Santiago Ramón y Cajal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Santiago Ramón y Cajal
Santiago Ramón y Cajal
Født 1. mai 1852
Petilla de Aragón, Navarra, Spania
Død 18. oktober 1934 (82 år)
Madrid, Spania
Nasjonalitet Spansk
Fagfelt Neurovitenskap
Medlem av Royal Society
Kungliga Vetenskapsakademien
Priser og utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (1906)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1906

Santiago Ramón y Cajal (født 1. mai 1852 i Petilla i Aragon i Spania, død 17. oktober 1934 i Madrid) var en spansk lege som ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1906.

Som barn ble Ramón y Cajal overført fra skole til skole på grunn av dårlig oppførsel og anti-autoritære holdninger. Det er en illustrasjon både på hans opprørskhet og begavelse at Ramón y Cajal ble fengslet som elleveåring, etter å ha ødelagt byporten der han bodde med en hjemmelagd kanon.

Ramón y Cajals far var selv lege. Etter at faren til slutt begynte å lære ham opp hjemme, ble Ramón y Cajal interessert i biologi. Han ble en av de store pionérer innen utforskningen av nervesystemet, og var den som oppdaget at nervesystemet består av milliarder av enkeltceller. Han beskrev disse cellene, kalt nevroner, og gjorde i tillegg en rekke andre oppdagelser. Ramón y Cajal var den første til å innse at nevroner overfører elektrisk strøm bare i én retning, fra dendrittene ned til enden av aksonet.

Ramón y Cajals oppdagelser ble gjort på grunnlag av Camillo Golgis teknikk for å synliggjøre nevroner. De to delte også nobelprisen i 1906. Likevel var de hele tiden vitenskapelige rivaler, og Golgi aksepterte aldri Ramón y Cajals store oppdagelse -- at nevronene er selvstendige enheter.

I en periode på 10 år bodde Santiago Ramón y Cajal i Ayerbe, og det er opprettet et museum til minne om ham der.

Santiago Ramón y Cajal

Kilder[rediger | rediger kilde]

Gazzaniga, M. S., Ivry, R. B. & Mangun, G. R. (2002). Cognitive neuroscience: The biology of the mind (2. utg.). New York: W. W. Norton.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]