Liste over nobelprisvinnere i kjemi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nobelprisen i kjemi ble etablert av Alfred Nobels testamente fra 1895.

Liste over nobelprisvinnere i kjemi er en liste over alle personer som har mottatt prisen siden den første tildelingen i 1901. Nobelprisen i kjemi tildeles årlig av Kungliga Vetenskapsakademien til forskere i de ulike feltene i kjemi. Prisen er én av fem Nobelpriser etablert av Alfred Nobels testament fra 1895, og tildeles for fremragende bidrag innen kjemi, fysikk, litteratur,fred og fysiologi/medisin.[1] Som oppgitt i Nobels testamente, blir prisen administrert av Nobelstiftelsen og tildelt av en komite som består av fem medlemmer valgt av Kungliga Vetenskapsakademien.[2]

Den første Nobelprisen i kjemi ble tildelt Jacobus Henricus van 't Hoff fra Nederland i 1901. Hver mottaker mottar en medalje, en diplom og en pengesum som har variert gjennom årene.[3] Hver mottaker mottar en medalje, en diplom og en pengesum som har variert gjennom årene.[3] I 1901 mottok Röntgen 150 782 svenske kroner, som tilsvarer ca. 7 730 000 svenske kroner i desember 2007. I 2008 ble prisen tildelt Osamu Shimomura, Martin Chalfie og Roger Y. Tsien, som delte prispengene på 10 000 000 svenske kroner.[4] Prisen blir tildelt i Stockholm under en årlig seremoni den 10. desember, årsdagen for Nobels død i 1896.[5]

Minst 25 mottakere har mottatt Nobelprisen for bidrag innen feltet organisk kjemi, mer enn noe annet felt innen kjemi.[6] To vinnere av Nobelprisen i kjemi, tyskerne Richard Kuhn (1938) og Adolf Butenandt (1939), ble nektet av den tyske regjeringen å motta prisen. De mottok senere Nobelprisdiplomet og medaljen, men ikke prispengene. Frederick Sanger er den eneste mottakeren som har vunnet prisen to ganger, i 1958 og 1980. To andre har også vunnet Nobelprisen i andre felt; Marie Curie (fysikk i 1903 og kjemi i 1911) og Linus Carl Pauling (kjemi i 1954 og fred i 1962).[7] Per 2011 har prisen blitt tildelt 160 personer. Der har vært åtte år hvor Nobelprisen i kjemi ikke har blitt tildelt.

Mottakere[rediger | rediger kilde]

År Mottakere Land[A] Begrunnelse
1901 Vant Hoff.jpg Jacobus Henricus van 't Hoff Nederland «for hans oppdagelse av lovene for kjemisk dynamikk og osmotisk trykk i løsninger»[8]
1902 Hermann Emil Fischer.jpg Hermann Emil Fischer Tyskland «for hans arbeid om sukker- og purinsyntese»[9]
1903 Arrhenius2.jpg Svante August Arrhenius Sverige «for hans elektrolytiske teori om dissosiasjon»[10]
1904 William Ramsay.jpg William Ramsay Storbritannia «for hans oppdagelse av initierte gasselementer i luft, og hans bestemmelse av deres plassering i det periodiske system»[11]
1905 Adolf von Baeyer (1905).jpg Adolf von Baeyer Tyskland «for fremskrittene innen organisk kjemi og kjemisk industri, gjennom hans arbeid med organiske fargestoffer og hydroaromatiske forbindelser»[12]
1906 Henri Moissan.jpg Henri Moissan Frankrike «for sitt arbeid med å isolere fluor fra dets sammensetninger, og for lysbueovnen oppkalt etter ham»[13]
1907 Eduard Buchner (Nobel 1907).png Eduard Buchner Tyskland «for hans biokjemisk forskning og hans oppdagelse av cellefrie fermentering»[14]
1908 Ernest Rutherford2.jpg Ernest Rutherford Storbritannia
New Zealand
«for hans undersøkelser av disintegrasjon av elementer og radioaktive partiklers kjemi»[15]
1909 Wilhelm Ostwald.jpg Wilhelm Ostwald Tyskland «for hans arbeid om katalyse og for hans undersøkelser av grunnleggende prinsipper innen kjemisk likevekt og hastighet for kjemiske reaksjoner»[16]
1910 Otto Wallach.jpg Otto Wallach Tyskland «for hans innsats innen organisk kjemi og kjemisk industri ved sitt banebrytende arbeid om alicycliske forbindelser»[17]
1911 Marie Curie 1903.jpg Marie Curie Frankrike «for oppdagelsen av grunnstoffene radium og polonium, ved iolering av radium og studer av natur og sammensetning for dette bemerkelsesverdige grunnstoffet»[18]
1912 Viktor-grignard.jpg Victor Grignard Frankrike «for oppdagelsen av [...] Grignards reaksjon»[19]
Paul Sabatier.jpg Paul Sabatier Frankrike «for hans metode for å hydrogenere organiske sammensetninger i nærvær av fint oppløste metaller»[19]
1913 Alfred Werner.jpg Alfred Werner Sveits «for hans arbeid med koblingen av atomer i molekyler [...] spesielt innen uorganisk kjemi»[20]
1914 Theodore william richards.jpg Theodore William Richards USA «for hans nøyaktige bestemmelser av atomvekten for et stort antall kjemiske elementer»[21]
1915 Willstatter.jpg Richard Martin Willstätter Tyskland «for hans undersøkelser på plantepigmenter, spesielt klorofyll»[22]
1916 Ingen tildeling
1917 Ingen tildeling
1918 Fritz Haber.png Fritz Haber Tyskland «for den syntetiske fremstillingen av amoniakk»[23]
1919 Ingen tildeling
1920 Walther Nernst.jpg Walther Hermann Nernst Tyskland «for hans arbeid med termokjemi»[24]
1921 Frederick Soddy.jpg Frederick Soddy Storbritannia «for hans bidrag til vår kunnskap om kjemien til radioaktive stoffers, og hans undersøkelser av opprinnelsen og naturen til isotoper»[25]
1922 Francis William Aston Storbritannia «for hans oppdagelse av isotoper i et stort antall av ikke-radioaktive elementer ved hjelp av hans massespektrograf, og for formuleringen av heltallsregelen»[26]
1923 Fritz Pregl.jpg Fritz Pregl Østerrike «for hans oppfinnelse av metoden for mikroanalyse av organiske stoffer»[27]
1924 Ingen tildeling
1925 Richard Adolf Zsigmondy LOC.jpg Richard Adolf Zsigmondy Tyskland
Ungarn
«for oppdagelsen av kolloidale løsningers heterogene natur og metodene han brukte»[28]
1926 The-svedberg-1.jpg Theodor Svedberg Sverige «for hans arbeid med disperse systemer med hjelp av sin analytiske ultrasentrifuge»[29]
1927 Heinrich Wieland.jpg Heinrich Otto Wieland Tyskland «for hans undersøkelser av gallesyrer og beslektede substanser»[30]
1928 Adolf Windaus.jpg Adolf Otto Reinhold Windaus Tyskland «for hans forskning på steroler og oppdagelsen av tidligere ukjente vitaminer»[31]
1929 ArthurHarden.jpg Arthur Harden Storbritannia «for deres undersøkelser på gjæring av sukker og gjærende enzymer»[32]
Euler-chelpin.jpg Hans von Euler-Chelpin Tyskland
1930 Hans Fischer (Nobel).jpg Hans Fischer Tyskland «for hans forskning rundt haemin og klorofyll, og spesielt for hans syntese av haemin»[33]
1931 Carl Bosch.jpg Carl Bosch Tyskland for deres bidrag til kjemiske høytrykkmetoder[34]
Bergius.jpg Friedrich Bergius Tyskland
1932 Irving Langmuir.jpg Irving Langmuir USA «for hans oppdagelse og undersøkelser innen overflatekjemi»[35]
1933 Ingen tildeling
1934 Urey.jpg Harold Clayton Urey USA «for hans oppdagelse av tungt hydrogen»[36]
1935 Frédéric Joliot-Curie Frankrike «for fremstilling av tidligere ukjente radioaktive stoffer»[37]
Joliot-curie.jpg Irène Joliot-Curie Frankrike
1936 Debye.jpg Peter Debye Nederland «for hans arbeid innen molekylær struktur ved undersøkelser av dipolmoment samt røntgen- og elektrondiffraksjon i gasser»[38]
1937 Norman Haworth.jpg Walter Norman Haworth Storbritannia «for hans undersøkelser om karbohydrater og Vitamin C»[39]
Paul Karrer Sveits «for hans undersøkelser om karotenoider, flaviner og vitaminene A og B2»[39]
1938 Richard Kuhn ETH-Bib Dia 248-065.jpg Richard Kuhn Tyskland «for hans arbeid om karotenoider og vitaminer»[40]
1939 Adolf Butenandt Tyskland «for hans arbeid om kjønnshormoner»[41]
Leopold Ruzicka ETH-Bib Portr 00239.jpg Lavoslav Ružička Sveits «for hans arbeid om polymetylener og høyere terpener»[41]
1940 Ingen tildeling
1941 Ingen tildeling
1942 Ingen tildeling
1943 George de Hevesy.jpg George de Hevesy Ungarn «for hans arbeid om bruk av isotoper som indikator i studien av kjemiske prosesser»[42]
1944 Otto Hahn (Nobel).jpg Otto Hahn Tyskland «for hans oppdagelse av fisjon for tunge kjerner»[43]
1945 Virtanen.jpg Artturi Ilmari Virtanen Finland «for sin forskning og oppfinnelser innen landbruk og ernæringskjemi, særlig for sin konserveringsmetode for fôr»[44]
1946 James B. Sumner USA for hans oppdagelse om at enzymer kan bli krystallisert[45]
John Howard Northrop USA «for utarbeidelsen av enzymer og virusproteiner i ren form»[45]
Wendell Meredith Stanley USA
1947 Robert Robinson Storbritannia «for hans undersøkelser om planteprodukter av biologisk betydning, spesielt alkaloider»[46]
1948 Virtanen.jpg Arne Tiselius Sverige for sin forskning på elektroforese og adsorpsjonsanalyse, spesielt for hans oppdagelser om kompleksiteten til serumproteiner[47]
1949 William Francis Giauque USA «for hans bidrag innen kjemisk termodynamikk, særlig om oppførselen av stoffer ved ekstremt lave temperaturer»[48]
1950 Otto Paul Hermann Diels Forbundsrepublikken Tyskland «for deres oppdagelse og utvikling av dien syntese»[49]
Kurt Alder Forbundsrepublikken Tyskland
1951 Edwin Mattison McMillan USA «for deres oppdagelser innenfor de transurane grunnstoffenes kjemi»[50]
Glenn Theodore Seaborg USA
1952 Archer John Porter Martin Storbritannia «for deres oppfinnelse av fordelingskromatografi»[51]
Richard Laurence Millington Synge Storbritannia
1953 Hermann Staudinger Forbundsrepublikken Tyskland «for hans oppdagelser innen makromolekylær kjemi»[52]
1954 Pauling.jpg Linus Carl Pauling USA «for sin forskning på arten av kjemiske bindinger, og hans søkken etter klarleggingen av strukturen i komplekse stoffer»[53]
1955 Vincent du Vigneaud USA «for hans arbeid med biokjemisk viktige svovelforbindelser, spesielt for den første syntesen av et polypeptidhormon»[54]
1956 Cyril Norman Hinshelwood Storbritannia «for deres studier av mekanismer av kjemiske reaksjoner»[55]
Nikolaj Semenov Sovjetunionen
1957 Alexander Robertus Todd Storbritannia «for hans studier av nukleotider og nukleotidkoenzymer»[56]
1958 Frederick Sanger2.jpg Frederick Sanger Storbritannia «for hans arbeid med strukturen av proteiner, spesielt at av insulin»[57]
1959 Jaroslav Heyrovský Tsjekkoslovakia «for hans oppdagelse og utvikling av polarografiske analysemetoder»[58]
1960 Willard Frank Libby USA «for hans metode ved å bruke karbon-14 for aldersbestemmelse innen arkeologi, geologi, geofysikk og andre vitenskapelige grener»[59]
1961 Melvin Calvin.jpg Melvin Calvin USA «for hans forskning på karbondioksid-assimilering i planter»[60]
1962 Max Ferdinand Perutz Storbritannia «for deres studier av strukturen til globulare proteiner»[61]
John Cowdery Kendrew John Cowdery Kendrew Storbritannia
1963 Karl Ziegler Forbundsrepublikken Tyskland «for deres oppdagelser innen kjemi og teknologien av høy-polymerer»[62]
Giulio Natta Italia
1964 Dorothy Crowfoot Hodgkin Storbritannia «for hennes bestemmelser av viktige biokjemiske substansers strukturer med røntgenteknikker»[63]
1965 Robert Burns Woodward USA «for hans enestående oppnåelser innen organiske synteser»[64]
1966 Robert S. Mulliken USA «for hans grunnleggende arbeid om kjemiske bindinger og molekylers elektroniske strukturer gjennom molekylær orbitalmetode»[65]
1967 Manfred Eigen Forbundsrepublikken Tyskland «for deres studier av ekstremt raske kjemiske reaksjoner, oppnådd ved å forstyrre likevekten ved hjelp av svært korte energipulser»[66]
Ronald George Wreyford Norrish Storbritannia
George Porter Storbritannia
1968 Lars Onsager USA «for oppdagelsen av resiproke relasjoner som er oppkalt etter ham, noe som er grunnleggende for irreversible prosesser i termodynamikk»[67]
1969 Derek H. R. Barton Storbritannia «for deres bidrag til utviklingen av konformasjon og dets anvendelse i kjemien»[68]
Odd Hassel Norge
1970 Luis Federico Leloir - young.jpg Luis F. Leloir Argentina «for hans oppdagelse av sukkernukleotider og deres rolle i biosyntesen av karbohydrater»[69]
1971 Gerhard Herzberg Canada «for hans bidrag til kunnskapen om elektronisk struktur og geometri av molekyler, spesielt frie radikaler»[70]
1972 Christian B. Anfinsen, NIH portrait, 1969.jpg Christian B. Anfinsen USA «for hans arbeid med ribonuklease, spesielt angående koblingen mellom aminosyresekvensen og den biologisk aktive konformasjonen»[71]
Stanford Moore USA «for deres bidrag til forståelsen av koblingen mellom kjemisk struktur og katalytisk aktivitet hos det aktive senteret av ribonukleasemolekylet»[71]
William H. Stein USA
1973 Ernst Otto Fischer Forbundsrepublikken Tyskland «for deres banebrytende arbeid, utført uavhengig av hverandre, innen den organometalliske kjemien, såkalte sandwichforbindelser»[72]
Geoffrey Wilkinson Storbritannia
1974 Paul J. Flory USA «for hans grunnleggende arbeid, både teoretisk og eksperimentelt, i makromolekylers fysikalske kjemi»[73]
1975 John Warcup Cornforth Australia
Storbritannia
for hans arbeid med enzymkatalyserende reaksjoners stereokjemi[74]
Vladimir Prelog Sveits «for hans forskning om organiske molekylers og reaksjones stereokjemi»[74]
1976 William N. Lipscomb USA «for hans studier av boraners belyste problemer av kjemiske bindinger»[75]
1977 Ilya Prigogine Belgia «for hans bidrag til ikke-likevektige termodynamikker, særlig for teorien om dissipative strukturer»[76]
1978 Peter D. Mitchell Storbritannia «for hans bidrag til forståelsen av biologisk energioverføring gjennom formuleringen av den kjemiosmotiske teorien»[77]
1979 Herbert C. Brown USA «for deres utvikling av bruken av bor– og fosforinneholdende forbindelser, henholdsvis til viktige reagenser i organisk syntese»[78]
Georg Wittig Forbundsrepublikken Tyskland
1980 Paul Berg in 1980.jpg Paul Berg USA «for hans grunnleggende studier av nekleidsyrers biokjemi, med særlig hensyn til rekombinant DNA»[79]
Walter Gilbert Walter Gilbert USA «for deres bidrag til bestemmelsen av basesekvensen i nukleidsyrer»[79]
Frederick Sanger Frederick Sanger Storbritannia
1981 Kenichi Fukui Japan «for deres teorier, utviklet uavhengig av hverandre, om kjemiske reaksjoners forløp»[80]
Roald Hoffmann USA
1982 Aaron Klug Storbritannia «for hans utvikling av krystallografisk elektronmikroskopi og hans strukturbestemmelse av biologisk viktige nukleinsyreproteinkomplekser»[81]
1983 Henry Taube USA «for hans arbeid med elektronoverføringsreaksjoners mekanismer, spesielt i metallkomplekser»[82]
1984 Robert Bruce Merrifield USA «for hans utvikling av metodikk for kjemisk syntese på fast matrise»[83]
1985 Herbert A. Hauptman USA «for deres fremragende prestasjoner i utviklingen av direkte metoder for å bestemme krystallstrukturer»[84]
Jerome Karle USA
1986 Dudley R. Herschbach Dudley R. Herschbach USA «for deres bidrag om de kjemiske prosessenes dynamikk»[85]
Yuan T. Lee USA
John C. Polanyi Canada
Ungarn
1987 Donald J. Cram USA «for deres utvikling og anvendelse av molekyler med strukturspesifikke interaksjoner av høy selektivitet»[86]
Jean-Marie Lehn Jean-Marie Lehn Frankrike
Charles J. Pedersen USA
1988 Johann Deisenhofer Forbundsrepublikken Tyskland «for deres bestemmelse av den tredimensjonale strukturen hos et fotosyntetisk reaksjonssenter»[87]
Robert Huber Robert Huber Forbundsrepublikken Tyskland
Hartmut Michel Forbundsrepublikken Tyskland
1989 Sidney Altman Canada
USA
«for deres oppdagelse av RNAs katalytiske egenskaper»[88]
Thomas R. Cech Thomas R. Cech USA
1990 Elias James Corey USA for hans utvikling av organiske syntesers teori og metodologi[89]
1991 Richard R. Ernst Sveits «for hans bidrag til utviklingen av høyoppløst kjernemagnetisk resonansspektroskopi (NMR)»[90]
1992 Prof. Dr. Rudolph A. Marcus.jpg Rudolph A. Marcus USA «for hans bidrag til teorien om elektronoverføringsreaksjoner i kjemiske systemer»[91]
1993 Kary B. Mullis USA «for bidrag til utviklingen av metoder innen den DNA-baserte kjemien [...] for hans oppfinnelse av Polymerase kjedereaksjonsmetoden (PCR)»[92]
Michael Smith Canada «for bidrag til utviklingen av metoder innen den DNA-baserte kjemien [...] for hans grunnleggende bidrag til etablering av oligonukleotid-baserte, setestyrte mutageneser og dets utvikling for proteinstudier»[92]
1994 George A. Olah USA
Ungarn
«for hans bidrag til karbokationskjemien»[93]
1995 Paul J. Crutzen Nederland «for deres arbeid innen den atmosfæriske kjemien, spesielt om formasjonen og oppløsningen av ozon»[94]
Mario J. Molina Mario J. Molina USA
F. Sherwood Rowland.jpg F. Sherwood Rowland USA
1996 Robert F. Curl Jr. USA «for deres oppdagelse av fullerener»[95]
Hkroto.jpg Harold W. Kroto Storbritannia
Richard E. Smalley USA
1997 Paul D. Boyer USA «for deres klargjøring av den enzymaiske mekanismen som ligger bak syntesen av adenosintrifosfat (ATP)»[96]
John E. Walker Storbritannia
Jens C. Skou Danmark «for de første oppdagelsene av det ionetransporterende enzymet Na+, K+ -ATPase»[96]
1998 Walter Kohn Walter Kohn USA «for hans utvikling av tetthetsfunksjonsteorien (DFT)»[97]
John A. Pople Storbritannia «for hans utvikling av beregningsmetoder innen kvantekjemien»[97]
1999 Ahmed H. Zewail Egypt
USA
«for hans studier av overganstilstanden i kjemiske reaksjoner gjennom å bruke femtosekundspektroskopi»[98]
2000 Alan J. Heeger USA for deres oppdagelse og utvikling av ledende polymerer[99]
Alan G MacDiarmid USA
New Zealand
Hideki Shirakawa Japan
2001 William S. Knowles USA «for deres arbeid med kiralt katalyserende hydrogenereringsreaksjoner»[100]
Ryoji Noyori Ryoji Noyori Japan
K. Barry Sharpless USA «for hans arbeid med kiralt katalyserende oksidasjonsreaksjoner»[100]
2002 John B. Fenn John B. Fenn USA «for å ha utviklet metoder for identifisering og strukturanalyser av biologiske makromolekyler [...] for utviklingen av myke desorpsjonsioniseringsmetoder for massespektrometriske analyser av biologiske makromolekyler»[101]
Koichi Tanaka Japan
Kurt Wüthrich Kurt Wüthrich Sveits «for å ha utviklet metoder for identifisering og strukturanalyser av biologiske makromolekyler [...] for hans utvikling av kjernemagnetisk resonansspektroskopi for å bestemme den tredimensjonale strukturen hos biologiske makromolekyler i løsning»[101]
2003 Peter Agre USA «for oppdagelser om kanaler i cellemembran [...] for oppdagelsen av vannkanaler»[102]
Roderick MacKinnon Roderick MacKinnon USA «for oppdagelser om kanaler i cellemembran [...] for strukturelle og mekaniske studier av ionekanaler»[102]
2004 Nobel2004chemistrylaurets-Ciehanover.jpg Aaron Ciechanover Israel «for oppdagelsen av Ubiquitin-mediert proteinnedbryting»[103]
Nobel2004chemistrylaurets-Hershko.jpg Avram Hershko Israel
Nobel2004chemistrylaurets-Rose.jpg Irwin Rose USA
2005 Yves Chauvin Frankrike «for utviklingen av metatesemetoden i organisk syntese»[104]
Robert Grubbs Robert H. Grubbs USA
Richard R. Schrock USA
2006 Roger.Kornberg.JPG Roger D. Kornberg USA «for sine studier av det molekylære grunnlaget for eukaryotisk transkripsjon»[105]
2007 Prof Ertl-Portrait.jpg Gerhard Ertl Tyskland «for sine studier av kjemiske prosesser på faste overflater»[106]
2008 Osamu Shimomura-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg Osamu Shimomura USA[B] «for oppdagelse og utvikling av grønt fluorescerende protein, GFP»[107]
Martin Chalfie-press conference Dec 07th, 2008-4.jpg Martin Chalfie USA
Roger Tsien-press conference Dec 07th, 2008-2.jpg Roger Y. Tsien USA
2009 Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-08.jpg Venkatraman Ramakrishnan Storbritannia «for studier av strukturen og funksjonen til ribosomer»[108]
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-10.jpg Thomas A. Steitz USA
AdaYonath.jpg Ada E. Yonath Israel
2010 Richard Fred Heck cropped.jpg Richard F. Heck USA «for palladiumkatalyserte krysskoblinger i organisk syntese»[109]
Ei-ichi Negishi 3.jpg Ei-ichi Negishi Japan
USA
Akira Suzuki 3.jpg Akira Suzuki Japan
2011 Shechtman (2).jpg Dan Shechtman Israel «for oppdagelsen av kvasikrystaller»[110]
2012 Robert J. Lefkowitz USA «for deres studier av g-protein-koblede reseptorer.»[111]
Brian K. Kobilka USA
2013 Martin Karplus «for deres utvikling av multiskala modeller for komplekse kjemiske systemer»[111]
Michael Levitt
Arieh Warshel

Se også[rediger | rediger kilde]

Noter og referanser[rediger | rediger kilde]

Noter
  • A Informasjoneni kolonnen om landet er i følge nobelprize.org, det offisielle nettstedet for Nobelstiftelsen. Denne informasjonen er ikke nødvendigvis tilsvarende mottakerens fødested eller statsborgerskap.
  • B Fra 26. oktober 2008 har Nobelstiftelsens nettsider angitt USA som land for Shimomura. Pressemeldingen fra Nobelstiftelsen den 8. oktober 2008, som annonserer tildelingen, angir Shimomura som en japansk statsborger[112]
Generelle referanser
Spesifikke referanser
  1. ^ «Alfred Nobel – Mannen bak Nobelprisene» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  2. ^ «Nobelpristildelere» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  3. ^ a b «Nobelprisen» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  4. ^ «Nobelprispengene» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  5. ^ «Nobelprisseremoniene» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 10. juli 2010. 
  6. ^ Malmström, Bo G.; Bertil Andersson (3. desember 2001). «The Nobel Prize in Chemistry: The Development of Modern Chemistry». Nobelprize.org. Besøkt 8. oktober 2008. 
  7. ^ «Women Nobel Laureates». Nobelprize.org. Besøkt 7. oktober 2008. 
  8. ^ «Nobelprisen i kjemi 1901» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  9. ^ «Nobelprisen i kjemi 1902» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  10. ^ «Nobelprisen i kjemi 1903» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  11. ^ «Nobelprisen i kjemi 1904» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  12. ^ «Nobelprisen i kjemi 1905» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  13. ^ «Nobelprisen i kjemi 1906» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  14. ^ «Nobelprisen i kjemi 1907» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  15. ^ «Nobelprisen i kjemi 1908» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  16. ^ «Nobelprisen i kjemi 1909» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  17. ^ «Nobelprisen i kjemi 1910» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  18. ^ «Nobelprisen i kjemi 1911» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  19. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 1912» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  20. ^ «Nobelprisen i kjemi 1913» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  21. ^ «Nobelprisen i kjemi 1914» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  22. ^ «Nobelprisen i kjemi 1915» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  23. ^ «Nobelprisen i kjemi 1918» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  24. ^ «Nobelprisen i kjemi 1920» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  25. ^ «Nobelprisen i kjemi 1921» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  26. ^ «Nobelprisen i kjemi 1922» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  27. ^ «Nobelprisen i kjemi 1923» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  28. ^ «Nobelprisen i kjemi 1925» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  29. ^ «Nobelprisen i kjemi 1926» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  30. ^ «Nobelprisen i kjemi 1927» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  31. ^ «Nobelprisen i kjemi 1928» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  32. ^ «Nobelprisen i kjemi 1929» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  33. ^ «Nobelprisen i kjemi 1930» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  34. ^ «Nobelprisen i kjemi 1931» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  35. ^ «Nobelprisen i kjemi 1932» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  36. ^ «Nobelprisen i kjemi 1934» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  37. ^ «Nobelprisen i kjemi 1935» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  38. ^ «Nobelprisen i kjemi 1936» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  39. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 1937» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  40. ^ «Nobelprisen i kjemi 1938» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  41. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 1939» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  42. ^ «Nobelprisen i kjemi 1943» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  43. ^ «Nobelprisen i kjemi 1944» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  44. ^ «Nobelprisen i kjemi 1945» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  45. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 1946» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  46. ^ «Nobelprisen i kjemi 1947» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  47. ^ «Nobelprisen i kjemi 1948» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  48. ^ «Nobelprisen i kjemi 1949» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  49. ^ «Nobelprisen i kjemi 1950» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  50. ^ «Nobelprisen i kjemi 1951» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  51. ^ «Nobelprisen i kjemi 1952» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  52. ^ «Nobelprisen i kjemi 1953» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  53. ^ «Nobelprisen i kjemi 1954» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  54. ^ «Nobelprisen i kjemi 1955» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  55. ^ «Nobelprisen i kjemi 1956» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  56. ^ «Nobelprisen i kjemi 1957» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  57. ^ «Nobelprisen i kjemi 1958» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  58. ^ «Nobelprisen i kjemi 1959» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  59. ^ «Nobelprisen i kjemi 1960» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  60. ^ «Nobelprisen i kjemi 1961» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  61. ^ «Nobelprisen i kjemi 1962» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  62. ^ «Nobelprisen i kjemi 1963» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  63. ^ «Nobelprisen i kjemi 1964» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  64. ^ «Nobelprisen i kjemi 1965» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  65. ^ «Nobelprisen i kjemi 1966» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  66. ^ «Nobelprisen i kjemi 1967» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  67. ^ «Nobelprisen i kjemi 1968» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  68. ^ «Nobelprisen i kjemi 1969» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  69. ^ «Nobelprisen i kjemi 1970» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  70. ^ «Nobelprisen i kjemi 1971» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  71. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 1972» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  72. ^ «Nobelprisen i kjemi 1973» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  73. ^ «Nobelprisen i kjemi 1974» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  74. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 1975» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  75. ^ «Nobelprisen i kjemi 1976» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  76. ^ «Nobelprisen i kjemi 1977» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  77. ^ «Nobelprisen i kjemi 1978» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  78. ^ «Nobelprisen i kjemi 1979» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  79. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 1980» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  80. ^ «Nobelprisen i kjemi 1981» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  81. ^ «Nobelprisen i kjemi 1982» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  82. ^ «Nobelprisen i kjemi 1983» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  83. ^ «Nobelprisen i kjemi 1984» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  84. ^ «Nobelprisen i kjemi 1985» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  85. ^ «Nobelprisen i kjemi 1986» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  86. ^ «Nobelprisen i kjemi 1987» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  87. ^ «Nobelprisen i kjemi 1988» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  88. ^ «Nobelprisen i kjemi 1989» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  89. ^ «Nobelprisen i kjemi 1990» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  90. ^ «Nobelprisen i kjemi 1991» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  91. ^ «Nobelprisen i kjemi 1992» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  92. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 1993» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  93. ^ «Nobelprisen i kjemi 1994» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  94. ^ «Nobelprisen i kjemi 1995» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  95. ^ «Nobelprisen i kjemi 1996» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  96. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 1997» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  97. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 1998» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  98. ^ «Nobelprisen i kjemi 1999» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  99. ^ «Nobelprisen i kjemi 2000» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  100. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 2001» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  101. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 2002» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  102. ^ a b «Nobelprisen i kjemi 2003» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  103. ^ «Nobelprisen i kjemi 2004» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  104. ^ «Nobelprisen i kjemi 2005» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  105. ^ «Nobelprisen i kjemi 2006» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  106. ^ «Nobelprisen i kjemi 2007» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  107. ^ «Nobelprisen i kjemi 2008» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  108. ^ «Nobelprisen i kjemi 2009» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 19. juli 2010. 
  109. ^ «Nobelprisen i kjemi 2010» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 6. oktober 2010. 
  110. ^ «Nobelprisen i kjemi 2011» (engelsk). Nobelstiftelsen. Besøkt 5. oktober 2011. 
  111. ^ a b «The Nobel Prize in Chemistry 2012». Nobel Foundation. Besøkt 9. oktober 2013. 
  112. ^ «Nobelprisen i kjemi 2008 – Pressemelding» (engelsk). Nobelstiftelsen. 8. oktober 2008. Besøkt 19. juli 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Nobelprisvinnere i kjemi – bilder, video eller lyd