Barry Marshall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Barry Marshall
Barry Marshall
Barry Marshall i 2008
Født 30. september 1951 (63 år)
Kalgoorlie, Vest-Australia
Statsborgerskap Australsk
Institusjoner University of Western Australia
University of Virginia[1]
Fagfelt Medisin: mikrobiologi
Kjent for Helicobacter pylori
Medlem av Royal Society
Priser og utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (2005)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
2005

Barry J. Marshall (født 30. september 1951 i Kalgoorlie, Vest-Australia) er en australsk lege og professor i klinisk mikrobiologi ved University of Western Australia (UWA). Han er kjent for å ha bevist at bakterien Helicobacter pylori er den fremste grunnen til mavesår. Dette var stikk i strid med tidligere medisinsk forskning som i årtier har hevdet at mavesår skyldes stress, krydret mat og for meget syre.

Professor Marshall fullendte sin medisinerutdannelse ved University of Western Australia i 1974. Han møtte Robin Warren, en patolog med interesse for gastritt, under spesialiseringen i indremedisin ved Royal Perth Hospital i 1981. Sammen forsket de på sammenhengen mellom spiralbakterier og gastritt. Hypotesen om sammenhengen mellom Helicobacter pylori og mavesår og mavekreft kom i 1982.

Teorien om H. pylori ble latterliggjort av etablerte forskere og leger, da man ikke trodde noen bakterier kunne leve i den sure mavesekken. For å få folk til å ta teorien alvorlig drakk Marshall et reagensrør med bakterier og fikk raskt mavesår. Mavesåret kurerte han med antibiotika.

I 2005 fikk han og Robin Warren Nobelprisen i fysiologi eller medisin «for deres oppdagelse av bakterien Helicobacter pylori og dens rolle ved gastritt og mavesår». Professor Marshall driver fortsatt forskning på H. pylori og leder et laboratorium ved UWA.

Andre priser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «U.Va. Top News Daily». Virginia.edu. 4. oktober 2005. Besøkt 2. mars 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Barry Marshall – bilder, video eller lyd