Henry Way Kendall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Henry Way Kendall
Henry Way Kendall
Henry Kendall klatrer i Yosemite Valley. .
Født 9. desember 1926
Boston, Massachusetts
Død 15. februar 1999 (72 år)
Wakulla Springs State Park, Florida
Yrke fysiker
Nasjonalitet USA
Institusjoner Massachusetts Institute of Technology
Alma mater Amherst College, Massachusetts Institute of Technology
Fagfelt Fysikk
Akademisk veileder Martin Deutsch
Priser og utmerkelser Nobelprisen i fysikk (1990)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysikk
1990

Henry Way Kendall (født 9. desember 1926 i Massachusetts, død 15. februar 1999 i Wakulla Springs State Park, Florida) var en amerikansk fysiker

Kendall mottok Nobelprisen i fysikk i 1990, sammen med amerikanerne Richard E. Taylor og Jerome Isaac Friedman, for deres banebrytende undersøkelser om sterkt uelastisk spredning av elektroner mot protoner og bundne nøytroner, som spilte en avgjørende rolle i utviklingen av kvarkmodellen innen partikkelfysikken.

Forkningen som førte til Nobelprisen ble i fellesskap utført ved Stanford Linear Accelerator Center (SLAC) ved Stanford i California. I en rekke eksperimenter mellom 1967 og 1973 brukte de partikkelakseleratorer for å rette en stråle av elektroner med høy energi mot protoner og nøytroner. De fant at den måten elektronene spredtes ved kollisjonene indikerte at både protoner og nøytroner består av små elektrisk ladede partikler. Etterhvert ble det klart at disse partiklene motsvarte kvarkene som hadde blitt foreslått av Murray Gell-Mann og George Zweig i 1964.

Kendall tok doktorgrad ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) 1955. Han forsket ved Stanford University i perioden 1956–61, hvorpå han flyttet tilbake til MIT i 1967 som professor.

Kendall grunnlag også Union of Concerned Scientists, en forening som engasjerer seg i spørsmål innen alt fra global oppvarming og forurensning til USAs rakettforsvar og kjerneenergi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]