Leonid Kantorovitsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Leonid Kantorovich
Leonid Kantorovich
Leonid Kantorovitsj i 1975
Født 6. januarjul./ 19. januar 1912greg.
St. Petersburg, Det russiske keiserdømmet
Død 7. april 1986 (74 år)
Moskva, Russland, Sovjetunionen
Nasjonalitet Sovjetisk
Etnisitet Russisk
Alma mater Statsuniversitetet i Sankt Petersburg
Fagfelt Matematikk
Medlem av Det russiske vitenskapsakademi
Priser og utmerkelser Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (1975)

Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
1975

Leonid Vitaliyevich Kantorovich (født 6. januarjul./ 19. januar 1912greg. i St. Petersburg, død 7. april 1986 i Moskva) var en sovjetisk/russisk matematiker og økonom som var mest kjent for sin teori og utvikling av teknikker for optimal fordeling av ressurser.

Han ble tildelt Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel i 1975 og den eneste vinneren av denne prisen som kommer fra Sovjetunionen. Han fikk denne prisen sammen med Tjalling Charles Koopmans «for deres bidrag til teorien om optimal fordeling av ressurser».

Kantorovich arbeidet for den sovjetiske regjeringen. Han fikk oppgaven med å optimalisere produksjonen innen kryssfiner-industrien. I 1939 kom han opp med en matematisk teknikk som nå er kjent som lineær programmering. Han forfattet flere bøker inkludert The Mathematical Method of Production Planning and Organization og The Best Uses of Economic Resources.

Da Leningrad ble beleiret under den andre verdenskrig fikk Kantorovich ansvaret for sikkerheten til bilene som skulle levere mat til de som bodde i Leningrad. Han beregnet den optimale avstanden mellom bilene på isen. Dette var avhengig av tykkelsen på isen og temperaturen i lufta. For sin prestasjon og sitt mot ble Kantorovich dekorert med medaljen For Defence of Leningrad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]