tabagisme.jpg Albert Camus Frankrike Fransk «for hans betydningsfulle forfatterskap, som med klarsynt alvor belyser menneskelige samvittighetsproblemer i vår tid»[58]
1958 Boris Pasternak cropped.jpg Boris Pasternak Sovjetunionen Russisk «for hans betydelige innsats såvel innen den moderne diktning som i det russiske fortellertradisjonens område»[59]
1959 Salvatore Quasimodo 1959.jpg Salvatore Quasimodo Italia Italiensk «for hans lyriske diktning, som med en klassisk ild uttrykker samtidens tragiske livsfølelse»[60]
1960 Saint-John Perse 1960.jpg Saint-John Perse Frankrike Fransk «for den høye flukten og den billedskapende fantasien i hans diktning, som på en visjonær måte gjenspeiler forholdene i vår tid»[61]
1961 Andric Ivo.jpg Ivo Andrić Jugoslavia Serbokroatisk «for den episke kraft som han formet motiver og skjebner av hans lands historie med»[62]
1962 JohnSteinbeck crop.JPG John Steinbeck USA Engelsk «for hans realistiske og fantasifulle fortellerkunst, utmerket med medfølende humor og sosialt skarpsyn»[63]
1963 Giorgos Seferis 1963.jpg Giorgos Seferis Hellas Gresk «for hans fremstående lyriske diktning, inspirert av dyp følelse for den hellenske kulturverdenen»[64]
1964 Jean-Paul Sartre FP.JPG Jean-Paul Sartre
(takket nei)
Frankrike Fransk «for hans kreative forfatterskap, som gjennom sin ånd av frihet og sannhetssøken har utøvd en vidstrakt innflytelse i vår samtid»[65]
1965 Sholokhov-1938.jpg Mikhail Sjolokhov Sovjetunionen Russisk «for den kunstneriske kraft og ærlighet som han i sin donske epos har skapt et historisk øyeblikk i det russiske folkets liv med»[66]
1966 Agnon.jpg Shmuel Yosef Agnon Israel Hebraisk «for hans dypt karakteristiske fortellerkunst med motiv fra det jødiske folkets liv»[67]
Nelly Sachs 1966.jpg Nelly Sachs Sverige Tysk «for hennes fremstående lyriske og dramatiske diktning, som med gripende styrke tolker Israels skjebne»[67]
1967 MiguelAngelAsturias.JPG Miguel Ángel Asturias Guatemala Spansk «for hans fargerike diktning med røtter i folkelige karakterer og indianske tradisjoner»[68]
1968 Yasunari Kawabata 1951.jpg Kawabata Yasunari Japan Japansk «for sin fortellerkunst, som med fin følelse uttrykker japansk vesen i dens egenart»[69]
1969 Samuel Beckett, Pic, 1.jpg Samuel Beckett Irland Engelsk og Fransk «for en diktning som i nyere former for roman og drama fra nåtidsmenneskets nød henter sin kunstneriske vekst»[70]
1970 Aleksandr Solzjenitsyn Sovjetunionen Russisk «for den etiske kraft som han har fulgt den russiske litteraturens umistelige tradisjoner med»[71]
1971 Pablo Neruda.jpg Pablo Neruda Chile Spansk «for en poesi, som med virkning av en naturkraft levendegjør en verdensdels skjebne og drømmer»[72]
1972 Bundesarchiv B 145 Bild-F062164-0004, Bonn, Heinrich Böll.jpg Heinrich Böll Vest-Tyskland Tysk «for en diktning som gjennom sin forening av tidshistorisk vidsyn og hensynsfull utforming har virket fornyende innen tysk litteratur»[73]
1973 Patrick White Australia Engelsk «for en episk og psykologisk fortellerkunst som har innført en ny verdensdel i litteraturen»[74]
1974 Eyvind.JPG Eyvind Johnson Sverige Svensk «for en i land og tider vidseende fortellerkunst i frihetens tjeneste»[75]
Harry Martinson.jpg Harry Martinson Sverige Svensk «for en forfatter som fanger opp duggdråpen og reflekterer kosmos»[75]
1975 Eugenio Montale.jpg Eugenio Montale Italia Italiensk «for hans karakteristiske diktning som med stor kunstnerisk følsomhet har tolket menneskelige verdier i i tegnet av et illusjonsfritt livssyn»[76]
1976 Saul Bellow, 1990.jpg Saul Bellow USA Engelsk «for den menneskelige forståelse og subtile analyse av kultur, forent i hans verker»[77]
1977 Vicentealeixandre.jpg Vicente Aleixandre Spania Spansk «For en nyskapende diktning som illustrerer den menneskelige tilstand i kosmos og i dagens samfunn samtidig som det representerer mellomkrigstiden store fornyelse av den spanske poesiens tradisjonen»[78]
1978 Isaac Bashevis Singer crop.jpg Isaac Bashevis Singer USA Jiddisch «for hans ivrige fortellerkunst, som med sine røtter i en polsk-jødisk fortellertradisjon levendegjør universelle menneskelige forhold»[79]
1979 Odysseas Elytis Hellas Gresk «for sin poesi, som med sanselig styrke og intellektuelt klarsyn skildrer det moderne menneskets kamp for frihet og kreativ utfoldelse, med den greske tradisjonen som bakteppe»[80]
1980 Czeslaw Milosz, 1986.jpg Czesław Miłosz Polen
USA
Polsk «som med kompromissløst klarsyn tolker menneskets sårbarhet i en verden av sterke konflikter»[81]
1981 Canetti 1970.jpg Elias Canetti Bulgaria
Storbritannia
Sveits
Tysk «for et forfatterskap påvirket av utsikter, ideer og kunstnerisk makt»[82]
1982 Gabriel Garcia Marquez, 2009.jpg Gabriel García Márquez Colombia Spansk «for sine romaner og noveller, hvor det fantastiske og realistiske forenes i en rikt sammensatt verden av poesi, som reflekterer et kontinentets liv og konflikter»[83]
1983 William Golding 1983.jpg William Golding Storbritannia Engelsk «for hans romaner som med den realistiske fortellerkunsts klarhet og med mytens tvetydige alminnelighet fremhever menneskelige forhold i dagens verden»[84]
1984 Jaroslav Seifert grave at Kralupy nad Vltavou cemetery CZ 0008.jpg Jaroslav Seifert Tsjekkoslovakia Tsjekkisk «for hans poesi med frisk sensualitet og rik oppfinnsomhet gir et befriende bilde av den menneskelige uforsonlighet og mangfold»[85]
1985 Claude Simon Frankrike Fransk «som i sine romaner forener poeten og malerens skaperverk med en dypere bevissthet om tid i skildringen av menneskelige vilkår»[86]
1986 Soyinka, Wole (1934).jpg Wole Soyinka Nigeria Engelsk «som i et bredt kulturelt perspektiv og med poetiske overtoner skildrer livets drama»[87]
1987 Joseph Brodsky 1988.jpg Joseph Brodsky USA Engelsk og Russisk «for et vidt favnende forfatterskap, preget av mental skarphet og poetisk intensitet»[88]
1988 Necip Mahfuz.jpg Naguib Mahfouz Egypt Arabisk «som ved verk rike på nyanser – noen ganger skarpsynt realistiske, noen ganger suggererende tvetydige – har dannet en arabisk fiksjon med universell menneskelig gyldighet»[89]
1989 Camilo José Cela, Miami Book Fair International, 1994.jpg Camilo José Cela Spania Spansk «for en rik og intensiv prosakunst, som med behersket medfølelse viser en utfordrende visjon av menneskets sårbarhet»[90]
1990 Paz0.jpg Octavio Paz Mexico Spansk «for en lidenskapelig diktning med vide horisonter, preget av sanselig intelligens og humanistisk integritet»[91]
1991 Nadine Gordimer.jpg Nadine Gordimer Sør-Afrika Engelsk «som gjennom storartet episk diktning har – med Alfred Nobels ord – gjort menneskeheten den største nytte»[92]
1992 Derek Walcott.jpg Derek Walcott Saint Lucia Engelsk «for en diktning med stor lyskraft, båret av en historisk visjon som har vokst ut av et flerkulturell engasjement»[93]
1993 Toni Morrison 2008-2.jpg Toni Morrison USA Engelsk «som gjennom en roman kunst preget av visjonær kraft og poetisk preg levendegjør et viktig aspekt av amerikansk virkelighet»[94]
1994 Kenzaburo Oe.jpg Ōe Kenzaburō Japan Japansk «som med poetisk kraft skaper en imaginær verden hvor liv og myte kondenserer til et rystende bilde av menneskets situasjon i nåtiden»[95]
1995 Seamus Heaney 2004.jpg Seamus Heaney Irland Engelsk «for en forfatter av lyrisk skjønnhet og etisk dybde, som fremhever hverdangens mirakler og den levende fortiden»[96]
1996 Szymborska(closeup).jpg Wisława Szymborska Polen Polsk «for en poesi som med ironisk presisjon lar de historiske og biologiske sammenheng tre frem i fragmenter av menneskelig virkelighet»[97]
1997 Dario Fo-Cesena.jpg Dario Fo Italia Italiensk «som emulerer narrer av middelalderen i piskende myndighet og opprettholder verdigheten til underkuede»[98]
1998 JSJoseSaramago.jpg José Saramago Portugal Portugisisk « som med lignelser oppholdt av fantasi, medfølelse og ironi stadig på nytt gjør en unnvikende virkelighet begripelig»[99]
1999 Grass.JPG Günter Grass Tyskland Tysk «for å i muntert svarte fabler ha tegnet historiens glemte ansikter»[100]
2000 Gao Xingjian.jpg Gao Xingjian Frankrike Kinesisk «for et verk av universell gyldighet, bitter innsikt og språklig oppfinnsomhet, som har åpnet nye veier for kinesisk romankunst og dramatikk»[101]
2001 V.S. Naipaul Storbritannia Engelsk «for å ha forent lydhøre fortellinger og uforgjengelig observasjon i verk som dømmer os til å se den bortgjømte historiens nærvær»[102]
2002 Imre Kertész (1929-) Hungarian writer by Csaba Segesvári.JPG Imre Kertész Ungarn Ungarsk « for skriving som opprettholder den skjøre erfaringen til den enkelte mot de barbariske vilkårlighene i historien»[103]
2003 J.M. Coetzee.JPG J.M. Coetzee Sør-Afrika Engelsk « som i utallige forkledninger skildrer utenforståendes overraskende delaktighet»[104]
2004 Elfriede jelinek 2004 small.jpg Elfriede Jelinek Østerrike Tysk «for sin musikalske strøm av stemmer og motstemmer i romaner og skuespill som med ekstraordinær språklig lidenskap blottlegger de sosiale klisjéenes absurditet og tvingende kraft»[105]
2005 Pinterfoto cropped2.jpg Harold Pinter Storbritannia Engelsk «som i sine skuespill avdekker stupet i hverdagspraten og bryter seg inn i undertrykkelsens lukkede rom»[106]
2006 Orhanpamuk2 cropped.jpg Orhan Pamuk Tyrkia Tyrkisk «som på søken etter sitt hjemsteds melankolske sjel har funnet nye symboler for kulturenes strid og sammenfletting»[107]
2007 Doris lessing 20060312 (square).jpg Doris Lessing Storbritannia Engelsk «den kvinnelige erfaringens epiker, som med skepsis, hete og visjonær kraft har utsatt en splittet sivilisasjon for gransking»"[108]
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg J.M.G. Le Clézio Frankrike
Mauritius
Fransk «oppbruddets, det poetiske eventyrets og den sinnlige ekstasens forfatter, utforsker av en menneskelighet utenfor og nedenfor den herskende sivilisasjonen»[109]
2009 Herta Müller 2007.JPG Herta Müller Tyskland Tysk «som med poesiens fortetting og prosaens saklighet tegner bostedsløshetens landskap»[110]
2010 Mario Vargas Llosa-2.jpg Mario Vargas Llosa Peru
Spania
Spansk «for hans kartlegging av maktens strukturer og knivskarpe bilder av individets motstand, opprør og nederlag»[111]
2011 Transtroemer.jpg Tomas Tranströmer Sverige Svensk «gjennom sine fortettete og gjennomlyste bilder gir han leseren ny tilgang til det virkelige»[112]
2012 MoYan Hamburg 2008.jpg Mo Yan Kina Kinesisk «som med hallusinatorisk realisme fusjonerer folkeeventyr, historie og samtid»[113]
2013 Alice Munro.jpg Alice Munro Kanada Engelsk "den moderne novelles mester"[114]

Noter og referanser[rediger | rediger kilde]

Noter
  • A «Nobelprisen i økonomi» ble ikke etablert av Alfred Nobels testamente, men av Sveriges Riksbank til minne om Alfred Nobel.
  • B Informasjonen i kolonnen om landet er i følge nobelprize.org, det offisielle nettstedet for Nobelstiftelsen. Denne informasjonen er ikke nødvendigvis tilsvarende mottakerens fødested eller statsborgerskap.
  • C Prisen gikk i sin helhet tilbake til litteraturfondet.
  • D Prisen ble delt med 1/3 til hovedfondet og 2/3 til litteraturfondet.
Generelle referanser
Spesifikke referanser
  1. ^ «Alfred Nobel – The Man Behind the Nobel Prize» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  2. ^ «The Nobel Prize Awarders» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  3. ^ «The Nobel Prize» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  4. ^ «The Nobel Prize Amounts» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  5. ^ «The Nobel Prize Award Ceremonies» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  6. ^ a b «Alle nobelprisvinnere i litteratur» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 11. september 2011. 
  7. ^ «Nobel Laureates Facts». Nobelstiftelsen. Besøkt 11. september 2011. 
  8. ^ «Women Nobel Laureates». Nobelstiftelsen. Besøkt 11. september 2011. 
  9. ^ «Nobelprisen i litteratur 1901» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  10. ^ «Nobelprisen i litteratur 1902» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  11. ^ «Nobelprisen i litteratur 1903» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  12. ^ a b «Nobelprisen i litteratur 1904» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  13. ^ «Nobelprisen i litteratur 1905» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  14. ^ «Nobelprisen i litteratur 1906» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  15. ^ «Nobelprisen i litteratur 1907» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  16. ^ «Nobelprisen i litteratur 1908» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  17. ^ «Nobelprisen i litteratur 1909» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  18. ^ «Nobelprisen i litteratur 1910» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  19. ^ «Nobelprisen i litteratur 1911» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  20. ^ «Nobelprisen i litteratur 1912» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  21. ^ «Nobelprisen i litteratur 1913» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  22. ^ «Nobelprisen i litteratur 1915» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  23. ^ «Nobelprisen i litteratur 1916» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  24. ^ a b «Nobelprisen i litteratur 1917» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  25. ^ «Nobelprisen i litteratur 1919» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  26. ^ «Nobelprisen i litteratur 1920» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  27. ^ «Nobelprisen i litteratur 1921» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  28. ^ «Nobelprisen i litteratur 1922» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  29. ^ «Nobelprisen i litteratur 1923» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  30. ^ «Nobelprisen i litteratur 1924» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  31. ^ «Nobelprisen i litteratur 1925» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  32. ^ «Nobelprisen i litteratur 1926» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  33. ^ «Nobelprisen i litteratur 1927» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  34. ^ «Nobelprisen i litteratur 1928» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  35. ^ «Nobelprisen i litteratur 1929» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  36. ^ «Nobelprisen i litteratur 1930» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  37. ^ «Nobelprisen i litteratur 1931» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  38. ^ «Nobelprisen i litteratur 1932» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  39. ^ «Nobelprisen i litteratur 1933» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  40. ^ «Nobelprisen i litteratur 1934» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  41. ^ «Nobelprisen i litteratur 1936» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  42. ^ «Nobelprisen i litteratur 1937» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  43. ^ «Nobelprisen i litteratur 1938» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  44. ^ «Nobelprisen i litteratur 1939» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  45. ^ «Nobelprisen i litteratur 1944» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  46. ^ «Nobelprisen i litteratur 1945» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  47. ^ «Nobelprisen i litteratur 1946» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  48. ^ «Nobelprisen i litteratur 1947» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  49. ^ «Nobelprisen i litteratur 1948» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  50. ^ «Nobelprisen i litteratur 1949» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  51. ^ «Nobelprisen i litteratur 1950» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  52. ^ «Nobelprisen i litteratur 1951» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  53. ^ «Nobelprisen i litteratur 1952» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  54. ^ «Nobelprisen i litteratur 1953» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  55. ^ «Nobelprisen i litteratur 1954» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  56. ^ «Nobelprisen i litteratur 1955» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  57. ^ «Nobelprisen i litteratur 1956» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  58. ^ «Nobelprisen i litteratur 1957» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  59. ^ «Nobelprisen i litteratur 1958» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  60. ^ «Nobelprisen i litteratur 1959» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  61. ^ «Nobelprisen i litteratur 1960» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  62. ^ «Nobelprisen i litteratur 1961» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  63. ^ «Nobelprisen i litteratur 1962» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  64. ^ «Nobelprisen i litteratur 1963» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  65. ^ «Nobelprisen i litteratur 1964» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  66. ^ «Nobelprisen i litteratur 1965» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  67. ^ a b «Nobelprisen i litteratur 1966» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  68. ^ «Nobelprisen i litteratur 1967» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  69. ^ «Nobelprisen i litteratur 1968» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  70. ^ «Nobelprisen i litteratur 1969» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  71. ^ «Nobelprisen i litteratur 1970» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  72. ^ «Nobelprisen i litteratur 1971» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  73. ^ «Nobelprisen i litteratur 1972» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  74. ^ «Nobelprisen i litteratur 1973» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  75. ^ a b «Nobelprisen i litteratur 1974» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  76. ^ «Nobelprisen i litteratur 1975» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  77. ^ «Nobelprisen i litteratur 1976» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  78. ^ «Nobelprisen i litteratur 1977» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  79. ^ «Nobelprisen i litteratur 1978» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  80. ^ «Nobelprisen i litteratur 1979» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  81. ^ «Nobelprisen i litteratur 1980» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  82. ^ «Nobelprisen i litteratur 1981» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  83. ^ «Nobelprisen i litteratur 1982» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  84. ^ «Nobelprisen i litteratur 1983» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  85. ^ «Nobelprisen i litteratur 1984» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  86. ^ «Nobelprisen i litteratur 1985» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  87. ^ «Nobelprisen i litteratur 1986» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  88. ^ «Nobelprisen i litteratur 1987» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  89. ^ «Nobelprisen i litteratur 1988» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  90. ^ «Nobelprisen i litteratur 1989» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  91. ^ «Nobelprisen i litteratur 1990» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  92. ^ «Nobelprisen i litteratur 1991» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  93. ^ «Nobelprisen i litteratur 1992» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  94. ^ «Nobelprisen i litteratur 1993» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  95. ^ «Nobelprisen i litteratur 1994» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  96. ^ «Nobelprisen i litteratur 1995» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  97. ^ «Nobelprisen i litteratur 1996» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  98. ^ «Nobelprisen i litteratur 1997» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  99. ^ «Nobelprisen i litteratur 1998» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  100. ^ «Nobelprisen i litteratur 1999» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  101. ^ «Nobelprisen i litteratur 1900» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  102. ^ «Nobelprisen i litteratur 2001» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  103. ^ «Nobelprisen i litteratur 2002» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  104. ^ «Nobelprisen i litteratur 2003» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  105. ^ «Nobelprisen i litteratur 2004» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  106. ^ «Nobelprisen i litteratur 2005» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  107. ^ «Nobelprisen i litteratur 2006» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  108. ^ «Nobelprisen i litteratur 2007» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  109. ^ «Nobelprisen i litteratur 2008» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  110. ^ «Nobelprisen i litteratur 2009» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  111. ^ «Nobelprisen i litteratur 2010» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 5. oktober 2010. 
  112. ^ «Nobelprisen i litteratur 2011» (engelsk). Nobelatiftelsen. Besøkt 6. oktober 2011. 
  113. ^ «Nobelprisen i litteratur 2012» (engelsk). Nobelatiftelsen. Besøkt 11. oktober 2012. 
  114. ^ Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn N2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Nobelprisvinnere i litteratur – bilder, video eller lyd