Wikipedia:Bidra til Wikipedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Om du er logget inn, så kan du se redigeringsforslag på din hjemmeside.

Wikipedias mål er å samle summen av all menneskelig kunnskap i en nettbasert encyklopedi med fritt innhold. Bidragsytere på Wikipedia arbeider sammen for å oppnå dette, og fungerer på samarbeid og respekt ovenfor hverandre. Du kan også hjelpe til med å nå dette målet ved å bidra til Wikipedia på flere måter, og på denne siden kan du finne forslag til oppgaver du kan gjøre. Husk at det ikke er farlig å gjøre feil, og at om dette skulle skje, er det lett å fikse! Vær modig!

Om det er noe du lurer på, så er det bare å sjekke hjelpesidene, spørre andre bidragsytere på nybegynnerforumet, høre med din frivillige fadder eller se Wikipedia:Spørsmål for å finne ut hvor du kan stille spørsmål på rett plass.

Første steg[rediger kilde]

Opprett en konto[rediger kilde]

Du trenger ikke logge inn for å lese Wikipedias innhold. Du trenger ikke engang logge inn for å redigere artikler på Wikipedia. Nesten alle kan redigere nesten alle artikler på et gitt tidspunkt, selv uten å logge inn. Å opprette en konto er imidlertid gratis, og har mange fordeler.

Hjemmesiden for nybegynnere og faddere[rediger kilde]

Registrerte brukere får tilgang til en egen hjemmeside (Spesial:Hjemmeside). Her kan du se forslag til redigeringer du kan utføre med flere vanskelighetsgrader og interesseområder. På hjemmesiden får du også tilgang til å kontakte en fadder, en erfaren bruker som er tilgjengelig om du skulle ha spørsmål relatert til Wikipedia-redigering.

Hva du kan gjøre[rediger kilde]

Tilfredsstillelsen andre bidragsytere får av å redigere Wikipedia. (1:06 minutter lang, engelske stemmer, norske undertekster tilgjengelig)

Det er mange forskjellige arbeidsoppgaver tilgjengelig på Wikipedia, og du står nokså fritt til å velge hva du selv vil drive med. Nedenfor er noen generelle forslag til arbeidsoppgaver som kan fungere som et springbrett, eller som kan gi idéer til hva du selv vil.

Noen generelle vedlikeholdsoppgaveforslag finnes på Wikipedia:Vedlikehold.

Artikler[rediger kilde]

Se også Wikipedia:Hva er en artikkel?

Artikler på Wikipedia samler informasjon om spesifikke subjekter og emner. Du kan se eksempler på anbefalte, utmerkede eller tilfeldige artikler for å se hva andre brukere har opprettet og redigert. Om du ønsker å starte en artikkel, så antas det at du har litt kunnskap om hvordan Wikipedia fungerer, hva som er relevant for Wikipedia og hvordan du formaterer teksten rett i forhold til emnet.

Målet er å lage omfattende og verifiserbare encyklopediske artikler om emner. På Wikipedia på bokmål og riksmål kan gjennomgåtte artikler av høy kvalitet bli anbefalte eller utmerkede artikler. Wikipedias viktigste artikler er listet på Wikipedia:Liste over artikler vi bør ha, en side med mange kategorier. Du kan se på innholdsfortengelsen for å velge en kategori du kjenner til eller er interessert i. Velg en artikkel, prøv å forbedre den så den oppfyller kriteriene for utmerkede artikler, som gir en modell for vårt ideelle innhold.

En annen viktig måte du kan hjelpe med artikler er ved å opprette ønskede artikler. Selv en spire er en god start, men pass på at den ikke blir for kort («substubb»)!

Konkurranser[rediger kilde]

Se også Wikipedia:Konkurranser

Hver måned arrangeres det en ny «konkurranse» som ofte inkluderer Wikipedia-er på nynorsk (nn), nordsamisk (se) og enaresamisk (smn). Disse konkurransene har noen ganger en premie, men de fleste gangene ikke. Likevel kan de virke som inspirasjon til hva slags artikler og arbeid du kan drive på med på Wikipedia. Temaer kan være alt fra Storbritannia og underholdning til bilder og kilder. For denne månedens konkurranse, se WP:MK.

Lister[rediger kilde]

Se også Wikipedia:Lister

Lister er vesentlig i organiseringen av innhold på Wikipedia. For å forbedre Wikipedias lister, finn først en liste som interesserer deg på Kategori:Lister og og bidra til at den oppfyller kravene til gode lister.

Bilder[rediger kilde]

Se også Hjelp:Bilder

Bilder er en annen viktig del av Wikipedia. For å bidra med bilder, gå til Wikipedia:Ønskede bilder og se om du kan oppfylle noen av ønskene.

Portaler[rediger kilde]

Se også Hjelp:Portaler

En Wikipedia-portal hjelper brukere med å finne et samlingspunkt for et bestemt emne så de lettere kan finne informasjon. For å forbedre portaler, gå først til Portal:Portaler og finn en portal av interesse. Se så om du kan forbedre den til å oppfylle kriteriene for gode portaler.

Underprosjekter[rediger kilde]

Se også Wikipedia:Underprosjekter

Det er flere måter å samarbeide med andre bidragsytere på Wikipedia. Du kan diskutere andre brukeres redigeringer på en brukerdiskusjonsside og du kan bidra i debatter på Torget og Wikipedia:Tinget. Du kan også bli med i det som kalles for underprosjekter.

Underprosjekter er en gruppe bidragsytere som fokuserer på et felles mål eller interesseområde. Noen aktive (per mai 2023) fokuserer på Færøyene, videospill og sjøfart. Det er også mulig å danne egne underprosjekter om du mener det er kurant.

Andre Wikimedia-prosjekter[rediger kilde]

Wikidata[rediger kilde]

Wikidata er en stor database med fri informasjon som kobler sammen forskjellige Wikimedia-prosjekter, slik som forskjellige språkversjoner av Wikipedia, Wikimedia Commons og Meta-Wiki. Informasjonen i Wikidata-databasen brukes blant annet på Wikipedia på bokmål og riksmål i infobokser. For å lære mer om å bidra på Wikidata, se Wikidata:Contribute. Merk at innhold på Wikidata kan mangle norske oversettelser, eller inneholde utdaterte oversettelser fra engelsk. Merk også at norsk i de fleste Wikimedia-prosjekter skilles som norsk bokmål (nb) og norsk nynorsk (nn), og norsk (no) brukes blant annet ikke i Wikidata-elementer.

Wikimedia Commons[rediger kilde]

Wikimedia Commons er samlingen der bildene på Wikipedia på bokmål og riksmål hentes fra. Du kan blant annet bidra med å kategorisere, laste opp og beskrive bildene på Commons. For å lære mer om Wikimedia Commons, sjekk Commons:Welcome på commons. Merk at innhold på Wikimedia Commons kan mangle norske oversettelser, eller inneholde utdaterte oversettelser fra engelsk.

Wiktionary[rediger kilde]

Wiktionary er en nettbasert ordbok som inneholder ord og begreper fra språk over hele verden. Du kan lese mer om å bidra til den norske utgaven av Wiktionary på Wiktionary:Introduksjon og den engelske utgaven på Wiktionary:Welcome, newcomers.

Andre prosjekter[rediger kilde]

Du kan lese mer om andre Wikimedia-prosjekter på Meta-Wikis Wikimedia projects. Merk at innhold på Meta-Wiki kan mangle norske oversettelser, eller inneholde utdaterte oversettelser fra engelsk.